to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 06.05.2022

Πολιτική

Δημ. Τζανακόπουλος: Στην ίδια λογική της δημοσιονομικής επιβάρυνσης και της επιδότησης της αισχροκέρδειας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ρεύμα

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ακολουθούν την ίδια λογική των επιδοτήσεων και της δημοσιονομικής επιβάρυνσης. Η ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία ευθύνεται για την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και την επιβάρυνση νοικοκυριών και ΜμΕ δεν καταργήθηκε. Η τιμή του ρεύματος δεν αποσυνδέθηκε από το φυσικό αέριο, και δυστυχώς αυτό αποτελεί βασική διαστρέβλωση του χρηματιστηρίου ενέργειας στην Ελλάδα»


Τα ανωτέρω δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Real FM το πρωί της Παρασκευής.

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ψηφίσει το σχετικό πακέτο μέτρων, απάντησε: «Εμείς υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια η οποία επιστρέφει στους πολίτες έστω ένα τμήμα των αυξήσεων, αλλά επιμένουμε στην κριτική μας».

«Αλλά η λογική της επιδότησης των υπερκερδών εκ μέρους της κυβέρνησης παραμένει. Πρόκειται για ξεκάθαρη επιδότηση της αισχροκέρδειας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν λειτουργούν αναδιανεμητικά από τις εταιρείες προς τους καταναλωτές σε καμία περίπτωση. Πρέπει να ελεγχθεί η τιμή της ενέργειας στη ρίζα του προβλήματος», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις για θεσμικές παρεμβάσεις, ο Δημ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως «ήταν αόριστες και μετατίθενται για μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής». «Μιλάμε για τον Ιούλιο. Έντεκα μήνες καθυστέρηση από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση!» είπε.

Όσον αφορά στα αναδρομικά, τόνισε ότι «τα 600 ευρώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν την πραγματική πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Στην κυβέρνηση και τη ΡΑΕ πάνω από 40 ημέρες τώρα κοσκινίζουν. Μας είπαν ότι θα κοστολογήσουν τα υπερκέρδη και θα τα φορολογήσουν με 90%. Ευτυχώς πλέον το παραδέχονται ότι υπάρχουν υπερκέρδη! Ωστόσο, πάνω από ενάμιση μήνα μετά είμαστε ακόμη στο επίπεδο των εικασιών. Πρόκειται για πολιτική επιλογή καθυστέρησης και αδικαιολόγητης μετάθεσης των αποφάσεων, γιατί προφανέστατα η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται του χώρου της ενέργειας», διεμήνυσε ο γραμματέας του κόμματος, και κάλεσε «τα νούμερα να δοθούν στη δημοσιότητα επιτέλους με διαφάνεια, για να μπορέσουμε να τα υπολογίσουμε επακριβώς».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το πώς θα αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας, ο Δημ. Τζανακόπουλος εξήγησε: «Πρώτ' απ' όλα υπάρχει εξάρτηση 100% μεταξύ αυτών των δύο τιμών σήμερα. Στο χρηματιστήριο ενέργειας μπαίνει πρώτα η τιμή των υδροηλεκτρικών, στη συνέχεια η τιμή των ανεμογεννητριών, μετά του λιγνίτη και στο τέλος η τιμή του φυσικού αερίου. Και αντί να βγει ενδιάμεση τιμή, δηλαδή με βάση και τις 4 πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, "διαγράφονται" οι χαμηλότερες τιμές των λοιπών πηγών και συνδέεται η τιμή της χονδρικής μονάχα με την τιμή του φυσικού αερίου».

Ακόμη είπε: «Από το 2015 ως το 2019 η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ αυξήθηκε 0%. Οι, δε, ρυθμίσεις για το χρηματιστήριο ενέργειας είναι ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν έστω και τώρα δυνατότητες παρέμβασης, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει τον πυρήνα του προβλήματος...»

Τέλος, σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές για την Κ.Ε. του κόμματος και τον πρόεδρο, την Κυριακή 15 Μαΐου, ο Δημ. Τζανακόπουλος δήλωσε: «Δεν συγκρινόμαστε με κανέναν ούτε με τις αντίστοιχες διαδικασίες άλλων κομμάτων. Εδώ και τρία χρόνια κάνουμε μια προσπάθεια για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αυτή η διαδικασία ήδη έχει παράξει αποτελέσματα. Το συνέδριό μας ήταν το μαζικότερο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ! Την επόμενη Κυριακή η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται και εμείς καλούμε όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες, να έρθουν να γίνουν μέλη και ψηφίσουν. Για να αλλάξουμε όλοι μαζί εκ βάθρων τη χώρα και τους όρους της επόμενης ημέρας. Αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος, και ο πήχης που θέτουμε. Είναι μόνο πολιτικός και αριθμητικός γι' αυτό και δεν συγκρινόμαστε με άλλα κόμματα και τις δικές τους διαδρομές ή διαδικασίες».

«Μας αφορά να συγκροτήσουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε, και κατέληξε: «Πορευόμαστε ενωμένοι με τις συγκλίσεις μας αλλά και με τις αποχρώσεις μας. Και η κάλπη της 15ης Μάη θα στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και στην κυβέρνηση και στα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)