to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 17.03.2022

Οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης: Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν ανήκουν στα κόμματα - Ζητώ από τον πρωθυπουργό διακομματική Επιτροπή

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, στη «Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».


Με την ιδιότητα του σκιώδη εισηγητή για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και του Μέλους της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Δημ. Παπαδημούλης έθεσε το ζήτημα του δημόσιου ελέγχου και διαφάνειας στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και από τα Εθνικά Κοινοβούλια.

Απευθυνόμενος μεταξύ άλλων και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν και μεταξύ των κεντρικών ομιλητών, αλλά τελικά δεν μετείχε, λόγω της προσβολής του από τον Covid, ο Δημ. Παπαδημούλης επανέλαβε την πρόταση αυτή, για την οποία έχει αναλάβει θεσμική πρωτοβουλία σε κορυφαίο επίπεδο στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ζητώνταςμε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, τη δημιουργία μιας ειδικής διακομματικής, κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει ως έργο εθνικού ενδιαφέροντος την εποπτεία, τον έλεγχο και τη συνεχή αξιολόγηση των χρηματοδοτήσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα,αλλά και των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το ζήτημα του δημόσιου ελέγχου και της διαφάνειας τέθηκε μετ’ επιτάσεωςκαι από άλλους ομιλητές, ενώ ο Επικεφαλήςτης Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως αυτό «πρέπει να γίνει και στα 27 κράτη μέλη».



Ακολουθεί η ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη:

«Το Ταμείο Ανάκαμψης και οΜηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έσπασε ένα ταμπού:Μαζική έκδοση κοινού χρέους με εγγύηση της Κομισιόν και με αντιστάθμιση με την αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ. Δραστικά!

Πρώτο δίδαγμα που πρέπει να λάβουμε από αυτή τη θετικότατη εξέλιξη είναι το “ποτέ μη λες ποτέ”. Γιατί η πανδημία, υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνει βήματα που έως πριν λίγους μήνες ήταν αδιανόητα. Και για πολλά χρόνια.

Το δεύτερο μάθημα που πρέπει να διδαχθούμε είναι, επειδή μιλάμε για πολλά χρήματα και για μια χρονική διάρκεια που υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης, ότι τα χρήματα αυτά δεν ανήκουν στις κυβερνήσεις και στα κόμματα, που κυβερνούν τα 27 κράτη μέλη.Ανήκουν στους πολίτες.Και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα κονδύλια αυτά θα φτάσουν σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Μακριά από διαφθορά, πελατειακά δίκτυα και εύνοιες. Γι’ αυτό και έχει σημασία ο σεβασμός του κράτους δικαίου, ο έλεγχος, η λογοδοσία και οι μηχανισμοί παρακολούθησης και ελέγχου σε όλα τα επίπεδα.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε συγκροτήσει μια Επιτροπή η οποία παρακολουθεί και προσπαθεί να ελέγξει, αν τα χρήματα πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Αυτό πρέπει να γίνει και στα 27 κράτη μέλη.

Και θα ‘θελα να ζητήσω από τον πρωθυπουργό της χώρας μου, στον οποίο εύχομαι περαστικά, καθώς έχει προσβληθεί από Covid και δεν μπόρεσε να μας μιλήσει σήμερα, αυτό που έχει κάνει το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και ένα χρόνο, να δεχθεί επιτέλους να γίνει και από την Ελληνική Βουλή.

Και το ίδιο να γίνει και από όλα τα Εθνικά Κοινοβούλια. Διότι για να πετύχει το Ταμείο Ανάκαμψης, η διαφάνειακαι η λογοδοσία είναι μονόδρομος.

Το τρίτο “μάθημα” είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να μας δώσει ιδέες και για μονιμότερα εργαλεία, όπως είπε σήμερα το πρωί και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με ισχυρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό, περισσότερους κοινούς πόρους, και περισσότερη κοινή και αλληλέγγυα δράση όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν είναι ανάγκη αυτό που μας υποχρέωσε να κάνουμε η πανδημία, να περάσουν κάνα δυο χρόνια ακόμη για να καταλάβουμε πως μας υποχρεώνει να το κάνουμε ο πόλεμος και η βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία

Επομένως, όσοι βιάστηκαν να πουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι one-off, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Ευχαριστώ».


Μεταξύ των μελών της Διάσκεψης που εκφράστηκαν θετικά αναφορικά με την πρότασηγια δημόσια λογοδοσία, υπογραμμίζοντας την σημασία τηςεποπτείας και του ελέγχουτων χρηματοδοτήσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και από τα Εθνικά Κοινοβούλια, ήταν η Ιταλίδα ευρωβουλεύτρια των Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON),IreneTinagli.

IreneTinagli

(ευρωβουλεύτρια των Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, ECON)

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή αυτή που ζούμε. Περνάμε από την μία πρόκληση στην επόμενη. Και αυτό που προέκυψε από την σημερινή συζήτηση είναι ότι ο μόνος δρόμος προς το μέλλον είναι να συνεργαστούμε με αυτό το πνεύμα της κοινής δράσης -τα ευρωπαϊκά όργανα με τις εθνικές κυβερνήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τα εθνικά Κοινοβούλια-. Προσπαθούμε κι εμείς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παίξουμε τον ρόλο μας. Έχουμε και μία Ομάδα που ελέγχει την υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Δεν συζητάμε μόνο τις προτεραιότητες αλλά έχουμε και την υλοποίησή του σε συνεργασία με την Κομισιόν. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για να προετοιμάσουμε την Ευρώπη για αυτό που την αναμένει στο μέλλον».

Οι εισηγητές AneliaStefanova(Επικεφαλής Ενεργειακής Μετάβασης στο Eυρωπαϊκό Δίκτυο BankWatch)και RichardVanZwol
(Πρόεδρος του δικτύου ανεξάρτητων δημοσιονομικών ευρωπαϊκών φορέων), συνοψίζοντας, στο τέλος της συνεδρίασης είπαν τα εξής:

AneliaStefanova
(Επικεφαλής Ενεργειακής Μετάβασης, Eυρωπαϊκό Δίκτυο BankWatch)
«Η λέξη-κλειδί εδώ, είναι η “διαφάνεια”.Θα έχουμε συνεχή παρακολούθηση της δαπάνης των κονδυλίων και αυτό θα συζητιέται σε τακτική βάση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να έχουμε λογοδοσία και εποπτεία και διαφάνεια. Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, ελπίζουμε, ως πολίτες ότι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης θα είναι ένα όργανο επιτυχημένο».

RichardVanZwol
(Πρόεδρος του δικτύου ανεξάρτητων δημοσιονομικών ευρωπαϊκών φορέων)
«Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να πετύχει και ο λόγος είναι όχι μόνο οι υπάρχουσες αλλά και οι νέες προκλήσεις. Βλέπω ότι Εθνικοί Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές ανησυχούν. Για να αποτελέσει επιτυχία και να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για μελλοντικές κρίσεις, θα πρέπει να υπάρχειδιαφάνεια, και για τα Εθνικά Κοινοβούλια και για το Ευρωκοινοβούλιο.Τα Εθνικά Ανεξάρτητα Ευρωπαϊκά όργανα είναι διατεθειμένα να στηρίξουν και το Ευρωπαϊκό και τα Εθνικά Κοινοβούλια στις προσπάθειες αυτές».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)