to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:24 | 27.05.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Συνιστώ στην κυβέρνηση λιγότερη αλαζονεία (βίντεο)

«Από τα μέτρα που παίρνει τώρα η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ύφεση, προκύπτει ότι το βάρος πέφτει στον μισθωτό, τον άνεργο και τον μικρομεσαίο»


Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Flash ΤV Κοζάνης και στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» (Μιχάλης Αγραφιώτης), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

Στην Ελλάδα η ραχοκοκαλιά της οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αν αυτές «πεθάνουν» αυτό θα σημάνει μεγάλη ύφεση και φτώχια

Μέχρι στιγμής, σε ό,τι αφορά την υγειονομική κρίση, η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Όμως, όσο υποχωρεί ο φόβος για την υγεία μας αυξάνεται η ανασφάλεια του μισθωτού, του ανέργου και της μικρομεσαίας επιχείρησης για το αύριο.

Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για την τόνωση και στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων είναι ανεπαρκή. Στον δε πίνακα της Κομισιόν η Ελλάδα είναι στον πάτο της ΕΕ στη λήψη μέτρων, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία και περισσότερα λουκέτα.

Τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις δικές μας προτάσεις γι’ αυτά τα θέματα και ελπίζω αυτή τη φορά να μπουν στον κόπο να απαντήσουν ο πρωθυπουργός και ο κ. Σταϊκούρας. Γιατί την προηγούμενη φορά έβαλαν τον κ. Πέτσα να τα διαγράψει με μια μονοκονδυλιά.

Αυτή την ώρα χρειάζεται να βάλουμε όλοι «πλάτη» για να ξεπεράσουμε τη δυσκολία. Είναι λάθος η λογική της «ανοσίας της αγέλης» για την οικονομία, όπως επίσης είναι λάθος η σκέψη ορισμένων στην κυβέρνηση να βοηθήσουν τους ισχυρούς, γιατί αυτοί «τραβούν το κάρο». Στην Ελλάδα η ραχοκοκαλιά της οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αν αυτές «πεθάνουν» αυτό θα σημάνει μεγάλη ύφεση και φτώχεια.

Περισσότερη στήριξη με εξοπλισμό και αποδοχές σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό και στο ΕΣΥ με προσλήψεις και αναδιοργάνωση

Οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό ήταν οι ήρωες της πρώτης γραμμής, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, και δεν αρκεί το χειροκρότημα στα μπαλκόνια. Χρειάζονται περισσότερη στήριξη, και σε εξοπλισμό και σε αποδοχές, όπως επίσης μονιμότερη στήριξη χρειάζεται και το ΕΣΥ, με προσλήψεις και αναδιοργάνωση.

Το δε πρώτο μπράβο αξίζει στον ελληνικό λαό, που έδειξε ασυνήθιστη πειθαρχία και υπευθυνότητα. Τώρα, όμως, αυτός ο λαός περιμένει από την κυβέρνηση την ίδια υπευθυνότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδείξει στάση ευθύνης απέναντι στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και δεν κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αν κάτι είναι σωστό το στηρίζουμε, αν κάτι όμως είναι λάθος το επικρίνουμε. Και δεν θα είμαστε καθόλου χαλαροί σε ό,τι αφορά περιπτώσεις διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και δωράκια σε κολλητούς. Αυτή την ώρα και το τελευταίο ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο και να πηγαίνει εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη κι όχι σε πελατειακά δίκτυα και κολλητούς της κυβέρνησης με απευθείας αναθέσεις.

Χρειαζόταν μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια στον τουρισμό και δεν το καταφέραμε - Αυτή την ώρα πρέπει να στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις κι η Ελλάδα να κάνει ένα πιο γενναίο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Δυστυχώς αυτό που θέλαμε ως Ελλάδα δεν το καταφέραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια στον τουρισμό: Να ανοίξουν ξανά οι πτήσεις, με κανόνες και περιορισμούς, να τονωθεί ο τουρισμός –ακόμη και με κουπόνια κοινωνικού τουρισμού- για να μη βουλιάξουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, που στην Ελλάδα είναι το 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Και που μαζί με μεταφορές και εστίαση φτάνουν στο 40% του ακαθάριστου εθνικού μας προϊόντος.

