to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 05.03.2013

Δημ. Βίτσας: Ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα έχει ως προαπαιτούμενο μια κυβέρνηση της Αριστεράς

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΔΗΜ. ΒΙΤΣΑ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ (Τσούτσιας – Σαράντης)

  • Καλημέρα κ. Βίτσα. Θα πρότεινα να ξεκινήσουμε από τις χθεσινές προτάσεις σας που παρουσιάσατε για το φορολογικό.

  • Κατά καιρούς έχουμε ακούει για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.

Το αποδεικνύουμε κιόλας κ. Σαράντη. Βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα της εφαρμογής του και η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος έχει ως προαπαιτούμενο μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Δηλαδή, αλλαγή των πολιτικών και των κοινωνικών συσχετισμών.

Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια ώστε αυτό να το αποτυπώσουμε με συγκεκριμένο τρόπο. Οι βασικές προτάσεις αφορούσαν την ανάγκη ύπαρξης περιουσιολογίου και χρησιμοποίησής του, την ανάγκη ανατροπών στις φορολογικές κλίμακες, δηλαδή προτείνουμε – όπως είναι γνωστό – αφορολόγητο όριο 12 χιλιάδες ευρώ και συν 2 χιλιάδες για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3 χιλιάδες για το κάθε επόμενο, πολύ σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων όπως προοδευτική χρονική αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, φορολόγηση όλων των διανεμόμενων μερισμάτων σε κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων κλπ, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα….

  • Εδώ διαβάζουμε ότι δεν ήσασταν συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα πόσο θα μειωθεί ο ΦΠΑ;

Η μείωση του ΦΠΑ – για να γίνω εγώ λοιπόν συγκεκριμένος – είναι στα προηγούμενα επίπεδα. Και μιλάω πάντα για τα συγκεκριμένα είδη και ξέρετε αυτό θα διαμορφώσει, κατά τη δική μας γνώμη, ευρύτερο φορολογικού χαρακτήρα πεδίο. Με την έννοια ότι θα τονώσει την κατανάλωση στα είδη διαβίωσης και έτσι θα έχουμε και περισσότερα έσοδα από αυτή τη διαδικασία. Γιατί τώρα έχει μειωθεί η κατανάλωση σε τεράστια επίπεδα.

  • Πάντως, υπάρχουν προτάσεις που έχετε κάνει τις οποίες μπορεί να τις εφαρμόσει και η σημερινή κυβέρνηση. Γιατί λέτε ότι απαιτείται αλλαγή; Το περιουσιολόγιο για παράδειγμα το έχουμε ακούσει και από τον κ. Στουρνάρα.

Δεν βλέπω όμως να το εφαρμόζει. Ξέρετε, το περιουσιολόγιο δεν είναι μια δικιά μας ιδέα. Είναι μια ιδέα η οποία υπάρχει εδώ και δεκαετίες, η οποία όμως δεν εφαρμόζεται κι έτσι έχουμε υπό την παρούσα κυβέρνηση το εξής απίθανο: κάποιος που έχει ένα ακίνητο να χαρατσώνεται – γιατί εμείς μιλήσαμε καθαρά για κατάργηση των χαρατσιών, το έχουμε ξαναπεί βεβαίως – ενώ όποιος έχει περιουσία σε ράβδους χρυσού, σε ομόλογα στο εξωτερικό κλπ., μια τεράστια εννοώ περιουσία, να μην οφείλει τον αντίστοιχο φόρο.

  • Αυτό είναι κατανοητό. Απ’ ότι καταλάβαμε αυτές είναι οι προτάσεις σας, υπάρχει περίπτωση να εξειδικευτούν κι’ άλλο;

Βεβαίως θα εξειδικευτούν.

