to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 29.10.2021

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Θετικό βήμα η αποχώρηση Μέρκελ, πρωτοστάτησε σε μία πολιτική πολύ κακή για την Ελλάδα

«Η κυρία Μέρκελ, λίγες εβδομάδες πριν το τέλος της στην Καγκελαρία, είπε ότι ήταν πολύ αυστηρή απέναντι στους Έλληνες. Έκανε μία αυτοκριτική, τσάι και συμπάθεια, άνευ αξίας. Έρχεται εδώ, μετά από 16 χρόνια στην Καγκελαρία όπου υπηρέτησε με συνέπεια ένα δόγμα "καλή είναι η Ευρώπη, αλλά πρώτα η Γερμανία"», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο Open


Σε συνέντευξή του μέσω Skype στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τ/σ «Open» (Ά. Παυλόπουλος – Ε. Ρέβη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα, αλλά και στο τέλος της στην Καγκελαρία, στην ανάγκη ο Κ. Μητσοτάκης να φέρει στη Σύνοδο Κορυφής το αίτημα του ΕΚ για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, ενώ τόνισε ότι χρειαζόμαστε μία πειστική καμπάνια εμβολιασμού, αλλά και μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας.

Αναλυτικά:

Θετικό βήμα η αποχώρηση της κ. Μέρκελ από την Καγκελαρία, δεδομένου ότι πρωτοστάτησε σε μία πολιτική πολύ κακή για τον ευρωπαϊκό Νότο και πρωτίστως για την Ελλάδα

Η κα Μέρκελ, λίγες εβδομάδες πριν το τέλος της στην Καγκελαρία, είπε ότι ήταν πολύ αυστηρή απέναντι στους Έλληνες. Έκανε μία αυτοκριτική, τσάι και συμπάθεια, άνευ αξίας. Έρχεται εδώ, μετά από 16 χρόνια στην Καγκελαρία όπου υπηρέτησε με συνέπεια ένα δόγμα «καλή είναι η Ευρώπη, αλλά πρώτα η Γερμανία». Μαζί με τον κ. Σόιμπλε, ακολούθησε μία άκρως τιμωρητική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Όσες φορές προσπαθήσαμε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και στο καθεστώς Ερντογάν, ενώ τις ζητούσε το ΕΚ με πλειοψηφίες του 80-90%, η κα Μέρκελ ήταν το μεγάλο φρένο στο Συμβούλιο, βάζοντας πάντα το αίτημα για τις κυρώσεις στο ράφι για να το δουν στην επόμενη Σύνοδο.

Την ίδια ώρα η γερμανική βιομηχανία, με τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, προετοίμαζε συμβόλαια για να πωλούν υποβρύχια στην Τουρκία, ώστε να απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας και να ανοίγει έναν δρόμο πάρα πολύ επικίνδυνο. Επομένως το γεγονός ότι η κα Μέρκελ «τελειώνει» είναι ένα θετικό βήμα για εμάς, καθώς δεν υπήρξε ποτέ δημοφιλής στην Ελλάδα. Ως επικεφαλής της γερμανικής Δεξιάς πρωτοστάτησε σε μία πολιτική, η οποία ήταν πολύ κακή για τον ευρωπαϊκό Νότο και πρώτα απ’ όλα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Καλή λοιπόν για τη Γερμανία, αλλά κακή για την Ελλάδα.

Πρέπει να γίνει μία συζήτηση στην Ελλάδα, που να αφορά στο γιατί η χώρα μας είναι πλέον στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες

Κακά τα ψέματα, η Γερμανία είναι το ισχυρότερο κράτος, το οικονομικό και πολιτικό αφεντικό στην ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, όμως, οι Γερμανοί αποφάσισαν μια αλλαγή και θα δούμε πόσο μεγάλη θα είναι. Η κα Μέρκελ δεν είναι πια ούτε καν βουλευτής, ο δε κ. Σόιμπλε, που ήταν το σύμβολο αυτής της τιμωρητικής πολιτικής, είναι βουλευτής πια στα μετόπισθεν, στα πίσω έδρανα της γερμανικής Βουλής, στα 79 του.

Για εμάς το δίδαγμα είναι, από την περιπέτεια της χρεοκοπίας και των τριών μνημονίων, ότι αν θέλει να πάρει κάτι η μικρή Ελλάδα μέσα στην άκρως ανταγωνιστική και δεξιοκρατούμενη Ευρώπη πρέπει να διεκδικεί. Και τώρα, που έχουμε καταφέρει να βγούμε από τα μνημόνια, με δυσκολίες, οδύνες, με τον ελληνικό λαό να πληρώνει τον λογαριασμό για τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα, πρέπει να χαράξουμε μία διεκδικητική γραμμή.

