to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:34 | 27.05.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η πρωτιά στις επόμενες εκλογές»

«Πρώτη προτεραιότητα είναι ένα πιο συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας», σημειώνει ο Δημ. Παπαδημούλης, τονίζοντας: «Απευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για συμμετοχή, στήριξη ή ανοχή σε μια προοδευτική κυβέρνηση»


«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποτυχημένη και επικίνδυνη. Όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Όσοι, δε, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει χάσει από τ' αποδυτήρια, καλό είναι να μη βιάζονται», διεμήνυσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο Action24.

"Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να βελτιωθούμε. Πρώτη προτεραιότητα είναι ένα πιο συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας, που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να επικοινωνηθεί με εύληπτο τρόπο στον κόσμο. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για συμμετοχή, στήριξη ή ανοχή σε μια προοδευτική κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ -όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Διεκδικούμε την πρωτιά και έχουμε υποψήφιο για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Καθαρές κουβέντες. Και θα απευθυνθούμε στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και στο Μέρα25 και στο ΚΚΕ που είναι αντίθετα σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Όμως δεν πρέπει να λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο, τον ελληνικό λαό. Αν ζητήσει ο λαός προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, τότε όλα τα κόμματα θα είναι υπόλογα ενώπιον του ελληνικού λαού. Κι αν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θέλει τον Τσίπρα υποψήφιο πρωθυπουργό, να μας πει από τώρα ποιον προτείνει. Γιατί το παράδειγμα Παπαδήμου δεν ήταν πετυχημένο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Είκοσι μία στις 27 χώρες της ΕΕ κυβερνώνται από κυβερνήσεις συνεργασίας. Και εμείς ψηφίσαμε την απλή αναλογική γιατί πιστεύουμε ότι η επόμενη κάλπη πρέπει να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας. Την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις, με πρώτη ευθύνη της ΝΔ, αλλά ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ, γιατί λειτουργούσε εδώ το σύστημα 'πάρ' τα όλα'. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης το έχει επανεγκαθιδρύσει αυτό. Το κόμμα που κυβερνάει θεωρεί το κράτος μαγαζί του, ελέγχει τα πάντα -και τα μέσα ενημέρωσης", είπε ο Δημ. Παπαδημούλης υπενθυμίζοντας: "Προχθές μόλις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απολογιόταν στην Κομισιόν για τη θέση της Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Είναι επισήμως συνεργάτες της Κομισιόν, του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κομισιόν. Κι ας τους συκοφαντεί η ΝΔ και ο κ. Παπαδημητρίου".

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκρουσε τον κώδωνα: "Ο κίνδυνος μιας νέας χρεοκοπίας δυστυχώς δεν είναι υποθετικός. Βρισκόμαστε μπροστά σε αρνητικές δημοσιονομικές εξελίξεις στην ΕΕ, όπως παράταση της ρήτρας διαφυγής για το 2023, αλλά με εξαίρεση της Ελλάδας και της Ιταλίας, λόγω δημοσίου χρέους. Πρέπει, λοιπόν, να σοβαρευτούμε και όλα τα κόμματα να μπούμε σε έναν προγραμματικό διάλογο".

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα στο μεταξύ, είπε: "Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο,  με πλειοψηφία πάνω από 70%, ζητήσαμε από τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Δυστυχώς ήταν απαράδεκτη και η στάση της Ουάσινγκτον -που ανακοίνωσε νέους εξοπλισμούς στην Τουρκία- γιατί απέδειξε ότι δεν ήταν τόσο πετυχημένο το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Το ίδιο και η αρχική δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν που όταν ρωτήθηκε για την επιθετικότητα της Τουρκίας απάντησε 'ουδέν σχόλιον'".

Για την αποστολή πολεμικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: "Οφείλουμε να υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον, την αλήθεια και τη σοβαρότητα. Πριν 40 μέρες ο υπουργός Άμυνας της ΝΔ στη βουλή είπε 'δεν θα στείλουμε άλλα όπλα στην Ουκρανία, για να μην αποδυναμώσουμε και την αμυντική επάρκεια της χώρας'. Αλλά μάθαμε από τον Αμερικανό υπουργό ότι τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε όπλα. Και αρνείται να πει στον ελληνικό λαό ποια όπλα στέλνουμε. Όταν δεν ενημερώνεις, κάποιο λάκκο έχει φάβα. Είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία αυτό το πράγμα. Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο με αποστολή επιπλέον πολεμικού υλικού στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη. Και είναι ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι έκρυψε από τον λαό την αποστολή αυτή".

Μάλιστα, επισήμανε: "Πρωτοστάτησα και συνδιαμόρφωσα το ψήφισμα του Ε/Κ που το ψηφίσαμε όλες οι πολιτικές ομάδες -πλην λίγων ακροδεξιών φίλων του Πούτιν- το οποίο καταδικάζει σφοδρά την εισβολή στην Ουκρανία. Προέχει όμως η εξασφάλιση της ειρήνης. Γιατί εκτός από τους εμπολέμους, την πληρώνει όλη η ΕΕ. Θα περίμενα λοιπόν από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες σαν αυτή της Ιταλίας. Και όχι να στέλνει εξοπλισμούς. Γιατί αν δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε ακρίβεια και μνημονιακές καταστάσεις, το συμφέρον μας είναι να τελειώσει ο πόλεμος με ειρηνευτική διπλωματική λύση".

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα βίαια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο ΑΠΘ την Πέμπτη, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για "συνεχή προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως υποκινητή των πιο άσχημων πραγμάτων και υποστηρικτή της βίας", που έχει γίνει πλέον "γραφική". "Η καραμέλα αυτή έχει λιώσει ακόμη και στο στόμα των συντηρητικών ψηφοφόρων", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέλει τα πανεπιστήμια ως χώρο παραγωγής γνώσης και νέων επιστημόνων που θα βρουν δουλειά στη χώρα, θα προσφέρουν και θα αμείβονται κατάλληλα", είπε και κατήγγειλε:

"Το αμόκ βίας και αυταρχισμού οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους. Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη είναι ότι σχεδόν εξ' επαφής κάποιο αστυνομικό όργανο πυροβόλησε με κρότου λάμψης έναν φοιτητή. Πρέπει να βγούμε από το φαύλο κύκλο της βίας. Αλλά δυστυχώς διαπιστώνω ότι η ΝΔ έχει επιλέξει μια κλιμάκωση της βίας και της εμπρηστικής ρητορικής μαζί με μπόλικο αυταρχισμό, εναντίον της νέας γενιάς".

Και κατέληξε: "Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα με αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Η ευρωπαϊκή πρωτοτυπία της κυβέρνησης της δεξιάς ρίχνει λάδι στη φωτιά και πυροδοτεί τη βία. Και η απόφαση της κας Κεραμέως και του κ. Μητσοτάκη να καταργηθούν οι παρατάξεις λίγες ώρες μετά την απώλεια της πρωτιάς της ΔΑΠ μέσα στα πανεπιστήμια είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν μυρίζει κομματική σκοπιμότητα".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)