to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 23.05.2019

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Τα νέα παιδιά έχουν γνώμη και άποψη και στις ευρωεκλογές μπορεί να ακουστεί η φωνή τους»

Συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στην εφ/δα «Ελευθερία» της Μεσσηνίας: «Στόχος μας να ενισχυθούν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη και να περιοριστεί η δεξιά κι η ακροδεξιά» - «Τα νέα παιδιά έχουν γνώμη και άποψη και αυτές οι ευρωεκλογές μπορούν να αποτελέσουν το βήμα για να ακουστεί η φωνή τους. Η ψήφος είναι δικαίωμα και δεν πρέπει να το υποτιμάνε, γιατί είναι κρίμα να αφήνουν τους 60άρηδες και τους 70άρηδες να καθορίζουν το δικό τους μέλλον».


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Μεσσηνίας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στο διακύβευμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, στις προκλήσεις των επόμενων χρόνων για την Ευρώπη, στηνανάγκη να ψηφίσουν οι νέοι άνθρωποι σε αυτές τις ευρωεκλογές, αλλά στο αντίκτυπο του αποτελέσματός τους στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στον δημ/φο Δημ. Πλεμμένο:

Ποιο είναι κατά την δίκη σας οπτική το βασικό διακύβευμα των Ευρωεκλογών;

Το βασικό διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να μπορέσουν να ενισχυθούν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, να περιοριστεί η δεξιά και η ακροδεξιά, να έχουμε ευνοϊκότερους πολιτικούς συσχετισμούς στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και να μπλοκαριστεί η υποψηφιότητα Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν. Το σενάριο να εκλεγεί ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν είναι κακό για την Ευρώπη και εφιαλτικό για την Ελλάδα, γιατί όλες οι θέσεις του βρίσκονται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα. 
Πρέπει να αναχαιτίσουμε πλήρως τη λογική της λιτότητας, να κάμψουμε την άνοδο της ακροδεξιάς και να διαμορφώσουμε προοδευτικές συμμαχίες απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό.
Σε ό,τι αφορά εμάς, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στις ευρωεκλογές διεκδικούμε τη νίκη. Κάθε μέρα που περνά, το κλίμα για εμάς βελτιώνεται και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όπου κι εάν βρεθεί, συναντά ενθουσιασμό και γεμίζει στάδια και πλατείες.

Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια;

Η μεγάλη πρόκληση με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια είναι η απειλητική άνοδος της ακροδεξιάς, η οποία «φλερτάρει» τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες με την κατάκτηση της εξουσίας. Επίσης, η επιλογή αποχώρησης από την ΕΕ της Βρετανίας, αλλά και οι προθέσεις ανεξαρτησίας της Σκωτίας και της Καταλονίας, αποδεικνύουν πως ο εθνικολαϊκισμός εκμεταλλεύεται το μετέωρο βήμα της πολιτικής ολοκλήρωσης και την αμηχανία των κρατών έναντι αυτής της κατάστασης.
Τα προβλήματα, όμως, για την Ευρώπη δεν σταματούν εδώ: Η παγκόσμια ισλαμιστική τρομοκρατία, η οικονομική κρίση, η έξαρση των μεταναστευτικών ροών και η επιστροφή και ενδυνάμωση αυταρχικών δυνάμεων έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην πολιτική διαδικασία, αλλά και στη συνοχή των κοινωνιών.
Ούσα αντιμέτωπη, λοιπόν, με τόσο σημαντικές προκλήσεις είναι ώρα η ΕΕ να αντιληφθεί ότι αυτές οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη.

