to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:44 | 18.05.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Πληρώνουμε πολύ ακριβά αυτή την αέναη κούρσα εξοπλισμών

«Αν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη πρέπει να μάθουμε να συζητάμε σοβαρά, να ακούμε το λαό, και να μην ξεχνάμε ότι τη χώρα τη χρεοκόπησαν αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Να αφήσουμε την μικροπολιτική και να βάλουμε μπροστά τα εθνικά συμφέροντα σε ένα πολύπλοκο κόσμο, καθώς και τα λαϊκά συμφέροντα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στον Alpha 98.9


"Αν και θα πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει η επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και να ζητήσουμε επίσημη ενημέρωση, μένοντας στα γεγονότα θέλω να θίξω ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να στιγματίσει ενώπιον του κ. Μπάιντεν, με τον τόνο που θα περίμενε η ελληνική κοινωνία, την επιθετικότητα της Τουρκίας. Βέβαια, τα σημαντικά λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες και όχι στις επίσημες δηλώσεις, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε καν τη λέξη 'Τουρκία' στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν".

Τα ανωτέρω επισήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, δηλώνοντας πως ο ίδιος θα περίμενε "να πει ο κ. Μητσοτάκης έστω δύο κουβέντες για να επικρίνει την ανακοίνωση της αμερικανικής διοίκησης περί πώλησης 40 F16 στην Τουρκία και εκσυγχρονισμού άλλων 80".

"Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, και αφού είχε πάρει ό,τι ζήτησε από την κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς να δώσει τίποτα, η διοίκηση Μπάιντεν ανακοίνωσε αυτό το 40+80, που είναι 'unfair' για να χρησιμοποιήσω και μια έκφραση του μπαμπά Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διεκδίκησε χρηματοδότηση από το Ταμείο FMF όπως παίρνουν και άλλες χώρες και η απάντηση ήταν όχι, ζήτησε κάμποσα δισεκατομμύρια ευρώ και πήρε μηδέν. Και ζητήσαμε και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε περιοχές στρατηγικής εθνικής σημασίας με κορυφαία την περίπτωση της Σκύρου, αλλά αρνήθηκαν και αυτό. Ό,τι ζήτησαν οι Αμερικάνοι το πήραν", υπογράμμισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

"Ήρθε, δε, και η δήλωση Μπλίνκεν ενώπιον του Δένδια -που δεν έκανε τίποτα για να την αντικρούσει- ότι η ελληνοαμερικανική συμφωνία είναι επ' αόριστον και έτσι χάθηκε και η περιοδική ανανέωσή της που μας επέτρεπε να διεκδικούμε πράγματα. Στη σχέση με τις ΗΠΑ, πάντα πρέπει να επιζητείται το αμοιβαίο όφελος, γιατί μιλάμε για συμφέροντα που δεν ταυτίζονται", δήλωσε.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι "όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κίνηση της διοίκησης Μπάιντεν να ανακοινώσει τον εξοπλισμό της Τουρκίας με τα F16 και την ανανέωσή τους, έσπευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πει ότι είναι ψέμα και ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το μπλοκάρουμε στο Κογκρέσο". "Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να το προσπαθήσουμε να ενωθούμε και να το μπλοκάρουμε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Εξάλλου, διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το Κογκρέσο για να φρενάρουν αρνητικές επιδιώξεις της αμερικανικής διοίκησης που δυσχαιρένουν τους συσχετισμούς με την Τουρκία", είπε, για να τονίσει: "Δυστυχώς μέχρι τότε η απόφαση 40+80 είναι υπαρκτή και όχι ψέμα όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός για να χρυσώσει το χάπι...".


Ο Δημ. Παπαδημούλης έκρουσε τον κώδωνα πως όταν οι εξοπλισμοί πάνε στην Τουρκία του Ερντογάν "δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, αλλά και για τις βλέψεις εναντίον μας".

