to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 28.06.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πιο έμπειρο και πιο ώριμο κόμμα

«Το προοδευτικό σχέδιο για την εξέλιξη της ΕΕ το συμμερίζονται στις Βρυξέλλες δυνάμεις όπως η Ευρωπαϊκή Αριστερά, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, ένα μέρος του Renew -που είναι η πολιτική ομάδα του Μακρόν- και μεμονωμένοι κεντροδεξιοί. Για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο χρειάζονται συμμαχίες και σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο» τόνισε σε συνέντευξή του στα Ioannina TV ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.


Και συνέχισε:  «Γι' αυτό το λόγο εμείς στην Ελλάδα διεκδικούμε στις εκλογές -που ήδη έχουν δρομολογηθεί- νίκη, πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και προοδευτική διακυβέρνηση για μια διπλή αλλαγή. Με φρένο στην χειροτέρευση της κατάστασης στη χώρα μας και με συμμαχίες για θετικές αλλαγές στην Ευρώπη. Δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος, αλλά σε άλλες χώρες που τον δοκιμάζουν τα καταφέρνουν καλύτερα από εμάς».

Συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Φ. Καραμήτσο δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μια δύναμη που παίζει ρόλο γέφυρας με σοσιαλιστές, με πράσινους, με δημοκράτες του κέντρου». Μάλιστα, υπενθύμισε: «Την Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) είχα την τιμή να τη δημιουργήσω πρωτοστατώντας στο Ε/Κ μαζί με άλλους πριν από χρόνια, προσπαθώντας να σπάσουμε την απομόνωση που βίωνε η κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στο δόγμα Σόιμπλε. Κάτι αντίστοιχο προσπαθούμε να κάνουμε τώρα και στην Ελλάδα, διδασκόμενοι και από τα λάθη μας. Κάναμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς γιατί δεν είχαμε διαβάσει καλά το γήπεδο του αντιπάλου».

«Τώρα όμως έχουμε και ένα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πιο έμπειρο και πιο ώριμο και έναν Αλέξη Τσίπρα που ξέρει καλύτερα, γιατί κυβέρνησε σε πολύ νεαρή ηλικία και είδε στην πράξη τη δυσκολία του να γίνει το "θέλω" σου, "μπορώ"», υπογράμμισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

«Στόχος μας, απολύτως αναγκαίος και εφικτός, είναι ένα ρεαλιστικό, προοδευτικό, τεκμηριωμένο, συγκεκριμένο πρόγραμμα που να λέει αυτά που εγγυόμαστε ότι θα κάνουμε. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε να υπερβούμε είναι οι τόνοι δυσπιστίας που μας έχει φορτώσει η αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα», είπε, και προσέθεσε: «Το πρόγραμμά μας, που ανέλαβε ο Δημ. Τζανακόπουλος στη νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, θα είναι το κλειδί για τη νίκη στις εκλογές».

Σε ερώτηση για την δράση του στο ΕΚ, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε επίσης: «Εκπροσωπώ και την Αριστερά και την Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2014 στην Ευρωβουλή και την Αντιπροεδρία του Ε/Κ. Την τελευταία φορά επανεκλέχθηκα με ποσοστό 75%, που δεν είναι εύκολο για έναν Έλληνα ευρωβουλευτή και μάλιστα της Αριστεράς. Ακόμη πιο δύσκολο είναι το ότι κατάφερα να βρίσκομαι στο Top 10 των ευρωβουλευτών με την μεγαλύτερη επιρροή. Απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά.

Στο τέλος της θητείας μου θα συμπληρώσω 10 χρόνια στην Αντιπροεδρία του Ε/Κ. Και όσο καλύτερα μπορώ, προσπαθώ να εκπροσωπώ και την παράταξή μου και την Ελλάδα».

Ερωτηθείς σχετικά με τα εργαλεία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κρίσεων επισήμανε: «Για να ανταποκριθεί η ΕΕ στα αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας πρέπει να είναι πιο ενωμένη και αποτελεσματική απέναντι στις προκλήσεις. Στην πανδημία, εν προκειμένω, αντέδρασε με το Ταμείο Ανάκαμψης -ευρωομόλογο, κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός, επιδοτήσεις στους πιο αδύναμους. Αυτά τα ζήταγε ήδη πριν 10 χρόνια η Αριστερά και μας έλεγαν ουτοπικούς ή τρελούς και ανεύθυνους. Να σας θυμίσω ότι η προηγούμενη κρίση χρέους αντιμετωπίστηκε με ένα φάρμακο που παραλίγο να σκοτώσει τον ασθενή».