Αντί αυτού, επικράτησε η λογική όπου η Μέρκελ δίνει γραμμή στους Γερμανούς να μείνουν στη Γερμανία, ενώ κι ο Μακρόν λέει το ίδιο στους Γάλλους. Αυτό πιστεύω θα μας κάνει ζημιά. Αυτή την ώρα, λοιπόν, χρειάζονται στήριξη οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά κι η Ελλάδα να κάνει ένα πιο γενναίο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Δυστυχώς εδώ η κυβέρνηση έχει δώσει ψίχουλα. Το περσινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ήταν 15 εκατ. ευρώ και τώρα πήγε στα 30 εκατ. ευρώ. Τα λεφτά που πήγαν αλλού – σε κλινικάρχες, σχολάρχες, καναλάρχες της Αθήνας- θα μπορούσαν να διατεθούν για τη στήριξη πιο γενναίων πακέτων κοινωνικού τουρισμού.

Από τα μέτρα που παίρνει τώρα η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ύφεση, προκύπτει ότι το βάρος πέφτει στον μισθωτό, τον άνεργο και τον μικρομεσαίο

Μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις ΜμΕ και τους μισθωτούς, που θα υποστούν από 20% έως 50% περικοπή μισθού, υπάρχει κι ο άνεργος. Και δυστυχώς στην Ελλάδα θα έχουμε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, ενώ κινδυνεύουμε μέσα σε 5 μήνες να χάσουμε αυτό που κερδίσαμε στα 5 χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα, όπου η ανεργία μειώθηκε από το 27% στο 17%. Σύμφωνα δε με επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα το 85% των ανέργων δεν παίρνει κανένα επίδομα, γεγονός άδικο και επικίνδυνο.

Αυτή τη στιγμή, και με τα μέχρι τώρα οικονομικά μέτρα, διαφαίνεται ότι η Ελλάδαθα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση, που συνεπάγεται ανεργία και λουκέτα, επειδή η κυβέρνηση δεν πήρε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα και δεν αξιοποίησε μέρος του «μαξιλαριού» που της άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Από τα μέτρα που παίρνει τώρα για να αντιμετωπίσει την ύφεση προκύπτει ότι το βάρος πέφτει στον μισθωτό, τον άνεργο και τον μικρομεσαίο. Αντίθετα, η Aegean λέει, για παράδειγμα, ότι θέλει στήριξη –και σωστά- αλλά λέει επίσης ότι δεν θέλει να δώσει μετοχές στο κράτος, λογική που δεν είναι σωστή. Η Lufthansa παίρνει λεφτά από τη Μέρκελ, αλλά η Μέρκελ θα πάρει το 25% των μετοχών της και δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Το ίδιο συμβαίνει στην Πορτογαλία και όπου αλλού χρειαστεί να πάρει μια μεγάλη επιχείρηση λεφτά.

Αυτή την ώρα δίνεται μια μεγάλη μάχη στην Ευρώπη για το πόσο θα είναι αυτό το Ταμείο από το οποίο θα ενισχυθούν τα κράτη-μέλη, επομένως και η Ελλάδα. Εμείς διεκδικούμε το Ταμείο Ανασυγκρότησης να έχει 1,5 τρισ. ευρώ τουλάχιστον, γιατί δεν μπορείς με ψίχουλα να αντιμετωπίσεις την ύφεση και την ανεργία. Επιδιώκουμε, επίσης, να είναι επιχορηγήσεις κι όχι δάνεια. Γιατί αν είναι δάνεια θα αυξηθεί το χρέος και υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα αντιμετωπίσουν μια κρίση χρέους, κάτι που θα ανοίξει την πόρτα για νέα μνημόνια. Έναν κίνδυνο που στην Ελλάδα πρέπει να αποκλείσουμε.

Και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται μια πιο διεκδικητική στάση και στην Ευρώπη και να είναι ο Μητσοτάκης το ίδιος διεκδικητικός όσο είναι οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. Γιατί δεν μπορεί η ΕΕ να λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα μόνο της Γερμανίας και των συμμάχων της. Αν καταρρεύσει ο Νότος, αν έχουμε κρίση χρέους και νέα μνημόνια, τότε θα την «πληρώσει» και η Γερμανία που εξάγει το 70% των προϊόντων της εντός ΕΕ. Είναι, λοιπόν, προς το συμφέρον όλων η ΕΕ να ξοδέψει περισσότερα χρήματα αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της, χωρίς υπερδανεισμό και μνημόνια στο Νότο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστεύει ότι η σημερινή δημοφιλία της θα είναι αιώνια, κάτι που δεν ισχύει – Της συνιστώ λιγότερη αλαζονεία, γιατί στην κοινωνία τα πράγματα δεν είναι όπως τα εμφανίζουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστεύει ότι η σημερινή δημοφιλία της θα είναι αιώνια, κάτι που δεν ισχύει. Δυστυχώς, όσο αυξάνεται η ύφεση και η ανασφάλεια, τόσο η κυβέρνηση κοιτά τους ισχυρούς και τους κολλητούς της, χωρίς να δείχνει τη φροντίδα και τη στήριξη που χρειάζεται στον μικρομεσαίο, τον άνεργο και τον μισθωτό.