  • Δεν θα το πάτε κι εσείς «Ζάππειο 1», «Ζάππειο 2»….;

Εμείς έχουμε πει ότι τέτοιες διαδικασίες είναι και διαδικασίες διαβούλευσης και με αυτούς που τους αφορούν, δηλαδή με τον ίδιο το λαό, και με τους αντίστοιχους φορείς. Χθες για παράδειγμα έγινε και άλλη διαβούλευση για τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα δημόσια έργα, μικρά και μεγάλα, για τον τρόπο που παράγονται συντελεστές, για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα κλπ.

Είναι μια διαδικασία που έχουν ξεκινήσει όλα τα Τμήματα και η Μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα έχει και βάθος όσον αφορά την επεξεργασία και βάθος χρόνου. Γιατί αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε πρέπει να έχει άμεση σχέση με την πραγματική ζωή και να έχει, αν θέλετε, και πολλαπλά εργαλεία ανάλογα με την περίοδο, τη χρονική στιγμή που θα μπορέσει να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

  • Αύριο κ. Βίτσα θα γίνει μία εκδήλωση στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας. Πολύς θόρυβος πάνω για την παρουσία του κ. Τσίπρα.

Κατά τη δική μας γνώμη πρώτα και κύρια προέρχεται από τον κ. Σαμαρά. Με την έννοια ότι οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι ο κ. Σαμαράς προσπάθησε ή να την αποτρέψει ή να την υποβαθμίσει. Μάλιστα και η χρονική σειρά με την οποία βγαίνουν οι ομιλητές είναι ενδεικτική, κατά τη δική μου γνώμη.

  • Για να το καταλάβουν και οι ακροατές. Ποια είναι αυτή η σειρά;

Ο κ. Σαμαράς μιλάει τελευταίος. Ενώ συνήθως ο ηγέτης, ο αρχηγός του κόμματος, ο οποίος έχει άμεση σχέση με το αντίστοιχο Ινστιτούτο, κάνει την εναρκτήρια τοποθέτηση. Αυτή τη φορά έχουμε μια αλλαγή πρωτοκόλλου, δεν πειράζει έχουμε δει και άλλα τέτοια πράγματα. Άρα, ο θόρυβος κατά κύριο λόγο από εκεί ξεκινάει. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία πρέπει να είναι καθαρά. Υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικού πολιτισμού. Δηλαδή, σε καλούν, εκτιμάς και νομίζω ότι πηγαίνεις.

Αλλά υπάρχει και το ουσιαστικό ζήτημα. Ο Αλέξης Τσίπρα προσέρχεται σε αυτή την εκδήλωση με τις θέσεις της Αριστεράς. Και εμάς μας ενδιαφέρει ακόμα και άνθρωποι, πολίτες που ακόμα επιλέγουν τη Ν.Δ. στην πολιτική τους τοποθέτηση, να ακούσουν τις θέσεις της Αριστεράς και θέλουμε, να τους κερδίσουμε. Με αυτή την έννοια θα πούμε κιόλας ότι η σημερινή ακραίων δεξιών χαρακτηριστικών κυβέρνηση έχει μεταλλάξει τουλάχιστον τη δεύτερη περίοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είδε ότι η πρώτη περίοδος που υπηρέτησε το μετεμφυλιακό κράτος δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί με μια περίοδο που είχε ανάγκη κάποια δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Εμείς θέλαμε και τότε και τώρα όλα αυτά να βαθύνουν ακόμα περισσότερο. Άρα, εκεί είναι οι άκρες της δική μας….

  • Έτσι όπως ακούω τώρα και τον κ. Βίτσα, ζιζάνια πάτε να βάλετε….

  • Ποιος;

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ.