Σε ποιους τομείς πρέπει να αλλάξει ρότα στις πολιτικές της η Ε.Ε. και τι τελικά πρέπει να προσδοκούν οι Έλληνες από την επόμενη ημέρα της Ευρώπης;

Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, γιατί αλλιώς κινδυνεύει με αποσύνθεση και διάλυση. Και αλλαγή σημαίνει ανάπτυξη κι όχι αιώνια λιτότητα. Ενίσχυση της συνοχής και της σύγκλισης και όχι των πάσης φύσεως ανισοτήτων.
Έχουμε ανάγκη από περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια, αντί για αποφάσεις παρασκηνίων γραφειοκρατών πίσω από κλειστές πόρτες. Κι αυτή την ιστορική ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή της Ευρώπης πρέπει να την αναλάβουν πριν απ’ όλους οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και ιδίως η νέα γενιά.
Οι Έλληνες, αλλά και γενικότερα οι Ευρωπαίοι πολίτες, δικαιούνται να έχουν την Ευρώπη που τους αξίζει, που θα τους προσφέρει αυτά που τους έταξε. Μια Ευρώπη με περισσότερη δικαιοσύνη, ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους, που θα βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και που θα θέτει σε προτεραιότητα φλέγοντα ζητήματα, όπως η οικονομική κρίση κι οι ανισότητες, η παγκόσμια τρομοκρατία, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και αυτό της κλιματικής αλλαγής.

Προ ημερών απευθύνατε "έκκληση στη νέα γενιά να πάει να ψηφίσει". Πιστεύετε ότι οι νέοι έχουν πραγματική γνώση για την Ευρώπη, ώστε να παρακινηθούν και να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές;

Η σημερινή νέα γενιά είναι πολύ πιο ώριμη, μορφωμένη κι ενημερωμένη για όσα συμβαίνουν τόσο στη χώρα τους, όσο και παγκοσμίως. Και αυτό το επιβεβαιώνω και προσωπικά, μέσα από τη συνομιλία μου με μαθητές 16-18 ετών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Euroscola, αλλά και με μαθητές σχολείων-πρέσβεων του Ευρωκοινοβουλίου. Τα νέα παιδιά έχουν γνώμη και άποψη και αυτές οι ευρωεκλογές μπορούν να αποτελέσουν το βήμα για να ακουστεί η φωνή τους. Η ψήφος είναι δικαίωμα και δεν πρέπει να το υποτιμάνε, γιατί είναι κρίμα να αφήνουν τους 60άρηδες και τους 70άρηδες -που κατά πάσα πιθανότητα σε 20 χρόνια δεν θα ζουν πια- να καθορίζουν το δικό τους μέλλον.

Τι αντίκτυπο πιστεύετε θα έχει το από αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας;

Οι επόμενες Ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της ΕΕ, αλλά για την Ελλάδα είναι και κάτι περισσότερο, καθώς θα είναι οι πρώτες πολιτικές κάλπες που θα στηθούν μετά από 4 χρόνια και το αποτέλεσμά τους θα αποτελέσει το σκαλοπάτι για τις εθνικές εκλογές, που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο.
Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τον απολογισμό του για το τι πέτυχε μέσα σε αυτά τα 4 δύσκολα χρόνια, να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τις αλλαγές που είναι απαραίτητες στην Ευρώπη, συνδυάζεται με την προσπάθεια να οικοδομήσουμε «από τα κάτω» και με έναν πλατύ αστερισμό την ευρύτερη δυνατή προοδευτική συμμαχία, γύρω από κοινούς στόχους.
Νομίζω ότι έχουμε «χτυπήσει φλέβα», καθώς ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται εγρήγορση, κινητοποίηση και το ευρύτερο δυνατό προοδευτικό μέτωπο, απέναντι στον κίνδυνο μιας μεγάλης οπισθοδρόμησης.
Στην Ελλάδα έχουμε μια ΝΔ πολύ πιο δεξιά από αυτή που ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής, μια σύμφυση ακραίων νεοφιλελεύθερων με ακροδεξιούς, που μας υποχρεώνει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα για να οικοδομήσουμε αυτή την προοδευτική συμμαχία, που έχει ως γραμμή πλεύσης ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είμαι αισιόδοξος ότι στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου όχι μόνο θα διαψεύσουμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά θα πετύχουμε ακόμη και την πρωτιά. Το δε αποτέλεσμά τους θα επηρεάσει σημαντικά και αυτό των εθνικών εκλογών και πιστεύω ότι οι πολίτες θα δώσουν εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη 4ετία με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε τη δημοσίευση της συν/ξης εδώ:
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)