to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 29.11.2022

Πολιτική

Δημ. Τζανακόπουλος: Όσο το συντομότερο γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα και για τη χώρα και για τους πολίτες και για τη δημοκρατία

«Πλέον βλέπουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, μια κυβέρνηση η οποία δεν ορρωδεί προ ουδενός»


«Ο κύριος Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά πιεσμένος από τις διαρκείς αποκαλύψεις και από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με το ζήτημα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων. Αυτό αντικειμενικά ενισχύει τα εκλογικά σενάρια» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ραδιοφωνική εκπομπή στον Real FM. « Οι εκλογές, είτε γίνουν τον Φλεβάρη είτε γίνουν τον Απρίλη, βρισκόμαστε σε μια με τη στενή έννοια πια προεκλογική περίοδο. Όσο το συντομότερο γίνουν, τόσο καλύτερα και για τη χώρα και για τους πολίτες και για τη δημοκρατία, γιατί πλέον βλέπουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή,  μια κυβέρνηση η οποία δεν ορρωδεί προ ουδενός, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τα αίσχη που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο το τελευταίο διάστημα και την καταρράκωση των κοινοβουλευτικών θεσμών».

Και συνέχισε τονίζοντας: «Η πίεση που δέχεται ο κύριος Μητσοτάκης, καταρχάς προκύπτει από τις θέσεις που έχουν εκφραστεί εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θυμάμαι περίοδο στην διακυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, όπου βουλευτές του ευθέως να βάλλουν κατά των κεντρικών πολιτικών επιλογών διαχείρισης αυτής της ιστορίας, ξεκινώντας από τον πρώην πρωθυπουργό, τον κύριο Καραμανλή, ο οποίος είχε κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση, η οποία εξακολουθεί να είναι ενεργή. Δηλαδή έχει εκφραστεί μια διαφωνία από τον πρώην πρωθυπουργό σε σχέση με το ζήτημα του απορρήτου, σε σχέση με το ζήτημα της όλης διαχείρισης της υπόθεσης αυτής, η οποία δεν έχει ανασκευαστεί όσο γνωρίζω. Επιπλέον, παρότι μικρή είδηση, δεν είναι μικρό το γεγονός, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος , να δηλώνει ότι  φεύγει από την επιτροπή για να διευκολύνει, διότι αν ήταν στην επιτροπή θα αναγκαζόταν να ψηφίσει κατά των θέσεων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το ζήτημα των υποκλοπών δεν αξιολογείται ως πρώτο από τους πολίτες, ο κύριος Τζανακόπουλος είπε: «Όταν κάνουμε μια ερώτηση, σε έναν πολίτη τι είναι αυτό που επηρεάζει περισσότερο την καθημερινότητά του,είναι προφανές ότι οι πρώτες του απαντήσεις θα αφορούν  ζητήματα όπως η ακρίβεια, η  ανεργία, το χαμηλό εισόδημα και όχι βεβαίως ένα ζήτημα θεσμικό. Την ίδια στιγμή όμως σε αρκετές δημοσκοπήσεις παρουσιάζεται το εξής ενδιαφέρον στοιχείο ότι  τουλάχιστον το 50% και πάνω των πολιτών, λένε ότι ο κύριος Μητσοτάκης για το θέμα των υποκλοπών θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί. Αυτό από μόνο του δείχνει μια άλλου τύπου αξιολόγηση του ζητήματος των υποκλοπών από τους πολίτες.»

Αναφερόμενος στην πρόθεση ψήφου σημείωσε: «Καταρχάς είναι πλέον προφανές ότι πάνω από το 50% των ανθρώπων απαντούν σε μια σειρά δημοσκοπικών ερευνών ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και ότι δεν θα ήθελαν μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δείχνει ότι δημιουργείται μέρα με τη μέρα μία τάση πολιτικής αλλαγής. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε υποεκτιμάται στις δημοσκοπήσεις από το 2012 μέχρι και σήμερα. Στις εκλογές του 2015, οι  δημοσκοπικές εταιρείες έδιναν ένα προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 0,5-1% και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 8-8,5 μονάδες διαφορά. Το αντίστοιχο έγινε την περίοδο του 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται σε δημοσκοπήσεις ότι βρίσκεται 12-13 μονάδες πίσω και μάλιστα με ένα ποσοστό της τάξης του 24% και τελικά η διαφορά έκλεισε στις 8-8,5 μονάδες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει ένα 31,5%. Επομένως, το ζήτημα των δημοσκοπήσεων θέλει πολύ μεγαλύτερη  μεθοδολογική ανάλυση και αν η διαφορά καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις στο 5%,  ενώ δεν έχουν καν προκηρυχθεί εκλογές, εγώ θα το δεχτώ αυτό το 5% το οποίο δίνει προβάδισμα”.

