to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 31.01.2022

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: «Εθνική ανάγκη η συστράτευση των προοδευτικών - δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας»

«Το πρόβλημα στην πολιτική ζωή, δεν είναι ούτε το ΚΙΝΑΛ ούτε ο κος Ανδρουλάκης. Αυτό που θα επιθυμούσαμε είναι να πάρουν μια σαφή θέση ότι, σε περίπτωση που θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μετά από εκλογές να σχηματιστεί μια προοδευτική-Δημοκρατική Κυβέρνηση, θα συμβάλουν σε αυτό», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στον Status 107,7 fm


Ο Δημ. Βίτσας τόνισε ακόμη, μεταξύ άλλων:

«..Ο σκοπός της κατάθεσης πρότασης μομφής προς την Κυβέρνηση ήταν να αναδειχθούν τα προβλήματα γύρω από τα οποία περιδινείται αυτή τη στιγμή η χώρα, όπως η πανδημία, η ετοιμότητα του Κράτους να αντιμετωπίσει κάποια καιρικά φαινόμενα, τα οικονομικά προβλήματα , οι σχέσεις ορισμένων Υπουργών με κάποιους ΄΄δημοσιογράφους ΄΄που κινούνται στα "όρια"΄ της δημοσιογραφίας κλπ.

Με αυτή την έννοια , ο σκοπός επετεύχθη. Έγινε μια συζήτηση και τα κόμματα στάθηκαν , στον ένα ή άλλο βαθμό πάνω σε αυτά τα προβλήματα. Και είναι σημαντικό ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η στάση βέβαια του ΚΙΝΑΛ, εμπεριέχει μια εσωτερική αντίφαση. Δεν μπορεί να μέμφεσαι την κυβέρνηση χωρίς να ζητάς εκλογές.

Όμως για μας, το πρόβλημα στην πολιτική ζωή, δεν είναι  ούτε το ΚΙΝΑΛ ούτε  ο κος Ανδρουλάκης. Αυτό που θα επιθυμούσαμε είναι να πάρουν μια σαφή  θέση ότι, σε περίπτωση που θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μετά από εκλογές να σχηματιστεί μια προοδευτική-Δημοκρατική Κυβέρνηση, θα συμβάλουν  σε αυτό.

Για μας ο κύριος αντίπαλος είναι η ΝΔ, ο κος Μητσοτάκης και οι πολιτικές που ασκούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, την προσφυγή σε εκλογές ως λύση για τη σημερινή κατάσταση, το έχουμε θέσει ευθαρσώς στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022 στη Βουλή, θυμίζοντας και την ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι..΄΄στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα..΄΄.

Από τη στιγμή που οι επόμενες εκλογές θα  γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και κατά τα φαινόμενα δεν  πρόκειται να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα υπάρξει η δυνατότητα, με βάση τους συσχετισμούς που θα αποτυπωθούν, να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών-δημοκρατικών κομμάτων, στηριγμένη πάνω σε ένα minimumκοινό πρόγραμμα.

Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι η δυνατότητα για κάτι τέτοιο θα φανεί το βράδυ των εκλογών και όχι πριν.

Εμείς στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όπου είχαμε 149 βουλευτές, είχαμε απευθυνθεί, τόσο στο Ποτάμι, όσο και στο ΚΚΕ για το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν είχαμε απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ επειδή το θεωρούσαμε (και ήταν) ένας από τους  συνεταίρους της κυβέρνησης Σαμαρά.

Το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο μη σχηματισμός κυβέρνησης και η άμεση προσφυγή σε επαναληπτικές εκλογές, θα εντείνουν την πόλωση και την ενίσχυση των δύο πρώτων κομμάτων. Η δική μας επιδίωξη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα.

Θυμηθείτε  πως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών, το Μαΐο 2012 και τις επαναληπτικές του Ιουνίου 2012. Από 18,85% η ΝΔ πήγε στο 29,66%   και ο ΣΥΡΙΖΑ από 16,78% πήγε στο 26,89%.

Το ζήτημα λοιπόν αυτό, θα πρέπει να απασχολήσει  πολύ σοβαρά  και το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ-25.

Αλλάζουν πολύ οι πολιτικοί συσχετισμοί και ο τρόπος που θα αντιδράσει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό  πεδίο, με βάση τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας...»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)