«Τώρα επιχειρείται μια στροφή. Δεν πρέπει αυτή στροφή να είναι εφάπαξ. Χρειαζόμαστε ταχύτερη ενοποίηση της ΕΕ, ισχυρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια ισχυρή πολιτική ένωση που να αποφασίζει γρηγορότερα και με αυξημένες πλειοψηφίες σε πολλά περισσότερα ζητήματα. Τον ίδιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε και ενόψει των νέων κρίσεων στην ΕΕ. Με ένα νέο ευρωομόλογο για να αντιμετωπίσουμε ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και πόλεμο», υπογράμμισε.

«Η ΕΕ πρέπει να πάρει και πρωτοβουλίες πίεσης σε Πούτιν, πρωτίστως, και Ζελένσκι, για ειρήνη. Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος πέραν των εμπολέμων την πληρώνουν και οι λαοί της Ευρώπης. Δυστυχώς αρκετοί εδώ στις Βρυξέλλες δεν έχουν καταλάβει ότι άλλα είναι τα συμφέροντα των Αμερικάνων και άλλα τα δικά μας. Εκείνους τους βολεύει ο πόλεμος, εμάς καίγεται η γούνα μας. Η ΕΕ χρειάζεται κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας. Να μην είναι ουραγός άλλων μεγάλων δυνάμεων. Κινδυνεύουμε με περισσότερη ακρίβεια, ύφεση και στασιμοπληθωρισμό. Και δυστυχώς ακριβότερα θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι. Ο πληθωρισμός του φτωχού, που ξοδεύει τα περισσότερα για στέγαση και διατροφή, είναι ως και τριπλάσιος από τον πληθωρισμό του πλουσίου που ίσως να μην πληρώνει νοίκι», είπε στη συνέχεια.

«Επομένως, μια Ευρώπη πιο κοινωνική, με περισσότερα λεφτά για τους φτωχούς, μια Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Το έλεγε πιο παλιά ο Κύρκος και ακόμη πιο παλιά ο Αλτιέρο Σπινέλι. Το τονίζω γιατί νιώθω υπερήφανος που προέρχομαι από εκείνο το μικρό κομμάτι της Αριστεράς, που εξαρχής ήταν υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, αλλά με τη φιλοδοξία δύο μεγάλων αλλαγών: Να αλλάξει η Ευρώπη, να γίνει πιο κοινωνική, δημοκρατική, φιλολαϊκή, και δεύτερον, να αλλάξει η θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Μας έβαλαν στην ΕΟΚ τότε με το σύνθημα "σύγκληση". Σήμερα, όμως δυστυχώς ζούμε τη "σύγκλιση προς τα κάτω"», σημείωσε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Ερωτηθείς για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε τα εξής: «Δυστυχώς η Ελλάδα με ευθύνη 20% των Βρυξελλών και 80% των ελληνικών κυβερνήσεων είναι στον πάτο της Ευρώπης σε βιοτικό επίπεδο, παιδεία, υγεία, κοινωνικό κράτος, περιβάλλον. Και είμαστε πολύ ψηλά σε όλα τα κακά. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ γιατί είναι πραγματικά μια φτωχή χώρα. Και όχι επειδή είναι μάγκας ο Μητσοτάκης. Το θέμα είναι ότι το σχέδιο της ΝΔ δίνει τα λεφτά στα λεφτά, και όχι στο κοινωνικό κράτος, στη δημόσια υγεία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση θα τα δώσει όλα μέσω τραπεζών στους... αξιόχρεους, δηλαδή αυτούς που ήδη έχουν λεφτά και δεν τα έχουν ανάγκη».

Και κατέληξε: «Εδώ στο Ε/Κ επειδή μας ενδιαφέρει πραγματικά να πάνε τα χρήματα εκεί που υπάρχει ανάγκη, μακριά από πελατειακά δίκτυα και διαφθορά, έχουμε φτιάξει μια επιτροπή εποπτείας των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαι δυστυχώς ο μόνος από την Ελλάδα που είμαι μέλος αυτής της Επιτροπής. Και ακόμη χειρότερα στην ελληνική βουλή δεν έχουμε τέτοια επιτροπή. Έτσι ο κίνδυνος να πάνε τα λεφτά σε ολιγάρχες, σε κυκλώματα, σε πελατειακά δίκτυα, είναι τεράστιος. Αυτό το έχουμε ξαναζήσει και το σχέδιο Μάρσαλ. Θα είναι κρίμα να χαθεί πάλι αυτή η ευκαιρία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)