to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 12.12.2020

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Αποτύχατε στην πανδημία, αποτύχατε και στην οικονομία

«Αποτύχατε στη διαχείριση της πανδημίας. Πετάτε εκατομμύρια για την επικοινωνία και περιμένετε από ιδιωτικές χορηγίες αλλά και από τη Βουλή να δημιουργήσουν ΜΕΘ. Αυξομειώνετε τα τεστ, παίζετε με τους αριθμούς και τις τιμές διατίμησης, δεν έχετε ελάχιστη συνείδηση για τον πόνο των ανθρώπων και χαιρέκακα λέτε πως σε άλλες χώρες είναι χειρότερα», τόνισε ο Δημ. Βίτσας μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021


Ο Δημ. Βίτσας τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην Ολομέλεια επί του προϋπολογισμού 2021: 

«..Με δυο λέξεις μπορεί να χαρακτηρισθεί η συνολική πορεία αυτής της κυβέρνησης: Πλήρης αποτυχία.

Αποτύχατε στη διαχείριση της πανδημίας.  Πετάτε εκατομμύρια για την επικοινωνία και περιμένετε από ιδιωτικές χορηγίες αλλά και από τη Βουλή να δημιουργήσουν ΜΕΘ.  Αυξομειώνετε τα τεστ, παίζετε με τους αριθμούς και τις τιμές διατίμησης, δεν έχετε ελάχιστη συνείδηση για τον πόνο των ανθρώπων και χαιρέκακα λέτε πως σε άλλες χώρες είναι χειρότερα.

Αποτύχατε στη διαχείριση της οικονομίας.  Δεν έχετε στο μυαλό σας ένα σχέδιο που να συνδυάζει την οικονομία με τις ανάγκες της πανδημίας.  Έχετε συνείδηση ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με 500 ευρώ το μήνα;  Θα μου πείτε πως υπάρχουν και άλλοι με 200 ευρώ το μήνα. Έχετε συναίσθηση ότι δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι έχουν μηνιαίο εισόδημα μηδέν; Καταλαβαίνετε πως αν κάνατε τα μισά από αυτά που σας προτείναμε με τα προγράμματα Μένουμε Όρθιοι 1 και 2 και η ύφεση θα ήταν μικρότερη και η αντοχή της κοινωνίας μεγαλύτερη; Κι όμως η λογική και η πρακτική σας είναι να την βγάλουμε όπως όπως και μετά ο ιδιωτικός τομέας, ο μεγάλος, το κεφάλαιο, θα καθαρίσει. Αμ δεν γίνεται. 

Γιατί το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο ως κρατικοδίαιτο θα ζητάει και τα ρέστα,  θα ζητάει και πλήρη υποταγή και του κράτους και της εργασίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.  Σ’αυτή τη λογική έχετε ταχθεί, αυτή τη λογική εξυπηρετείται. Όμως όχι, κάνω λάθος.  Δεν αποτύχατε.  Η αλήθεια είναι πως μέσω των ιδεολογικών σας σχεδιάζετε την αποτυχία.

Ας δούμε πρακτικά δύο παραδείγματα. Επί μήνες λέγαμε να προσέξετε το άνοιγμα του τουρισμού.  Και τουρισμός κύριοι δεν είναι μόνο οι τουρίστες, είναι οι μεταφορές, είναι η εστίαση, είναι οι αλληλεπιδράσεις περιοχών κ.α.  Και έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και μας κατηγορεί γιατί σας λέγαμε προσοχή κίνδυνος.  Και μας λέει αυτά τα 3-4 δισ. πόσο τα είχαμε ανάγκη.  Καλά δεν έχετε την ικανότητα να σκεφτείτε πως εισπράξαμε ό,τι εισπράξαμε μεν και αμέσως μετά δαπανήσαμε περισσότερα σε υγειονομική περίθαλψη και σε ανθρώπινα κρούσματα, ασθένεια, lockdown κλπ ; 

Για να ικανοποιήσουμε το θρησκευτικό συναίσθημα κάναμε λαμπρές τελετές και έτσι στέλνουμε χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία και στην απομόνωση για να μην το προχωρήσω περισσότερο.  Ποιός λαμπρός εγκέφαλος ενώ έβλεπε πως Κοζάνη, Καστοριά, Θεσσαλονίκη και Πέλλα είναι κατακόκκινες και σε lockdown, επέτρεψε τις μετακινήσεις σε Φλώρινα και Γρεβενά με αποτέλεσμα από πρασινοκίτρινες περιοχές να γίνουν και αυτές όαση του  κορονοϊού ; 

