to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 13.12.2019

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Ο Τραμπ τρίβει τα χέρια του με το αποτέλεσμα στη Βρετανία (ηχητικό)

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να μην παραμείνει και τόσο... Ηνωμένο. Πολιτικό, ιδεολογικό και μιντιακό του ξαδερφάκι του Τραμπ ο Μπόρις Τζόνσον»


Σε δηλώσεις του, μετά τα πρώτα exit poll στη Βρετανία, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Χ. Λουκά), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε πως πρόκειται για μια μεγάλη και καθαρή νίκη των Συντηρητικών, και προσωπικά του κ. Τζόνσον, και μια βαριά ήττα για τους Εργατικούς, που διαψεύδει τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, που έδειχναν την ψαλίδα να κλείνει τις τελευταίες μέρες.

«Φαίνεται ότι στις εκλογές αυτές κυριάρχησε η ατζέντα του Brexit και απέτυχε η προσπάθεια να αναδειχθούν τα κοινωνικά θέματα - ανισότητες, εθνικό σύστημα υγείας-, όσα προσπάθησε να βάλει στην ατζέντα ο Κόρμπιν.

Από τη μια, με την κυριαρχία του Brexit ως μοναδικού θέματος σε αυτή την αναμέτρηση, ο μεν Τζόνσον μάζεψε στη δική του κάλπη σχεδόν το σύνολο των οπαδών του Brexit, συντρίβοντας το κόμμα του Brexit και τον Φάρατζ, και από την άλλη οι οπαδοί του remain μοιράστηκαν ανάμεσα στους Εργατικούς, που σημείωσαν τη βαρύτερη ήττα τους τις τελευταίες δεκαετίες, στους Σκωτσέζους, που αυξήθηκαν, και τους Φιλελεύθερους.

Νομίζω ότι μια πρώτη συνέπεια αυτού του αποτελέσματος, εφόσον επιβεβαιωθούν τα exitpoll, είναι ότι θα προχωρήσει γρήγορα το Brexit, με βάση τη συμφωνία που πέτυχε ο Τζόνσον με την ΕΕ. Πιστεύω, επίσης, ότι αυτή η καθαρή νίκη των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών θα προκαλέσει ενδεχομένως και εξελίξεις στο εργατικό κόμμα. Αλλά γι’ αυτό μένει να περιμένουμε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να μην παραμείνει και τόσο... Ηνωμένο

Η μεγάλη νίκη των Σκωτσέζων εθνικιστών, που είναι Προοδευτικοί, Σοσιαλιστές, αναπτύσσει μια δυναμική, γιατί αυξάνει κατά 20 τις έδρες τους. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και στη Β. Ιρλανδία, γιατί εκεί το Brexit έχει τροφοδοτήσει μια δυναμική επανένωσης της Ιρλανδίας. Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για απόλυτες προβλέψεις.

Το βέβαιο είναι ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Τραμπ θα τρίβει τα χέρια του, διότι ο Τζόνσον είναι πολιτικό, ιδεολογικό και μιντιακό του ξαδερφάκι.

Ακούστε ολόκληρο το ηχητικό απόσπασμα παρακάτω:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)