to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:18 | 19.10.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: O ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει στα ελληνοτουρκικά τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση της πατριδοκαπηλίας που έκανε η ΝΔ (βίντεο)

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης να αφήσει, επιτέλους, την υπερβολική αυτάρκεια του ‘’να τα χειρίζεται όλα μόνος του’’ -ορισμένες φορές μάλιστα εν κρυπτώ- και να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών»


Συνέντευξη στην ‘’TRT’’ Τηλεόραση και την εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» (Σωτήρης Πολύζος) έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τα ελληνοτουρκικά με αφορμή τις νέες μονομερείς ενέργειες από πλευράς τουρκικής ηγεσίας.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Απέναντι στην προσπάθεια Ερντογάν για ένα ‘ανατολίτικο παζάρι’ με όρους ισχύος, επιβάλλεται η συγκρότηση ενός μετώπου σε μια γραμμή εθνικής ομοψυχίας με ειλικρίνεια, ενημέρωση και συνεννόηση – Συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά

Απέναντι στην προσπάθεια Ερντογάν να δημιουργήσει τετελεσμένα γκριζάροντας περιοχές, η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να σταματήσει να εξωραΐζει πράγματα, δηλώνοντας ικανοποιημένη για το κάθε τι που γίνεται στις Βρυξέλλες. Χρειάζεται μια εθνική γραμμή που να έχει σαφείς διεκδικήσεις και κόκκινες γραμμές, όπως και ξεκάθαρη αρχή, μέση και τέλος.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει στα ελληνοτουρκικά την λαϊκίστικη αντιπολίτευση της πατριδοκαπηλίας που έκανε ο ίδιος και η ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης να αφήσει, επιτέλους, την υπερβολική αυτάρκεια του ‘’να τα χειρίζεται όλα μόνος του’’ -ορισμένες φορές μάλιστα εν κρυπτώ- και να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε από τον Τσαβούσογλου για τριμερείς συνομιλίες στο Βερολίνο και προσύμφωνο μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε από ανακοινώσεις του κ. Στόλτενμπεργκ για στρατιωτικές συνομιλίες μεταξύ της ηγεσίας του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, και συμφωνία για έναν μηχανισμό εκτόνωσης εντός του ΝΑΤΟ.

Χρειάζεται μια εθνική γραμμή που να έχει σαφείς διεκδικήσεις και κόκκινες γραμμές, όπως και ξεκάθαρη αρχή, μέση και τέλος. Πάνω απ’ όλα προέχει το εθνικό συμφέρον. Λάθος να αρκούμαστε σε ορισμένα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και σε μερικές πλατωνικές δηλώσεις υποστήριξης. Ακριβώς για να εδραιώσουμε ειρηνικές συνομιλίες και λύση εντός του διεθνούς Δικαίου, πρέπει να διεκδικήσουμε δίπλα στο ‘’καρότο’’ της θετικής ατζέντας να υπάρχει και το ‘’μαστίγιο’’ των κυρώσεων: Όχι σε μια λογική κατευνασμού και ‘’ό,τι πουν, οι Γερμανοί είναι καλό’’.

Στα εθνικά θέματα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιστεύω πως είναι η ώρα να συγκροτηθεί με όρους εμπιστευτικότητας και σοβαρότητας ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπως υπάρχει και σε άλλες χώρες.

Βεβαίως διάλογος με την Τουρκία και μια θετική ατζέντα. Αλλά και ένας ενεργός αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων στην περίπτωση μονομερών προκλήσεων από πλευράς Ερντογάν.

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την συγκυρία, με την Αμερική να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και την Ευρώπη να είναι διαιρεμένη και αδύναμη στο να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο και στήριξης του διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Την ίδια ώρα η Γερμανία από την πλευρά της δεν θέλει λόγω των οικονομικών συμφερόντων που έχει, να υπάρχουν κυρώσεις στο τραπέζι για την Τουρκία.

Στόχος του Ερντογάν είναι να τορπιλίσει εξαρχής τις διερευνητικές συνομιλίες στη βάση του διεθνούς Δικαίου. Διότι γνωρίζει ότι το διεθνές Δίκαιο είναι κόντρα στις επιθετικές διεκδικήσεις και στον αναθεωρητισμό του. Ωστόσο ο δρόμος για την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου είναι επικίνδυνος και ολισθηρός. Είναι αδύνατον να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες με τον Ερντογάν να προκαλεί μονομερώς και τόσο έντονα.

Από τον Ιούνιο ακούμε για κυρώσεις, αλλά κυρώσεις δεν βλέπουμε. Στο μεταξύ το Ορούτς Ρέις κάνει εδώ και μήνες βόλτες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στη Σύνοδο του Ιουνίου μας είπαν να κάνουμε υπομονή για τον Σεπτέμβριο. Πριν από τη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ‘’κυρώσεις που θα δαγκώνουν’’ και τελικά δεν υπήρχε καν η λέξη ‘κυρώσεις’ στο κείμενο συμπερασμάτων. Το ραντεβού για κυρώσεις μετατέθηκε πλέον για τον Δεκέμβριο. Για να μην έχουμε τον Δεκέμβριο μια νέα αναβολή, η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει μια γραπτή λίστα κυρώσεων. Το περίφημο πακέτο κυρώσεων που παρουσίασε ο κ. Μπορέλ σε μία Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έχει μείνει στις ‘’καλένδες’’.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)