to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:02 | 18.08.2021

Κοινωνία

Δημ. Σπαθής: Βολές πρώην διευθυντή δασών για τη διαχείριση των πυρκαγιών

«Αν εκκενώνεις οικισμό είναι σαν να τον παραδίδεις για να καεί», τόνισε ο πρώην διευθυντής δασών Δ. Αττικής


Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη πολιτική των εκκενώσεων σύμφωνα με τις μαρτυρίρες κατοίκου που παράλληλα έχει βαθιά γνώση του θέματος.

Συγκεκριμένα ο πρώην διευθυντής δασών Δυτικής Αττικής και κάτοικος της περιοχής των Βιλλίων, Δημήτρης Σπαθής, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι η εντολή να μην μπαίνουν πυροσβεστικά οχήματα σε δασικούς δρόμους δεν είναι σωστή, ενώ έκανε λόγο και για λάθος χειρισμούς αναφορικά τις εκκενώσεις οικισμών.

«Η κατεύθυνση που έχει δοθεί να εκκενώνουμε οικισμούς επειδή είχαμε το Μάτι, είναι λάθος», προσθέτοντας ότι αν εκκενώσεις οικισμό σημαίνει ότι τον παραδίδεις για να καεί. «Φυλάς τον οικισμό και σου καίγεται το δάσος».

Από τον αέρα της ΕΡΤ απηύθυνε έκκληση στους αρμόδιους να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπους που μένουν στις περιοχές, που μαίνονται οι πυρκαγιές, διότι αυτοί γνωρίζουν τους δασικούς δρόμους αλλά και «ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τις κλάρες».

Επιπλέον είπε ότι «δεν μπορεί να διώχνουν αυτούς τους πολίτες. Το είδαμε στη Βόρεια Εύβοια» με τους ρητινοσυλλέκτες οι οποίοι σταμάτησαν τις φωτιές.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σπαθής αντέκρουσε το επιχείρημα ότι οι φωτιές εξελίχθηκαν λόγω της ανυπαρξίας δασικών δρόμων, το οπολιο επανέλαβε ο Μ. Χρυσοχοΐδης στη σημερινή του ενημέρωση, ενημερώνοντας ότι η περιοχή που σήμερα καίγεται έχει ένα από τα πιο πυκνά δίκτυα δασικών δρόμων, ανοιχτά για οχήματα καθώς γίνεται χρήση από κυνηγούς και αγρότες.

Ο ίδιος επισημαίνοντας ότι οι δασικές υπηρεσίες αν και έχουν την ευθύνη για τη συντήρηση των δασικών δόμων δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα ήταν ότι ενώ τα τετρακίνητα οχήματα της πυροσβεστικής θα μπορούσαν να μπουν στους εν λόγω δρόμους, ωστόσο, έχει δοθεί εντολή από την πυροσβεστική να μην εισέρχονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο δάσος.

«Η πυροσβεστική δεν μπαίνει σε δασικό δρόμο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπαθής και υπογράμμισε ότι η φωτιά δεν σβήνει εάν δεν μπεις σε δασικό δρόμο.

Τέλος, ο Δημήτρης Σπαθής αναφερόμενος στα πυροσβεστικά αεροσκάφη σημείωσε ότι είναι για αναστολή και όχι για κατάσβεση επισημαίνοντας ότι «τα εναέρια μέσα είναι για να καταλαγιάσουν τη φωτιά», μετά τα πεζοπόρα τμήματα να τη σβήσουν και τέλος να τη φυλάξουν. «Αν δεν φυλάξεις τη φωτιά, κάπου θα σου σκάσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)