Και το δεύτερο παράδειγμα. Κύριε Υπουργέ Οικονομικών, δεν έχετε πετύχει ούτε μια πρόβλεψη, όχι από τον Μάρτη αλλά τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.  Και όμως επιμένετε, αναδεικνυόμενος, και ξεπερνώντας τάχιστα πολλούς άλλους, αναδεικνύεστε λοιπόν στον 2ο μεγαλύτερο πολιτικό ψεύτη. 2ος γιατί η πρώτη θέση είναι κατειλλειμένη και με διαφορά.  Εδώ είμασταν οι δύο μας πριν λίγες ημέρες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ευχόσασταν (ο Υπουργός Οικονομικών εύχεται!)  να πετύχει ο διαγωνισμός και μου λέγατε πως μπορεί να πάρουν μέρος πάνω από 2 επενδυτές.  Ο διαγωνισμός έγινε.  2 όπως σας έλεγα πήραν μέρος και ο πλειοδοτήσας προσφέρει 15,1 εκατομμύρια ο δε δεύτερος σας κοροϊδεύει με προσφορά 1 εκατομμυρίου.  Για σκράπ να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία, περισσότερα θα βγάλει.  Την παρακείμενη περιοχή, προβλήτες 3 και 4 και την δεξαμενή 5 την υπολογίζεται 55 εκατομμύρια.  Εκεί τι θα κάνετε;  μειοδοτικό διαγωνισμό;  Για σας παρακαλώ, δώστε μια σοβαρή απάντηση. Τι θα κάνετε και σε τι παιχνίδι έχετε ακόμα και προσωπικά εμπλακεί; 

Κύριε Υπουργέ, μιας ανέμελης κυβέρνησης της ποδηλατάδας. Το επιτελικό κράτος πολύ σύντομα αποκαλύφθηκε. Ολιγαρχικός συγκεντρωτισμός, μεροληψία υπερ των «φίλων», κομματική κατάληψη και κατεδάφιση κάθε διαφανούς δημόσιου θεσμού, αντιδημοκρατικός αυταρχισμός και ακροδεξιά υπεράσπιση του κοινωνικού συντηρητισμού και επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία. Ο πτωχευτικός κώδικας δώρο στις τράπεζες και τα funds,  ο νόμος για το περιβάλλον δώρο στις μεγάλες ρυπαίνουσες επιχειρήσεις, ο χωρικός σχεδιασμός; μάλλον για τα απόβλητα. Από αυτή τη σκοπιά είναι προγραμματική προτεραιότητα η ανάδειξη και η επιμονή στα κρίσιμα ζητήματα της δημοκρατίας – και για να μην ξεχαστεί,- δεν έχετε φέρει ούτε ένα εφαρμοστικό νόμο του νέου Συντάγματος με αποτέλεσμα να το μεταφράζεται κατά το δοκούν και να επιτρέπετε πολιτικές διώξεις.  Είναι προγραμματική προτεραιότητα η αντιμετώπιση της διεύρυνσης και της όξυνσης των ανισοτήτων, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η ανάδειξη των αναγκών των «αοράτων».

Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ , το σχέδιο αντι-Πισσαρίση που θα θωρακίζει την εργασία και την κοινωνία, που θα ωθεί στην εμπέδωση του κράτους δικαίου, είναι απαραίτητο. Πρόβλημα και αποτυχία και στις διεθνείς μας σχέσεις. Προβλέψιμος και υπάκουος σύμμαχος η Ελλάδα. Ας την βάλουμε στην άκρη. Ευτυχώς δεν σας βλέπω να πανηγυρίζεται για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Όμως έτσι ανέμελα που προχωράμε και για λόγους επικοινωνιακούς στο τέλος θα πανηγυρίζετε σε μια επόμενη σύνοδο που το τελικό ανακοινωθέν δεν θα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη, το φταίξιμο για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κύριοι Υπουργοί,  εμείς δεν επιδιώκουμε κυρώσεις για να τιμωρηθεί ο Τούρκικος λαός. Επιδιώκουμε κυρώσεις για να υποχρεωθεί η Τούρκικη κυβέρνηση να σταματήσει την αναθεωρητική της πολιτική και πρακτική και να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου εν ειρήνη και με βάση το διεθνές δίκαιο. Ο ανέμελος και επιτηδευμένα ατημέλητος κος Μητσοτάκης μας είπε πρόσφατα πως δεν βρήκε τίποτε, κανένα γράμμα στο Μαξίμου. Ας ψάξει καλύτερα. Αλλά και να μην βρει , πολύ γρήγορα ο Ελληνικό λαός θα τον υποχρεώσει να γράψει το πιο μικρό γράμμα.  Θα λέει «αντίο» 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)