Η πρόβλεψή μου είναι ότι ο Σεπτέμβριος θα απέχει, από πλευράς πολιτικού και κοινωνικού κλίματος, έτη φωτός από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Γι’ αυτό συνιστώ στην κυβέρνηση λιγότερη αλαζονεία, γιατί στην κοινωνία τα πράγματα δεν είναι όπως τα εμφανίζουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και μια απίστευτη προπαγάνδα.

Με όποιον πολίτη κι αν συζητήσει κανείς, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκει, θα δει τη δυσκολία. Χρειάζεται, λοιπόν, μεγαλύτερος σεβασμός στη δημοκρατία και την πολυφωνία, καθώς και να εισακούγονται περισσότερο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να κάνουμε μια μετρημένη, υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση. Καταγγελτική όταν μιλάμε για σκάνδαλα και υπεύθυνη όταν μιλάμε για την υγεία του ελληνικού λαού, την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Αυτά που έγιναν από τους Τούρκους στον Έβρο τις τελευταίες μέρες αποσιωπούνται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ - Δεν χρειάζεται αλαλούμ, αλλά εθνική στρατηγική και υπεύθυνη ενημέρωση - Τον πατριωτισμό και την υπευθυνότητα πρέπει να τα δείχνουμε στην πράξη κι όχι να τα εμπορευόμαστε

Αυτά που έγιναν από τους Τούρκους στον Έβρο τις τελευταίες μέρες αποσιωπούνται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, τα οποία μας ανησυχούν ως Έλληνες, γιατί ξέρουμε ότι στην Άγκυρα υπάρχει ένας επεκτατικός Ερντογάν. Κι εδώ δεν χρειάζεται αλαλούμ, αλλά εθνική στρατηγική και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την ώρα που ο πρωθυπουργός παραμένει σιωπηλός επί του θέματος.

Γιατί όταν βγαίνει ο υπ. Εξωτερικών και λέει ότι «δεν χάλασε κι ο κόσμος για λίγες δεκάδες μέτρα ή για 16 στρέμματα», σημαίνει ότι κάτι έχει γίνει. Και δεν μπορούν μετά να μας λένε ότι δεν έγινε τίποτα κι ότι όσα ακούγονται είναι fakenews. Γιατί αν ήταν fake news, τότε γιατί έγινε διάβημα; Συνιστώ, λοιπόν, να σταματήσει η απόκρυψη της αλήθειας, να συνεννοηθούν επιτέλους τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών και να χαράξουμε μια σοβαρή εθνική στρατηγική για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων απέναντι στην επεκτατικότητα του Ερντογάν. Και σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, αλλά στηριγμένοι στην πραγματικότητα και την αλήθεια.

Σκεφτείτε μόνο τι θα γινόταν, αν όσα συνέβησαν στον Έβρο συνέβαιναν με κυβέρνηση Τσίπρα. Κι αν τη δήλωση Δένδια την είχε κάνει ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Θα «θαβόταν» άραγε και πάλι το γεγονός από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια ή θα είχαν διαρκείς συνδέσεις; Τον πατριωτισμό και την υπευθυνότητα πρέπει να τα δείχνουμε στην πράξη κι όχι να τα εμπορευόμαστε. Εμείς δεν θα κάνουμε σε αυτό το θέμα μια δημαγωγική αντιπολίτευση, όπως μας έκανε η ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά διεκδικούμε με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, όπως πιστεύω κι όλος ο ελληνικός λαός, να σταματήσει η σύγχυση και να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση από την κυβέρνηση και εθνική στρατηγική.

Η απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας δεν προέρχεται από τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά από την επιθετικότητα του τουρκικού καθεστώτος Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να μην είναι τόσο δυνατός, όσο θέλει να φαντάζεται, παραμένει ωστόσο επικίνδυνος για τυχοδιωκτισμούς. Κι όταν υπεύθυνα κυβερνητικά χείλη λένε ότι «δεν έγινε και τίποτα για λίγα στρέμματα», τότε δίνουν λάθος σήμα και δεν είναι σωστό να δίνουμε σήματα χαλαρότητας στον Ερντογάν. Δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά υπερασπιζόμαστε μέχρι και την τελευταία σπιθαμή του δικού μας εδάφους και τα κατοχυρωμένα εθνικά μας συμφέροντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)