to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 24.01.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό χωρίς αιδώ και προσχήματα»

«Πριν από ένα μήνα ψήφισαν προϋπολογισμό βασισμένοι στην εξωπραγματική παραδοχή πως η πανδημία τελειώνει το πρώτο δίμηνο του 2022! Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο πετυχαίναμε τους στόχους, αλλά δίναμε και κάθε χρόνο ισχυρό κοινωνικό μέρισμα», σημείωσε, μιλώντας στη RealNews, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό για το κυριακάτικο φύλλο (23.1.22) της εφημερίδας «RealNews».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον απόηχο και της πανηγυρικής επανεκλογής του με ποσοστό ρεκόρ 75% στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, απάντησε σε μια σειρά από ερωτήματα αναφορικά με ευρωπαϊκά θέματα, όπως η ανάγκη αλλαγής των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, όπως η «κυνική και εγκληματικά ανεπαρκής διαχείριση της πανδημίας» από την κυβέρνηση της ΝΔ, οι διώξεις της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας εναντίον των δημοσιογράφων Βαξεβάνη και Παπαδάκου, που δημοσίευσαν άρθρα για το σκάνδαλο της Novartis, και η καταστροφική οικονομική πολιτική Μητσοτάκη εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, μέ έναν προϋπολογισμό που βασίστηκε «στην εξωπραγματική παραδοχή πως η πανδημία τελειώνει το πρώτο δίμηνο του 2022».

Η πλήρης συνέντευξη:

-Βλέπουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αλλά έξαρση θανάτων και διασωληνώσεων και την ίδια ώρα η αγορά στενάζει. Είναι τώρα η ώρα για χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων;
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ελλάδα θρηνεί επί πολούς μήνες, καθημερινά, διπλάσιο αριθμό νεκρών κατ’ αναλογία του πληθυσμού, σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με τέτοιους δείκτες κυρίως σε ανθρώπινες απώλειες, θα ήταν υγειονομικά επικίνδυνη, κοινωνικά ανεύθυνη και οικονομικά αναποτελεσματική κάθε πρόωρη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντί να επιλέγει κυνικά την «ανοσία της αγέλης», ας δει επιτέλους τι κάνουν οι κυβερνήσεις στις άλλες χώρες της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης, επιτυγχάνοντας πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Οι θετικές και προνοητικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς δεν εισακούστηκαν. Η κυβέρνηση, μόλις προτείνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, σπεύδει αμέσως να το απορρίψει.  Αν μας είχαν ακούσει από νωρίς για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αν δεν έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει λεφτά», για την επίταξη με σχεδιασμό των ιδιωτικών κλινικών, για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς…θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, απαιτεί να δαμάσουμε την πανδημία. Δεν μπορεί να γίνει με όρους επικοινωνίας.Η χώρα και η κοινωνία πληρώνουν δυστυχώς το τίμημα της εγκληματικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης.

-Η κυβέρνηση εξαγγέλλει οικονομικά μέτρα, αλλά για αργότερα, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Συμφωνείτε;
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιλέξει συνειδητά μιαπολιτική αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων και υποβάθμισης των αμοιβών και των δικαιωμάτων των μισθωτών.
Προεκλογικά υποσχόταν αύξηση στον κατώτατο μισθό, διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Τώρα, μετά από πάγωμά του επί δυόμισι χρόνια και με τον πληθωρισμό να καλπάζει, ανακοίνωσε 2% αύξηση στον κατώτατο μισθό! Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, χωρίς αιδώ και χωρίς προσχήματα. Λεφτά υπάρχουν μόνο όταν πρόκειται για τους ισχυρούς και τις απευθείας αναθέσεις. Όχι όμως, όταν μιλάμε για τον κατώτατο μισθό, το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος. Τώρα, υπό την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής, αυτοδιαψεύδονται και πάλι, προαναγγέλλοντας νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο. Εκλογές γαρ, στον ορίζοντα...
Πριν ένα μήνα ψήφισαν έναν προϋπολογισμό βασισμένοι στην εξωπραγματική παραδοχή πως η πανδημία τελειώνει το πρώτο δίμηνο του 2022! Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρόλα μας τα λάθη, όχι μόνο πετυχαίναμε τους στόχους νοικοκυρεύοντας τα δημόσια οικονομικά, αλλά δίναμε και κάθε χρόνο ισχυρό κοινωνικό μέρισμα, που τώρα η ΝΔ έχει περικόψει με ακραία κοινωνική αναλγησία.