Ζητώ από τον Κ. Μητσοτάκη στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να μην ξαναβάλει το αίτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο ράφι. Είναι αδιέξοδο να αγοράζουν οι Τούρκοι γερμανικά υποβρύχια και οι Έλληνες ελληνικές φρεγάτες, όταν έχουμε τόσο μεγάλες ανάγκες, όχι μόνο στην άμυνα, αλλά και στην υγεία, όπου στη διαχείριση της πανδημίας τα πάμε άσχημα. Έχουμε μεγάλη ακρίβεια, μεγάλα προβλήματα στην υγεία, καθώς και στην παιδεία, χαμηλούς μισθούς, αδύναμο κοινωνικό κράτος. Άρα, νομίζω ότι πρέπει να γίνει μία συζήτηση στην Ελλάδα, όχι για την Μέρκελ, αλλά γιατί η Ελλάδα είναι πια στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες.

Ο Κ. Μητσοτάκης να φέρει στη Σύνοδο Κορυφής το αίτημα του ΕΚ για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, όσο το καθεστώς Ερντογάν έχει αυτήν την επιθετική συμπεριφορά

Προτείνω και τώρα η ελληνική Κυβέρνηση και ο Κ. Μητσοτάκης να φέρει στη Σύνοδο Κορυφής το αίτημα του ΕΚ για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, όσο το καθεστώς Ερντογάν έχει αυτήν την επιθετική συμπεριφορά. Το βασικό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να μην περιμένουμε ούτε από την Μέρκελ, ούτε από τον Μακρόν να υπερασπίσουν τα ελληνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο ισχυρή, με πιο ανεπτυγμένη οικονομία, με ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, με μεγαλύτερο κύρος στην Ευρώπη.

Χθες βγήκε μια ευρωπαϊκή αξιολόγηση, που με κατατάσσει στους 10 κορυφαίους ευρωβουλευτές από τους 705, ο μόνος από την Ελλάδα, ο μόνος από την Αριστερά. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν Έλληνα, και μάλιστα από την Αριστερά, και δεν το πέτυχα λέγοντας «σφάξε με αγά μου να αγιάσω», αλλά κάνοντας δουλειά και έχοντας επιχειρήματα και διεκδικητική παρουσία.

Και με την κα Σπυράκη, παρότι ανήκουμε σε διαφορετικές παρατάξεις, έχουμε πάρει πολλές κοινές πρωτοβουλίες για να προασπίσουμε διεκδικητικά τα ελληνικά συμφέροντα. Τέτοια γραμμή πρέπει να χαράξουμε ως χώρα μέσα στην Ευρώπη.

Χρειαζόμαστε μία πειστική καμπάνια εμβολιασμού, αλλά και μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ - Όχι όλα σε ιδιώτες

Πριν έναν χρόνο ο Κ. Μητσοτάκης έκανε αυτοκριτική και είπε ότι «δείξαμε χαλάρωση, υποτιμήσαμε τον κίνδυνο της πανδημίας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, και δεν πήραμε μέτρα». Φέτος, με την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη χειρότερη από πέρσι, όσον αφορά στα κρούσματα, στον αριθμό νεκρών, αλλά και στην κατάσταση στη ΜΕΘ, είχαμε την ίδια και χειρότερη χαλάρωση.

Αυτό θα το βρούμε μπροστά μας, όπως μας λένε όλοι οι ειδικοί, ανεξαρτήτως κομμάτων, με έξαρση των κρουσμάτων, των ασθενειών και των νεκρών το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν πάμε καλά στα θέματα της πανδημίας, ενώ πηγαίναμε καλά πριν ένα χρόνο. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι υπάρχει και πολιτική ευθύνη. Η εκτίμησή μου είναι ότι, παρόλα τα σωστά που λέει τώρα η κα Σπυράκη και τα προσυπογράφω, στην κυβέρνηση έχει επικρατήσει μια γραμμή να δείχνουμε ανοχή σε τέτοια φαινόμενα για να μην χάσει η ΝΔ ψήφους προς τα δεξιά. Αυτό κοστίζει ανθρώπινες ζωές και πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε μία πειστική καμπάνια εμβολιασμού, αλλά και μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Όχι όλα σε ιδιώτες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)