to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 16.01.2023

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Ένα ανύπαρκτο και ιστορικά λυμένο θέμα, αντιμετωπίζεται με όρους life style

«Ας γίνει λοιπόν αντιληπτό ότι όταν θα φτάσουμε μπροστά στην κάλπη, αυτό που θα μετρήσει περισσότερο θα είναι η οικονομική κατάσταση των πολιτών και όχι τα παραπάνω. Ευχής έργο βέβαια θα είναι να μην παίξουν πρωτεύοντα ρόλο τα εθνικά θέματα, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε σε μια συγκρουσιακή κατάσταση, πράγμα που όλοι απευχόμαστε», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ άλλων


Στον τηλεοπτικό σταθμό ERT NEWS βρέθηκε ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου μίλησε εκτενώς για το θέμα της βασιλείας και της κηδείας του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου, αλλά και για άλλα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ειδικότερα, ο βουλευτής τόνισε πως για το θέμα της ταφής του βασιλιά νιώθει «ότι κάποιος μας εμπαίζει και ότι θεωρώ ότι συμμετέχω στη διενέργεια ενός πειράματος. Πως δηλαδή μπορεί κάποιος να πιάσει ένα θέμα το οποίο είναι ανύπαρκτο, έχει λυθεί από το 1974 με το δημοψήφισμα και το 1994 όσο αφορά την αφαίρεση της ιθαγένειάς του, και να το κάνει πρωτεύον ζήτημα της κοινωνίας και μάλιστα από την glamorous πλευρά του», ενώ σχολίασε πως «βλέπουμε στην τηλεόραση βασιλικές άμαξες, ανακατασκευασμένες Rolls Royce, το ειδύλλιο Κωνσταντίνου- Βουγιουκλάκη κλπ, ενώ τα γεγονότα της σύγκρουσης με τον Γιώργο Παπανδρέου, την υπογραφή του στην κυβέρνηση της χούντας κλπ, σχεδόν απουσιάζουν από τις αναφορές».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η ιστορία του τελετουργικού της ταφής, το πολύ μέχρι την Τετάρτη 18 Γενάρη, θα έχει ξεχαστεί παντελώς. Τα θερμά μας συλλυπητήρια λοιπόν προς τους συγγενείς και τους οικείους του, για το θάνατο ενός Δανού υπηκόου, ας γίνει η ταφή στην Ελλάδα όπως επιθυμεί για τους δικούς της λόγους η οικογένεια του αποθανόντος και μέχρι εκεί. Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, το μοναδικό καλό που βλέπω στην όλη υπόθεση είναι ο καθαρισμός του κτήματος του Τατοΐου από τα καμένα και έγιναν κάποιες εργασίες αποκατάστασης οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια», σημείωσε.

Για την στάση της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Βίτσας υπογράμμισε ότι «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη θέση, μια που κάποιοι από τους ψηφοφόρους της είναι φιλοβασιλικοί. Θα πρέπει όμως σχεδόν στο σύνολό τους οι πολιτικοί, να έχουμε ευθύνη απέναντι στη νέα κυρίως γενιά όσο αφορά τη διαπαιδαγώγησή της στα δημοκρατικά ιδεώδη. Αντί λοιπόν να ΄΄κινούμε΄΄ την περιέργειά της για θεσμούς που έχουν καταργηθεί και απορριφθεί τουλάχιστον 50 χρόνια πριν, θα ήταν καλύτερο να αναδεικνύουμε τη σημαντικότητα της ενασχόλησής τους με τα κοινά, ώστε να ορίζουν τη ζωή τους οι ίδιοι κατά το δυνατόν με την πολιτική τους συμπεριφορά».

«Ας γίνει λοιπόν αντιληπτό ότι όταν θα φτάσουμε μπροστά στην κάλπη, αυτό που θα μετρήσει περισσότερο θα είναι η οικονομική κατάσταση των πολιτών και όχι τα παραπάνω. Ευχής έργο βέβαια θα είναι να μην παίξουν πρωτεύοντα ρόλο τα εθνικά θέματα, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε σε μια συγκρουσιακή κατάσταση, πράγμα που όλοι απευχόμαστε», σημείωσε με νόημα

Ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, ο βουλευτής «βλέπει» την ακρίβεια και οι διαρκώς αυξανόμενες ανισότητες και τα ελλιπή εισοδήματα: «Με βάση λοιπόν αυτά, μου προξενεί απορία πως μια κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί τη θητεία της πετυχημένη. Δεν είναι δυνατόν όλα να ανάγονται στις δυσκολίες της διεθνούς συγκυρίας», περιγράφει.

Στο θέμα των δημοσκοπήσεων, ο ίδιος αναφέρει πως «μπορεί οι δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ΄΄απολαμβάνει΄΄ την εκτίμηση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στην κάλπη. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να αποτελούν μια φωτογραφία της στιγμής, αλλά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, εξ αιτίας λαθεμένων παραδοχών πέφτουν σημαντικά έξω όσο αφορά τα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα».

Μιλώντας για την αξιωματική αντιπολίτευση, ο βουλευτής είπε ότι «αυτό που μας προβληματίζει είναι ο τρόπος που θα πρέπει να δίνουμε προς την κοινωνία την εναλλακτική μας πρόταση, όντας στην αντιπολίτευση. Έχουμε ήδη κάνει πολλές προτάσεις επ΄ αυτού και προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές  ΄΄προσαρμόζουμε΄΄επικοινωνιακά την πολιτική μας και σε ορισμένες περιπτώσεις προσπαθούμε να την ΄΄επικαιροποιούμε΄΄. Σε αυτή τη βάση για παράδειγμα, είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο εμείς αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, να επανεξετάσουμε το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις για αυτούς που βγήκαν προ του 2016».

Στο θέμα της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, ο Δημήτρης Βίτσας ξεκαθάρισε πως «η πρότασή μας λοιπόν για την ανάδειξη από τις εκλογές, μιας προοδευτικής-δημοκρατικής κυβέρνησης συνεργασίας, βασισμένη πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα και όχι απλά  στο μοίρασμα θέσεων, εκεί στοχεύει. Όταν προέχει το minimum κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, μπορούν πολιτικές δυνάμεις με διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση, να κάνουν τέτοιες συνεργασίες και έχουμε ήδη αρκετά παραδείγματα. Για να μιλάμε και με ΄΄πρακτικούς΄΄ όρους, αυτό προϋποθέτει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές».

Κλείνοντας, σημείωσε πως «μπορεί να υπάρχει το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά συγχρόνως υπάρχει και μια πολιτική πραγματικότητα. Το εκλογικό σύστημα θα βγάλει τον αριθμό των βουλευτών κάθε κόμματος και η πολιτική θα καθορίσει τις δυνατότητες σχηματισμού προοδευτικής-δημοκρατικής κυβέρνησης συνεργασίας. Και δεν είναι απαραίτητο όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, για να γίνει αυτό, να είναι κοντά τα κόμματα  που την απαρτίζουν σε ποσοστά. Αρκεί να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των συμμετεχόντων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)