-Στο Eurogroup άρχισε να συζητείται το θέμα των αλλαγών του ρυθμού της μείωσης των κρατικών χρεών στο σύμφωνο σταθερότητας. Εκτιμάτε ότι η χώρα μας μπορεί να έχει υψηλές προσδοκίες για σημαντικές αλλαγές τόσο σε αυτό το θέμα όσο και για τη λήξη της αυξημένης εποπτείας;

Το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, όσο διαρκεί η αναστολή του, για να αποφύγουμε μια νέα κρίση χρέους κι ένα γύρο νέας σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Νότο και τη Γαλλία. Χρειάζεται νέους κανόνες, μεγαλύτερη ευελιξία για τα ελλείμματα και ιδίως για το δημόσιο χρέος. Διότι τώρα το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης είναι πάνω από το 100%. Μόνο το Λουξεμβούργο, από όλη την Ευρωζώνη, τηρεί τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Αυτό επιβάλλει ο ρεαλισμός.
Δυστυχώς, και η νέα γερμανική κυβέρνηση σπεύδει να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών. Εδώ χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία και των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου. Δυστυχώς, ενώ ο Ντράγκι, ο Μακρόν, ο Κόστα κι ο Σάντσες διεκδικούν, η Ελλάδα, που καίγεται περισσότερο από όλους, απλώς ψελλίζει κάτι. Γιατί ο Μητσοτάκης φοβάται να κοντραριστεί με τη γερμανική «ορθοδοξία».
Όταν είσαι νεοφιλελεύθερος, είναι δύσκολο να υπερασπιστείς το καλώς νοούμενο εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Κι αυτός είναι κι ένας ακόμη λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διεκδικήσει νίκη και πρωτιά στις εκλογές. Ο στόχος δεν είναι εύκολος. Πιστεύω όμως ότι είναι εφικτός, αλλά και εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά αναγκαίος.

-Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες έχει αναδείξει πολύ το θέμα των κατηγοριών προς τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη. Η κυβέρνηση λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται το έργο ανώτατων δικαστικών. Τι απαντάτε;
Στην χώρα μας, σημειώνεται μια ανησυχητική οπισθοδρόμηση. Συρρικνώνεται η Ελευθερία του Τύπου και διώκεται η ερευνητική δημοσιογραφία.Η Ελλάδα με ευθύνη της ΝΔ, κατατάσσεται στον πάτο των διεθνών μετρήσεων για την ελευθερία του Τύπου, 24η στους 27 της ΕΕ, με επιδόσεις που συναγωνίζονται εκείνες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Είναι φυσικά ζήτημα δημοκρατίας και ελέγχου της εξουσίας, που όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει και μια επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία, αφού αφορά την ερευνητική δημοσιογραφία για ένα πιστοποιημένο παγκοσμίως μέγα-σκάνδαλο, αυτό της Novartis. Δεν έχει σημασία αν συμφωνεί κανείς με τον Βαξεβάνη ή αν συμπαθεί την Παπαδάκου. Toνα ελέγχονται δικαστικά οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν το σκάνδαλο και όχι οι εκείνοι που ενέχονται στο σκάνδαλο, κάποιοι από τους οποίους είναι -ακόμη και επί χρόνια, υπόδικοι, είναι πρωτοφανές για μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει 100% την πολιτική ευθύνη γι’ αυτήν την επικίνδυνη οπισθοδρόμηση της χώρας, που αποκλίνει από τα πρότυπα μιας σύγχρονης, φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

-Το θέμα της επανεκλογής σας ως αντιπρόεδρος, του Ευρωκοινοβουλίου, μετατράπηκε σε θρίλερ. Πως σχολιάζετε;
Ήταν μια δύσκολη πολιτική μάχη, που ολοκληρώθηκε στον τρίτο γύρο. Ευχαριστώ θερμά τους Ευρωβουλευτές που με τίμησαν και πάλι με την εμπιστοσύνη τους, με ένα ποσοστό ρεκόρ 75%, από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα. Στο τέλος αυτής της θητείας μου, που θα είναι και η τελευταία, θα συμπληρώνω πλέον 10 συνεχόμενα χρόνια στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί πλέον, για τα επόμενα 2,5 χρόνια, δυο από τους δεκατέσσερις Αντιπροέδρους θα είναι από την Ελλάδα. Συγχαίρω την Εύα Καϊλή και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της πατρίδας μας. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για ένα πιο ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο, για μια πιο ενωμένη, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη. Με περισσότερη διαφάνεια, δημοκρατία και αλληλεγγύη και λιγότερες ανισότητες. Και φυσικά, θα εκπροσωπώ στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου και την Ευρωπαϊκή Αριστερά και πάντα την πατρίδα μου, την Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)