to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:48 | 25.06.2021

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα μέσα στο καλοκαίρι και ατολμία για τη Χάγη

Θέσεις μάχης για ενδεχόμενα πολιτικά παιχνίδια μέσα στο καλοκαίρι ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στον Real FM, ενώ σχολίασε ακόμα τις απαραίτητες αλλαγές μείγμα του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και τα δείγματα ατολμίας του Μητσοτάκη να κάνει την προσφυγή στη Χάγη μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας


Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM (Γ. Παγάνης - Αν. Γιάμαλη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

Είναι ανάγκη να αλλάξουν οι κανόνες στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα ελλείμματα και τα χρέη, για να μην έχουμε νέο γύρο λιτότητας και κρίση χρέους

Όλες οι συναντήσεις, και με τον Πρόεδρο Σασσόλι και με τους Προέδρους των Προοδευτικών Πολιτικών Ομάδων, γίνονται σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και καταγράφονται σε αυτές ευρείες συγκλίσεις σε μια σειρά σημαντικά θέματα, τόσο για την πατρίδα μας, όσο και για την Ευρώπη. Όπως η ανάγκη να αλλάξουν οι κανόνες στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα ελλείμματα και τα χρέη όσο διαρκεί η αναστολή του, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, για να μην έχουμε νέο γύρο λιτότητας και κρίση χρέους με το δόγμα Σόιμπλε.

Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει ήδη, γιατί θα είναι καταστροφικό αν επανέλθουμε στους ίδιους μη ρεαλιστικούς, δογματικούς κανόνες, που αυτομάτως θα σημάνουν λιτότητα, χρέος και πιθανόν νέες μνημονιακές περιπέτειες για τον ευρωπαϊκό Νότο κι όχι μόνο για την Ελλάδα. Κι αυτό είναι σημαντικό ζήτημα.

Ένα δεύτερο, επίσης σημαντικό θέμα, είναι το να πετύχει το Ταμείο Ανάκαμψης και να αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι. Αλλά και να καταστεί ένα μόνιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων κι όχι να λήξει το 2026.

Ένα τρίτο θέμα, που βρίσκει ευήκοα ώτα στις Προοδευτικές Πολιτικές Ομάδες εδώ στις Βρυξέλλες είναι να μην είναι σκέτη η θετική ατζέντα της ΕΕ προς την Τουρκία με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Αν η Τουρκία θέλει να πάρει κάτι τέτοιο να δεσμευτεί για την προσφυγή στη Χάγη, προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο στα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ένα νέο Ελσίνκι δηλαδή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται πολύ για τον ρόλο του ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και τις δυνάμεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Πρασίνων

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκτιμάται πολύ για τον ρόλο του ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και τις δυνάμεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Πρασίνων. Κι αυτό αντανακλάται και στις συναντήσεις που έχει ο Α. Τσίπρας με τους αντίστοιχους Προέδρους, αλλά και τον Πρόεδρο του ΕΚ.

Ως το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, έχουμε μεγάλο κύρος και καλές σχέσεις τόσο με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, όσο και με τους Πράσινους, αλλά κι ακόμη ευρύτερα.

Βλέπω τον Κυρ. Μητσοτάκη να χάνει την ευκαιρία, για λόγους εσωκομματικής τακτικής, να κάνει την προσφυγή στη Χάγη ευρωπαϊκή ατζέντα και κομμάτι του ευρω-τουρκικού διαλόγου

Το ΕΚ είναι πολύ αυστηρό απέναντι στην Τουρκία και δεν «τσιμπάει» με τη συμπεριφορά του Ερντογάν, που παραμονές Συνόδου Κορυφής κάνει πάντα το καλό παιδί και μετά αρχίζει πάλι τα ίδια. Στις κυβερνήσεις όμως δεν ισχύει το ίδιο. Ορισμένες, με προεξάρχουσα τη γερμανική, για λόγους οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, έχουν μια πιο θετική στάση, που πολλές φορές αγγίζει τα διπλά standards απέναντι στην τουρκική ηγεσία και την προκλητικότητά της απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία η πρόταση να μην πάρουν «δωρεάν» την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, που τόσο θέλει ο Ερντογάν, όντας πολύ στριμωγμένος από τα σκάνδαλα, την οικονομική κατάσταση της χώρας του και τη νέα ηγεσία Μπάιντεν.

Η προσφυγή στη Χάγη, την οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ, ήταν η πάγια εθνική γραμμή από την εποχή του Κων/νου Καραμανλή. Βλέπω ωστόσο τον Κυρ. Μητσοτάκη, φοβούμενος τις αντιδράσεις του Αντ. Σαμαρά ή των επιφυλάξεων του Καραμανλή, να χάνει την ευκαιρία, για λόγους εσωκομματικής τακτικής, να κάνει την προσφυγή στη Χάγη ευρωπαϊκή ατζέντα και κομμάτι του ευρω-τουρκικού διαλόγου.

Δεν είναι δυνατόν τον ευρω-τουρκικό διάλογο να τον ορίζει το Βερολίνο ερήμην της Αθήνας. Κι αν αυτό είναι μια φορά λάθος να γίνεται για τη Λιβύη, όπου στις συναντήσεις του Βερολίνου καλείται η Τουρκία αλλά απουσιάζει η Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν σε αυτά τα θέματα να μην βάζουν στην ατζέντα τη δική μας δέσμευση.

Γιατί εμάς δεν μας νοιάζει να έχουμε μόνο ένα ήρεμο καλοκαίρι, αλλά να λυθεί η εκκρεμότητα που αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με δίκαιο τρόπο. Κι επειδή έχουμε το δίκιο με το μέρος μας δεν έχουμε και λόγο να φοβόμαστε την προσφυγή στη Χάγη, αν δεν υπάρξει διμερής συμφωνία.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι την σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε

Με τη μετατροπή του επικουρικού σε κεφαλοποιητικό διαφωνούμε πλήρως ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θα χρειαστούν πολλές δεκάδες δισ. δημόσιου χρήματος για να φτιαχτεί κάτι από το οποίο δεν θα ωφεληθούν οι ασφαλισμένοι, αλλά θα αποδυναμωθεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Περισσότερα όταν φέρουν από την κυβέρνηση την πρότασή τους. Δεν νομίζω να πείσουν. Όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί το τελευταίο εργασιακό κακό για τους εργαζόμενους και ευνοϊκό για τους εργοδότες.

Η κυβέρνηση έχει φαίνεται επιλέξει να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι την σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να πείσουμε και να το αποτρέψουμε. Κι αν δεν τα καταφέρουμε και το «περάσουν» μόνοι τους, δεσμευόμαστε ότι μία από τις πρώτες ενέργειες μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι η κατάργηση τέτοιων κακών ρυθμίσεων, που συναντιούνται περισσότερο σε χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης κι όχι στο προηγμένο και δημοκρατικό κομμάτι της Ευρώπης.

Κι αν θέλει να κάνει κανείς συγκρίσεις με τη Σουηδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, αν δούμε πού βρίσκονται εκεί οι μισθοί, οι συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος και πού βρίσκονται στην Ελλάδα, τότε θα κλαίμε όλοι μαζί

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)