to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 05.02.2019

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Απαράδεκτη η επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

«Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τραυματίζει την κυριαρχία της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σχολιάζοντας την επικήρυξη των "8" από την Άγκυρα σε συνέντευξή του στον News24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.


Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού, στον ρ/σ «News 247», αναφέρθηκε στα ακόλουθα θέματα:

Σχετικά με την επικήρυξη από την Τουρκία των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα:
Για μένα έχει μεγάλη σημασία το εξής: Οποιαδήποτε κίνηση ή δραστηριότητα να μην τραυματίζει την εθνική κυριαρχία τη χώρας μας. Δεν επιτρέπεται δηλαδή, κάποιος κάνοντας κάτι να τραυματίζει την κυριαρχία της χώρας.

Σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία:
Θεωρώ ότι τέτοιου είδους συναντήσεις είναι πάντοτε σημαντικές και προσοδοφόρες και μπορούν να μειώσουν την ένταση. Δεν χρειάζεται τέτοιες συναντήσεις να γίνονται μόνο σε καλούς καιρούς, αλλά χρειάζεται να γίνονται και σε καιρούς έντασης, ακριβώς για να την μειώνουν. 
Υπάρχουν ζητήματα στα οποία πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, ζητήματα για τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά τη θέση μας, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν για εμάς γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και με αυτό τον τρόπο να βοηθηθεί η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, αλλά και η προσπάθεια να στρέψει η Τουρκία προς την Ευρώπη και παράλληλα να στέρξει και η Ευρώπη προς την Τουρκία. Μιλάω περισσότερο για το προσφυγικό, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως είναι τα ενεργειακά ή ο τουρισμός που μπορούμε να συνεργαστούμε.

Ως προς την τρέχουσα κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό:
Το 2018 είχαμε μια αύξηση ροών στα νησιά περίπου 10% και στον Έβρο περίπου 285%. Έχουμε συστήσει έναν μόνιμο δίαυλο συνεννόησης με την τούρκικη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, εγώ με τον Υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, το Λιμενικό με το αντίστοιχο τουρκικό Λιμενικό, η Αστυνομία με την αντίστοιχη Αστυνομία. Αυτή η συνεργασία έχει συμβάλει στη μείωση των ροών τους τελευταίους μήνες. Βεβαίως, δεν υπάρχει μέρα με μηδενικές ροές. 
Βασικός μας στόχος είναι η καταπολέμηση των διεθνών κυκλωμάτων των διακινητών, το οποία πρέπει να υποστούν συντριβή. Χθες, που μίλησα τηλεφωνικά με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, τού επισήμανα ότι ιδιαίτερα πρέπει να εξαρθρώσουμε δύο κυκλώματα. Ένα κύκλωμα που λειτουργεί, δεν έχω βέβαια αποδείξεις, στη Σάμο και στην απέναντι πλευρά της Τουρκίας και ένα άλλο κύκλωμα που λειτουργεί και μεταφέρει κυρίως Αφγανούς μετανάστες από δύο χωριά της Τουρκίας, που είναι δίπλα στον Έβρο, προς την Αλεξανδρούπολη. Πιστεύω ότι μπορούμε να επανενεργοποιήσουμε την διαδικασία επανεισδοχής, την οποία με ρηματική διακοίνωση έχει σταματήσει η Τουρκία.

Σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις:
Για μένα πολιτική επικαιρότητα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι διαδικασίες για τις 120 δόσεις, το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το γεγονός ότι βγήκαμε στις αγορές, ο γεγονός ότι προχωράμε στις συνταγματικές αλλαγές.
Αφού ολοκληρώθηκε η μνημονιακή περίοδος ήταν αναμενόμενο να αναδιατάσσεται ο πολιτικός χάρτης. Το κρίσιμο είναι ότι υπάρχει κυβέρνηση που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στους έξι που συμπορεύονται με την κυβέρνηση υπάρχουν βουλευτές που θα μπορούσαν να ανήκουν στο κόμμα μας και άλλοι που θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί μας. Με τον Σπύρο Δανέλλη προερχόμαστε από την ίδια μήτρα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν πηγαίνουμε εμείς προς αυτούς, αλλά έρχονται αυτοί προς εμάς.

Για τις σχέσεις με τον Π. Καμμένο: 
Τα τρία χρόνια που συνεργάστηκα με τον κ. Καμμένο είχαμε εντολή να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων και αυτό το κάναμε. Μετά το μνημόνιο και μπροστά στο ζήτημα των Πρεσπών εκδηλώθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις, άκρως αντίθετες και συγκρουσιακές. Η θέση του για το λεγόμενο μακεδονικό ζήτημα δεν είναι μακριά από τις εθνικιστικές θέσεις. Εγώ παίρνω υπόψιν μου αυτό που ο ίδιος λέει ότι δηλαδή ανήκει στο χώρο της πατριωτικής δεξιάς.

Για το χρόνο των εκλογών:
Αυτό που έχουμε πει είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Μια μακρά προεκλογική περίοδος δεν είναι ωφέλιμη. Η πολιτική ταραχή δεν ευνοεί ποτέ την οικονομία. Πρέπει να κλείνει ο συνταγματικός κύκλος των κυβερνήσεων στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει τρία χρόνια τώρα συνεχώς εκλογές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)