to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 16.10.2020

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Η ΕΕ, και πρωτίστως η Γερμανία, πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω από τα επιμέρους συμφέροντα

Η ΕΕ, και πρωτίστως η Γερμανία, θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω από τα επιμέρους συμφέροντα των κρατών – μελών αλλά και διάφορων εταιριών. Η ασκούμενη από την Τουρκία και τον Ερντογάν πολιτική, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ανάγκες και τις δράσεις της ΕΕ (...) Πρέπει να δούμε και το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον» τονίζει ο Δημ. Βίτσας μιλώντας στον Σκάι 100,3


Μερικά από όσα τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας στον «ΣΚΑΪ 100,3» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου:

Για τα ελληνοτουρκικά:

«..Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην άμεση εξαγγελία και επιβολή κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία αφενός και στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και της υφαλοκρηπίδας στα 12 μίλια στην Κρήτη και στην Αν. Μεσόγειο αφετέρου.

Δεν είναι δυνατόν, στη λογική ότι μπορεί να μην είναι εφικτή η λήψη κυρώσεων να μη μπαίνεις στη διαδικασία να τις προτείνεις και να μην τις απαιτείς. Ίσα ίσα, η πίεση φέρνει πάντα αποτελέσματα.

Σας θυμίζω ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια είχε ανακοινωθεί και από το ΣΥΡΙΖΑ και ήμασταν σε μια πορεία πραγματοποίησής της. Τώρα όμως, με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας και διπλωματικά και στρατιωτικά, επιβάλλεται να ενεργοποιηθούμε και να αντιδράσουμε, όχι μπλοφάροντας αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες. Το γεγονός ότι η Τουρκία δραστηριοποιείται στρατιωτικά σε 9 χώρες, δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο αντιμετωπίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο. Η παρουσία της εκεί διεξάγεται βασικά με μισθοφόρους. Ακόμα και όταν ηττάται, δεν επιστρέφουν φέρετρα πίσω στην χώρα .

Η ΕΕ, και πρωτίστως η Γερμανία, θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω από τα επιμέρους συμφέροντα των κρατών – μελών αλλά και διάφορων εταιριών. Η ασκούμενη από την Τουρκία και τον Ερντογάν πολιτική, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ανάγκες και τις δράσεις της ΕΕ. Είναι γνωστό ότι 80 χιλιάδες  Γερμανικές επιχειρήσεις έχουν συμφέροντα στην Τουρκία. Όμως εκατομμύρια αντίστοιχες  επιχειρήσεις έχουν συμφέροντα και ανάγκες στην ΕΕ. Πρέπει λοιπόν να δούμε και το κοινό Ευρωπαϊκό συμφέρον.

Μπορεί επι παραδείγματι η Ισπανία να πουλά όπλα και τεχνογνωσία στην Τουρκία, όμως οι απειλές της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, θα δυσκολέψουν και τις συνολικές σχέσεις της Ισπανίας με την ΕΕ.

Το γεγονός ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της 5ετούς διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα προηγούμενα 40 χρόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει σήμερα. Είναι σαν να μας κοροϊδεύουν όταν ορίζουμε την ΄΄κόκκινη΄΄γραμμή στα 6 μίλια και αμέσως να εκδίδεται navtexαπό την Τουρκία  στα 6,5 μίλια. Και όλα αυτά παραβλέποντας το θέμα της ΑΟΖ.

Στην πραγματικότητα ο κος Γεραπετρίτης με την αναγνώριση της ΄΄κόκκινης΄΄ γραμμής στα 6 μίλια, πρακτικά αναγνωρίζει ότι η επήρεια της Ελλάδας στο Καστελόριζο είναι μηδενική».

Για το πρόβλημα της πανδημίας:

«..Δεν πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα το ζήτημα της πανδημίας στη λογική ότι δεν θα συμβεί σε εμάς. Ακόμα και στη Βουλή, σε 1.400 ελέγχους που βγήκαν όλοι αρνητικοί, έχουμε επίγνωση ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της προφύλαξης αλλά συγχρόνως είναι και τυχαίο.

Πρέπει το κράτος να εντείνει την προσπάθειά του, ακούγοντας και την κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και οι πολίτες να παίρνουν τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί. Σε ορισμένα θέματα επαναλαμβάνουμε αυτά που είχαμε προτείνει και τον Μάρτιο. Αύξηση του αριθμού των test, ιδιαίτερα εκεί που συναθροίζονται οι άνθρωποι, αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής μεταφοράς, λήψη πρόσθετων μέτρων για τα σχολεία, για τις κοινωνικές εκδηλώσεις κλπ.

Ο πιθανός εγκλεισμός θα δημιουργήσει μακροχρόνιες οικονομικές συνέπειες, αλλά μόνο με συνδυασμό δραστηριοτήτων κοινωνικής αντιμετώπισης από την πλευρά του κράτους και ατομικής αντιμετώπισης  των πολιτών , μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο και η ανάλογη θεραπεία, θα έχουμε αποτέλεσμα. Η χρήση μάσκας  είναι τόσο σημαντική που στην ουσία αποτελεί "ημιεμβόλιο"»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)