to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 17.07.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης προς Π. Αλτμάιερ: Απαράδεκτες οι νέες περικοπές στις Πολιτικές Συνοχής

«Κάνετε λάθος, εάν θεωρείτε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το ‘’Κουτί Διαπραγμάτευσης’’ του κ. Μισέλ –Το Ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί απαράδεκτες τις νέες περικοπές στις Πολιτικές Συνοχής», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) για ανταλλαγή απόψεων με τον Πέτερ Αλτμάιερ


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI), στη συζήτηση με θέμα: «Ανταλλαγή απόψεων με τον Πέτερ Αλτμάιερ, Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, ασκούντα την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικά με τις προτεραιότητες της γερμανικής Προεδρίας».

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην ομιλία του και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:

«Η Γερμανία αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης, αλλά και μεγάλων απαιτήσεων και προσδοκιών των πολιτών της ΕΕ. Και όπως και οι προηγούμενες Προεδρίες θα κριθεί όχι από τις διακηρύξεις, αλλά από το αποτέλεσμα:Το τι θα έχει πετύχει δηλαδή στο τέλος του 2020, όταν θα τελειώσει η Γερμανική Προεδρία.

Σήμερα που μιλάμε οι στόχοι είναι σαφείς. Τους θέσατε κι εσείς ο ίδιος στην ομιλία σας. Ο κεντρικός στόχος είναι να υπάρξει μέσα στον Ιούλιο και χωρίς νέες καθυστερήσεις μία συμφωνία τόσο για το εργαλείο Ανασυγκρότησης όσο και για τον Πολυετή Προϋπολογισμό. Πιο συγκεκριμένα μια συμφωνία για το εργαλείο Ανασυγκρότησης, η οποία δεν θα οδηγεί σε υποχωρήσεις και χειροτέρευση των όσων πρότεινε η Κομισιόν. Είναι ευθύνη της Γερμανικής Προεδρίας να μην υποχωρήσει στις κυβερνήσεις των τεσσάρων ‘’φειδωλών χωρών’’ που ζητούν περαιτέρω μείωση του ποσού των 750 δις. ευρώ. Ευθύνη της Γερμανικής Προεδρίας είναι επίσης να εργαστεί, προκειμένου να μην χειροτερεύσει η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείωνκαθώς και να μην προστεθούν επιπρόσθετοι μνημονιακοί όροι στην εκταμίευση αυτών των κονδυλίων – τίποτα περισσότερο πέραν των όσων προβλέπονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο.

Εμάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και ο νέος Πολυετής Προϋπολογισμός. Παρότι είστε εξαιρετικά έμπειρος και ικανός πολιτικός, κάνετε λάθος με το να θεωρείτε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι ικανοποιημένη από το ‘’Κουτί Διαπραγμάτευσης’’ που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: Όχι δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι. Σας το είπε και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία που συμπεριλαμβάνει όλες τις Πολιτικές Ομάδες, πλην ακροδεξιάς, θεωρεί απαράδεκτες τις περικοπές που κάνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου με το ‘’Κουτί Διαπραγμάτευσης’’ στις Πολιτικές Συνοχής.

Με δεδομένη την επικίνδυνη αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και στο εσωτερικό των κρατών μελών, τώρα είναι η ώρα για να ενισχυθούν οι Πολιτικές Συνοχής. Τώρα χρειάζονται λύσεις υπέρ των πολλών και οι οποίες θα μειώνουν και δεν θα αυξάνουν τις ανισότητες.

Ως Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής και με βάση και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,θα θέλαμε από εσάς να εργαστείτε για να βελτιωθούν και να μην περικοπούν οι προτάσεις για την Πολιτική Συνοχής και τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό. Πιστεύω πως σε αυτό το θέμα,η Γερμανική Προεδρία οφείλει και πρέπει να είναι πιο κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να μην συνταχθεί με το μέτωπο των ευρωτσιγκούνηδων.

Σας ευχαριστώ».

Απαντώντας σε όσα ανέφερε ο Δημ. Παπαδημούλης και άλλοι ευρωβουλευτές ο Πέτερ Αλτμάιερ ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πιστεύω ότι θα καταλήγαμε σε ένα θετικό συμπέρασμα, εάν είχα την ισχύ και τις αρμοδιότητες να προβάλλω έναν συμβιβασμό υπέρ της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σημείωσα τις εκκλήσεις που μου απευθύνατε αναφορικά με τα θέματα για τα οποία θα αποφασίσουν απευθείας οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Αυτό όμως δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο, παρόλο που θα ήθελα πολύ. Είναι θέματα που θα τα αποφασίσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κι εμείς θα περιμένουμε για να δούμε τι θα συμβεί και ποια θα είναι η έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)