to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:35 | 27.01.2020

Οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕK: Σε τέλμα η κατάσταση

«Η ισχύουσα πρόταση του Συμβουλίου για το νέο ΠΔΠ απέχει 236 δισ. από την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου και είναι μειωμένη κατά περίπου 50 δισ. από την ισχνή πρόταση της Κομισιόν»


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, έλαβε τον λόγο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) του Eυρωκοινοβουλίου και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Ανταλλαγή απόψεων με τον Ζντράβκο Μάριτς, Υπ. Οικονομικών των προτεραιοτήτων της Κορατικής Προεδρίας και Αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών της Κροατίας».

Απευθυνόμενος προς την Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου και τον Ζ. Μάριτς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Κε Μάριτς,

Σας καλωσορίζω στην επιτροπή μας και εύχομαι καλή επιτυχία στην Κροατική Προεδρία. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να προσθέσω το αυτονόητο: Ο βαθμός επιτυχίας της Κροατικής Προεδρία σας θα εξαρτηθεί πρώτον από το αποτέλεσμα στο τέλος του εξαμήνου και δεύτερον από το κατά πόσο θα διεκδικήσετε και θα καταφέρετε να επιτύχετε φιλόδοξους στόχους.

Ξεκινάω από το θέμα της συνοχής. Παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τους στόχους της Κροατικής Προεδρίας πριν από λίγες ημέρες, ο κος Πλένκοβιτς έβαλε, σωστά, το θέμα της συνοχής πολύ ψηλά. Η προτεραιότητα, όμως, που θέτει η Κροατική Προεδρία ακυρώνεται από τις προτάσεις που έχει καταθέσει, μέχρι τώρα, το Συμβούλιο και τις παρουσίασε η προηγούμενη προεδρία – η Φινλανδική.

Και επειδή είστε και υπουργός οικονομικών, εκτός από αναπληρωτής πρωθυπουργός, θα σας μιλήσω με αριθμούς. Η πρόταση που υπάρχει, σήμερα, στο τραπέζι από το Συμβούλιο προβλέπει μείωση των κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή 13%. Ειδικά, για το Ταμείο της Συνοχής προβλέπει μείωση 47% και για το ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μείωση περίπου 10%. Είναι αδύνατον πιστεύω να κάνει κανείς περισσότερα πράγματα με λιγότερα χρήματα. Πώς σκοπεύετε να γεφυρώσετε αυτή την αντίφαση ανάμεσα στους στόχους της Κροατικής Προεδρίας και τις μέχρι τώρα προτάσεις του Συμβουλίου;

Το δεύτερο αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός του 2021. Εδώ, πρέπει να επισημάνω πως η κατάσταση βρίσκεται σε τέλμα. Διότι, οι προτάσεις του Κοινοβουλίου, όπως παρουσιάστηκαν και από τους συντονιστές των άλλων Πολιτικών Ομάδων για 1,3% του ΑΕΠ προκύπτουν από τους στόχους που έχει θέσει και η Κομισιόν και το Συμβούλιο. Αυτά τα χρήματα χρειάζονται για να πετύχουμε τους στόχους. Δεν είναι μια αυθαίρετη κατασκευή. Την ίδια στιγμή, η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση του Συμβουλίου και στην πρόταση του Κοινοβουλίου είναι πολύ μεγάλη. Από την πλευρά της Φινλανδικής Προεδρίας, η πρόταση που κατέθεσε ήταν απογοητευτική -πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που είχε το ισχύον δημοσιονομικό πλαίσιο. Σε αριθμούς, η ισχύουσα πρόταση του Συμβουλίου απέχει 236 δισ. από την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ είναι και μειωμένη κατά περίπου 50 δισ. ευρώ σε σχέση με την ισχνή, κατά την γνώμη μας, πρόταση της Κομισιόν.

Επομένως, η ερώτησή μου σε αυτό το θέμα είναι η εξής: Ποιον ακριβώς ρόλο θα παίξει η Κροατική Προεδρία; Γιατί στο θέμα αυτό έχει δώσει μια εντολή και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Θα ασχοληθείτε ενεργά με αυτό το θέμα ή θα το αφήσετε στον κ. Μισέλ; Επιπλέον, σκοπεύετε να ολοκληρωθεί αυτός ο φάκελος στη διάρκεια της Κροατικής προεδρίας; Ή θα είναι η Προεδρία σας μια Προεδρία transit, προκειμένου να μεταφερθεί το θέμα στη Γερμανική Προεδρία;

Σας ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)