«Προφανώς σε μια δημοκρατία υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις οι οποίες επηρεάζουν αποτελέσματα. Δημοκρατία έχουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει υποστεί σκληρότατη κριτική πολλές φορές άδικη και έχει διαμορφωθεί και αυτό που την περίοδο του 2019 χαρακτηρίστηκε αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο από ένα συνοθύλευμα πολιτικών και ιδεολογικών δυνάμεων, από το ακραίο κέντρο μέχρι την άκρα δεξιά. Αυτό σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει τις απαντήσεις των πολιτών. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι ότι μεγαλύτερο ποσοστό δεν θα ήθελε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχετικά με τη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, ο βουλευτής είπε: «Το ζήτημα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν αυτοί  οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι να εξεταστούν μαζί έτσι  ώστε να μπορέσουμε να αντιπαραβάλλουμε και τις σχετικές απαντήσεις τις οποίες θα δίνανε. Το γεγονός ότι ο κύριος Δημητριάδης ήρθε χθες και μας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις ότι δεν γνωρίζει τίποτα και δεν ξέρει τίποτα, είναι προφανώς στο πλαίσιο μιας επιλογής συγκάλυψης. Ο κύριος Δημητριάδης, δε γνώριζε τίποτα για τους αστυνομικούς που είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ και οι οποίοι χειρίζονταν το PREDATOR, δε γνώριζε κανέναν από αυτούς που εργάζονταν στην ΚΕΤΥΑΚ. Και την ίδια στιγμή ο κύριος Δημητριάδης είχε την εποπτεία, είχε την ευθύνη, είχε την αρμοδιότητα για το KETYAK και ήταν αυτός ο οποίος υπέγραφε τις αποσπάσεις. Οι αντιφάσεις είναι πάρα πολύ σαφείς, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες και δεν θα περίμενε κανείς από τον κύριο Δημητριάδη με βάση τα όσα έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν σε σχέση με τη διαχείριση της υπόθεσης να πει κάτι διαφορετικό. Το θέμα είναι γιατί δεν ήρθαν οι υπόλοιποι και το θέμα είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να τους προστατεύει.»

«Ο κύριος Λαβράνος, ο κύριος Μπίτζιος αλλά και ο κύριος Dilian, φαίνεται ότι τυγχάνουν της απόλυτης προστασίας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της κυβέρνησης, καθώς αφενός δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, αφετέρου χθες η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε τη βίαιη προσαγωγή τους  πράγμα το οποίο είχε δικαίωμα να κάνει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Να έρθουν δηλαδή με συνοδεία αστυνομίας και να εξεταστούν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία κάτι φοβάται. Κι αυτό είναι το τελικό σχόλιο και νομίζω ότι θα είχαμε γίνει σοφότεροι αν η Νέα Δημοκρατία αποδέχονταν να κληθούν οι άνθρωποι αυτοί και να εξεταστούν, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να γίνεται. Μόνο μια αλλαγή κυβέρνησης τελικά θα μπορέσει να ρίξει άπλετο φως σε αυτή την πάρα πολύ σκοτεινή υπόθεση, η οποία διασύρει εκτός των άλλων και την χώρα μας στο εξωτερικό.” σχολίασε ο βουλευτής.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την οικονομική πολιτική, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε: Αυτό το οποίο λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση και η κρίση ακρίβειας είναι ότι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουν να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά είναι να υπάρξει παρέμβαση στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών. Αυτό σημαίνει μια σειρά από θεσμικές αλλά και δημοσιονομικές παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο όχι να επιδοτήσουν την αισχροκέρδεια και να επιδεινώσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας να συνεχίσουν να κερδίζουν, καταγράφοντας υπερκέρδη, αλλά αντιθέτως να διαμορφώσουν χαμηλότερες τιμές στην πηγή. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλές και διαφορετικές θεσμικές παρεμβάσεις. Πρώτον, η ΔΕΗ θα πρέπει να επανέλθει υπό δημόσιο έλεγχο και να λειτουργήσει όχι ως καταλύτης της αισχροκέρδειας, αλλά αντιθέτως ως ένας άμεσος ανταγωνιστής, ο οποίος θα διατηρεί τις τιμές χαμηλά χωρίς να καταγράφει υπερκέρδη, αναγκάζοντας και την υπόλοιπη αγορά να προσαρμοστεί. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς ενέργειας, τις εταιρείες πετρελαιοειδών αλλά και τις εταιρείες φυσικού αερίου, θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν σε ότι αφορά τα κέρδη τα οποία θα μπορούν να έχουν. Εμείς μιλάμε για ένα πλαφόν της τάξης του 5% για όσο καιρό διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Δεν είναι δυνατό να χρεώνεται το σύνολο του βάρους της κρίσης αποκλειστικά και μόνο στους καταναλωτές. Θα πρέπει τα βάρη να κατανεμηθούν δίκαια. Τρίτον,  πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ως  τρίτη θεσμική παρέμβαση. Και φυσικά μιλάμε και για μείωση των έμμεσων φόρων, των κατεξοχήν άδικων φόρων,  μια μείωση η οποία θα μπορούσε να παράξει αποτελέσματα άμεσα στα εισοδήματα των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις, οι οποίες αποτελούν μια δέσμη αποτελεσματικής πολιτικής καταπολέμησης της ακρίβειας.»

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)