Επιπλέον είπε: "Αυτή την αέναη κούρσα εξοπλισμών την πληρώνουμε πολύ ακριβά. Και όλη τη χρυσόσκονη ότι όλα πάνε καλά πολύς κόσμος τη βλέπει με επιφύλαξη, κοινώς δε μασάει σε μια περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει, το εισόδημα συρρικνώνεται και υποφέρει η χιλιοτραγουδισμένη μεσαία τάξη".

Ερωτηθείς για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Ο Πούτιν έχει γίνει μέγας χορηγός του ΝΑΤΟ με την εισβολή του στην Ουκρανία. Και το ΝΑΤΟ που πριν δύο χρόνια ο Μακρόν το χαρακτήριζε εγκεφαλικά νεκρό, τώρα παραδοσιακά ουδέτερες χώρες με Σοσιαλδημοκράτισσες πρωθυπουργούς το προσεγγίζουν, με τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και αυτό είναι έργο Πούτιν και χαρά των Αμερικάνων».

«Είναι πλήγμα για την ΕΕ που χρόνια τώρα συζητά για κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Δεν μας ωφελεί να γινόμαστε ουραγοί των ΗΠΑ", επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης και έφερε ως παράδειγμα το αμερικανικό φυσικό αέριο "που πληρώνουμε πολύ ακριβότερα τώρα που έρχεται υγροποιημένο".

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ερωτηθείς για τις επικείμενες εθνικές εκλογές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απάντησε: "Για να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρώτο κόμμα στη νέα κυβερνητική λύση χρειαζόμαστε πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους. Για να γίνει αυτό πρέπει να πείσουμε περισσότερους και περισσότερο από τώρα. Με βάση το πρόγραμμά μας, χωρίς πλειοδοσίες, και ένα λόγο που θα πείθει ότι έχουμε βγάλει συμπεράσματα από τα λάθη μας, και ότι θα κυβερνήσουμε καλύτερα και για την πατρίδα και την κοινωνία. Και κυρίως για τα ειδικά συμφέροντα όσων μας ψηφίσουν, που δεν θα είναι από την ελίτ".

"Είκοσι μία στις 27 χώρες της ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και αναλογικά εκλογικά συστήματα. Για το καλό της πατρίδας πρέπει να τελειώνουμε με την τοξική αντιπαράθεση, που για παράδειγμα ο Μητσοτάκης αρνείται την αξιοπιστία Τσίπρα, ο Σαμαράς δεν είχε τη θεσμική ευπρέπεια να υποδεχθεί τον Τσίπρα στο Μαξίμου για να παραδώσει, και ούτω καθ' εξής...", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Αν λοιπόν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη πρέπει να μάθουμε να συζητάμε σοβαρά, να ακούμε το λαό, και να μην ξεχνάμε ότι τη χώρα τη χρεοκόπησαν αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αν δεν θέλουμε να ξαναπάθουμε τα ίδια όλο το πολιτικό σύστημα πρέπει να σοβαρευτεί, να αφήσει την μικροπολιτική και να βάλει μπροστά τα εθνικά συμφέροντα σε ένα πολύπλοκο κόσμο, καθώς και τα λαϊκά συμφέροντα", σημείωσε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης επανέλαβε πως σταθερά υποστηρίζει εδώ και χρόνια "την επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ" και κάλεσε την Ελλάδα "ενεργητικά να μετάσχει σε αυτή την προσπάθεια", που "στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλες πλειοψηφίες το υποστηρίζουμε".

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά είπε: "Αυτή μου η θητεία στο ευρωκοινοβούλιο θα είναι και η τελευταία. Επίσης 40 χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος είναι αρκετά, μπορώ να προσφέρω με την τιμητική ιδιότητα του απλού μέλους. Θα βοηθήσω το κόμμα μου όπως και όσο μου ζητηθεί στις επόμενες εκλογές χωρίς να είμαι υποψήφιος ".

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)