to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:36 | 05.12.2013

Οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης: Προϋπολογισμός «copy paste» για πέμπτο συνεχή χρόνο (βίντεο)

Για έναν προϋπολογισμό ύφεσης που επαναλαμβάνεται τα πέντε τελευταία χρόνια κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής.


Ζωντανά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εδώ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ για ύφεση και ανεργία στα επίπεδα του 28,2% και τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που προβάλλει η κυβέρνηση στηρίζεται σε «αίμα και δάκρυα από τους πολίτες».

«Ο προϋπολογισμός είναι copy-paste για πέμπτο συνεχή χρόνο» υπογράμμισε. Παράλληλα, επιτέθηκε στους βουλευτές της συγκυβέρνησης που ασκούν οξύτατη κριτική στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ την ίδια ώρα ψηφίζουν τον προϋπολογισμό.

«Να τελειώσουν τα επικοινωνιακά κόλπα. Ο κ. Στουρνάρας είναι τσάρος της οικονομίας με εντολή Σαμαρά, στήριξη Βενιζέλου και ψήφο εμπιστοσύνης όλων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ». Τέλος κατήγγειλε όσους «έγλειφαν» την πολιτική Παπανδρέου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τώρα προσπαθούν να φορτώσουν αυτήν την πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

 
 
Δείτε το βίντεο:

Ολόκληρη η ομιλία

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με αυτό που μου φαίνεται παράλογο και παράδοξο. Ανεβαίνουν στο Βήμα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, «λούζουν πατόκορφα» τον κ. Στουρνάρα και δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Προϋπολογισμό του κ. Στουρνάρα.

Να τελειώσουν τα επικοινωνιακά κόλπα! Ο κ. Στουρνάρας είναι «τσάρος της οικονομίας» με εντολή Σαμαρά, με στήριξη Βενιζέλου και με ψήφο εμπιστοσύνης όλων των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορείτε με κόλπα να κρύψετε ότι ετοιμάζεστε να πείτε «ναι» σε έναν Προϋπολογισμό Στουρνάρα-Σαμαρά-Βενιζέλου, Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει για πέμπτο χρόνο με copy-paste την ίδια καταστροφική συνταγή ύφεσης, μονόπλευρης λιτότητας, άδικης κατανομής των βαρών, διατήρησης ενός άδικου και αναχρονιστικού φορολογικού συστήματος και ενός σπάταλου, πελατειακού κράτους που ακολούθησαν με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία και η Κυβέρνηση Παπανδρέου και η Κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Copy-paste» είναι. Στην ίδια συνταγή, στην ίδια σιδηροτροχιά. Και γι’ αυτό παρακολουθώ με θλίψη την προσπάθεια κάποιων, που στήριξαν την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, που τα «έδωσαν όλα» για να περάσει αυτή η πολιτική που ονομάστηκε «Μνημόνιο» και που έγλειφαν τον Γιώργο Παπανδρέου –και δεν μιλώ μόνο για πολιτικούς και Κόμματα, αλλά και για κανάλια- που τώρα προσπαθούν να φορτώσουν αυτήν την πολιτική στο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ακόμα και στις δικές τους δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει κεφάλι -εννοώ τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν ακόμα και στις εκπομπές τους. Και ο νοών νοείτω. 

Από εκεί και πέρα, αυτός ο προϋπολογισμός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε όλοι ότι παρ’ ότι είναι σκληρός, είναι μονόπλευρος, είναι κυρίως εικονικός. Ούτε ο κ. Σταϊκούρας δεν ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός προϋπολογισμός, γιατί ο πραγματικός προϋπολογισμός είναι αυτός που θα εγκρίνει η τρόικα και θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα, στα οποία έχετε πει «ΝΑΙ», τα οποία δεν έχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που συζητούμε και τα οποία θα είναι από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ –που έχετε ήδη αποδεχθεί- έως 1,8 ή 2 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι η τελευταία εκδοχή της τρόικας και στηρίζεται και σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις που πάντα η εμπειρία δείχνει ότι διαψεύδονται. 

Τι εννοώ; Εννοώ ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, προβλέπει όχι ανάπτυξη αλλά ύφεση και για το 2014. Προβλέπει δημόσιο χρέος για το 2014 πάνω από 180% του ΑΕΠ και προβλέπει ανεργία 28,2%. 

Τα χθεσινά χαμόγελα και οι δηλώσεις Σαμαρά και Μπαρόζο στις Βρυξέλλες δεν δείχνουν ατμόσφαιρα αδιεξόδου και σκληρής πολιτικής διαπραγμάτευσης. Προαναγγέλλουν συμφωνία πριν από τις γιορτές για να κάνει σκι ξεκούραστα και ο κ. Τόμας Βίζερ. Η εμπειρία δείχνει ότι η συμφωνία αυτή θα είναι πάλι προς την πλευρά αυτών που έθεσε ως τελεσίγραφο η τρόικα και θα συνεχιστεί το ίδιο καταστροφικό σενάριο. 

Εκκρεμούν δε ο φόρος των ακινήτων -τον οποίο είχατε δεσμευτεί ότι θα καταθέσετε σήμερα και τον αναβάλατε για την επόμενη εβδομάδα όχι για τεχνικούς λόγους, όπως διαρρέετε, αλλά επειδή ακόμα δεν έχετε ακόμα εξασφαλίσει το «ΝΑΙ» της τρόικας- η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Όλον τον προηγούμενο καιρό μάς λέτε «κάνετε κριτική, δεν καταθέτετε προτάσεις». Καταθέσαμε πρόταση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που λέει τα αυτονόητα, που δεν ταυτίζεται με το σύνολο της πρότασής μας. Όλο τον καιρό μάς λέγατε «επιμένετε στο 100% των προτάσεών σας και δεν μπαίνετε σε μία λογική προωθητικών λύσεων που να μπορούν να συμφωνήσουν και άλλοι».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)