to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 04.10.2021

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Χωρίς αλλαγές σε δύο σημεία, δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Ο Δημ Βίτσας επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 2 (ακόμα και με μια δήλωση της Γαλλικής Κυβέρνησης που να συμπεριλαμβάνει και τις θαλάσσιες ζώνες), και το άρθρο 18 παρ 10 όπου προβλέπεται η πιθανότητα εκστρατευτικού σώματος από την Ελλάδα στην περιοχή Σαχέλ.


Ο Δημήτρη Βίτσας, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε μιλώντας για το θέμα στην ΕΡΤ 1:

«..Εμείς είμασταν αυτοί που ξεκινήσαμε τις διαδικασίες το 2015-16 για μια συμφωνία με την Γαλλία, όμως να είμαστε καθαροί ότι η αγορά των φρεγατών δεν αποτελεί συνάρτηση της συμφωνίας αυτής καθαυτής. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι μόλις πέρυσι κάναμε την αγορά των Rafale χωρίς να υπάρχει η εν λόγω συμφωνία.

Εμείς θέτουμε  δύο όρους όσο αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία:

-    Να αλλάξει το άρθρο 2 (ακόμα και με μια δήλωση της Γαλλικής Κυβέρνησης που να συμπεριλαμβάνει και τις θαλάσσιες ζώνες)

-    Να αλλάξει το άρθρο 18 παρ 10 όπου προβλέπεται η πιθανότητα εκστρατευτικού σώματος από την Ελλάδα στην περιοχή Σαχέλ.


Αν δεν αλλάξουν αυτά τα δύο σημεία, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τη συμφωνία.

Το 2015 -16 υπογράφτηκαν συμφωνίες πλαίσιο με τη Γαλλία σε επίπεδο Πρωθυπουργών, όπου υπήρχε ένα κομμάτι που αφορούσε την άμυνα και πού ήταν πολύ γενικό και αντιστοιχούσε σε χώρες της ΕΕ που είναι και επιπλέον μέλη του ΝΑΤΟ.

Η αμοιβαία αμυντική συνδρομή ήταν αντίστοιχη με αυτά που προβλέπονται για τις χώρες της ΕΕ, όπως και για τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Εδώ μιλάμε για την συνδρομή της Ελλάδας σε μια περιοχή που υπάρχουν Γαλλικά συμφέροντα και μάλιστα σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν συγκρούσεις Γαλλικών συμφερόντων με αντίστοιχα Ισλαμιστικά.

Για πρώτη φορά λοιπόν μετά τον πόλεμο της Κορέας, υπάρχει η πιθανότητα δια της συμφωνίας, να στείλει η Ελλάδα (και όχι η ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ κλπ) εκστρατευτικό σώμα.

Επιπλέον, δεν προβλέπεται μέσω της συμφωνίας μια μεγάλης έκτασης  βιομηχανική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που να προϋποθέτει τη συμμετοχή των Ναυπηγείων της χώρας μας, κάτι που θεωρώ ότι είναι κομβικής σημασίας ζήτημα.

Καλό λοιπόν είναι να έχουμε φίλους αλλά να μην πληρώνει μονομερώς η χώρα μας αυτή τη φιλία…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)