Η Ν.Δ. είναι βασικός πολιτικός μας αντίπαλος, όχι μόνο επειδή είναι κυβέρνηση αλλά επειδή είναι ο πιο πιστός υπηρέτης της πολιτικής των μνημονίων, ιδιαίτερα στην περίοδο στην οποία αμφισβητείται και με εκλογικά αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη. Κι εδώ, ξέρετε, στην Ελλάδα υπάρχει μια λογική η οποία διαχέεται που –με συγχωρείτε για την έκφραση που θα πω – δεν μπορώ να κατανοήσω πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο συσσωρευμένη, αν θέλετε, υπεροψία ή ακόμα και βλακεία. Δηλαδή, αυτό που λέει: «περιμένετε μέχρι τις γερμανικές εκλογές και μετά τα πράγματα θα αλλάξουν», είναι σα να λέει ότι η Μέρκελ και η πολιτική της λέει στους Γερμανούς: «κοιτάξτε να δείτε, πολιτική λιτότητας σε όλη την Ευρώπη γιατί συμφέρει τη Γερμανία» και την επόμενη μέρα των εκλογών αν τις κερδίσει θα τους πει «ναι τώρα δεν…». Δηλαδή οι Γερμανοί πολίτες είναι κουτοί, είναι χαζοί και μάλιστα είναι τόσο χαζοί που δεν αντιλαμβάνονται τι λέγεται στην Ελλάδα. Εγώ λέω ότι η πολιτική λιτότητας είναι επιλογή.

  • Μιλήσατε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Πώς αποτιμάτε αυτές τις λίγες στιγμές που ζήσατε εκεί;

Έκανα ένα χαιρετισμό και εκεί είπα τις θέσεις μας ως Αριστερά, βλέπω και τα αποτελέσματα. Νομίζω υπάρχει μια εμμονή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Βενιζέλο στην πολιτική του μνημονίου. Μάλιστα, θεωρεί ότι δικαιώνεται. Γι’ αυτό το λόγο είπα κι εγώ, και μάλιστα απαντώντας στην αποστροφή του κ. Βενιζέλου στη Βουλή, «ότι μας περιμένει να ‘ρθούμε κι εμείς σε αυτή τη λογική», ότι ματαιοπονούν. Περιμένουν άδικα, θα τους στήσουμε, μην περιμένουν. Και ότι αυτή τη στιγμή όσοι έχουν εκκρεμότητες με τη μεταπολίτευση θα πρέπει να συνταχθούν, να συσπειρωθούν και να ενωθούν – και αναφέρομαι στον κόσμο ο οποίος παραμένει αμήχανος ή ακόμα προσδοκά κάτι από το ΠΑΣΟΚ – να συνταχθούν σε ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στην πολιτική των μνημονίων και την πολιτική της λιτότητας.

  • Ένα τελευταίο σχόλια θα θέλαμε κ. Βίτσα για τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κ. Ερντογάν.

Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση, παρόλο που έχει διαφημιστεί πάρα πολύ, στην ουσία έμεινε στις φιλοφρονήσεις.

  • 25 συμφωνίες υπέγραψαν….

Τις είδατε τις συμφωνίες; Τέτοιες υπογράφονται συνήθως, είναι πολιτιστικές, είναι τουριστικές. Δε λέω, βεβαίως, ότι δεν πρέπει να χρειάζονται τέτοιες συναντήσεις. Αλίμονο.

  • Είναι και για λοθρομετανάστες, είναι και για την υγεία….

Είναι πολύ φυσιολογικές τέτοιες συναντήσεις. Στην ουσία του πράγματος εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ προωθούμε την ιδέα μιας ειρηνικού χαρακτήρα διαβούλευσης με την Τουρκία γιατί θεωρούμε ότι δεν μας χωρίζει τίποτα με τον τουρκικό λαό. Είδατε ότι υποβαθμίστηκαν οι διαφορές και όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα και όσον αφορά την ΑΟΖ κλπ και στην ουσία έμειναν σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και τουρισμού. Βεβαίως πρέπει να τα δούμε και αυτά, τι ακριβώς υπέγραψαν.

Ελπίζω ο κ. Σαμαράς μετά από αυτό το ταξίδι θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή, στην οποία δεν πηγαίνει πολύ συχνά.

  • Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κ. Βίτσα.

Να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)