to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 19.11.2021

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και μέτρα που μέχρι πρότινος λοιδορούσε

«Ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του όχι μόνο δεν παραδέχθηκε ότι έκανε κάποιο λάθος, αλλά είπε κιόλας ότι τα οργάνωσε όλα άρτια - Στα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν και κάποια που μέχρι πρότινος αρνιόταν και λοιδορούσε στη Βουλή», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μιλώντας στο Blue Sky


Σε συνέντευξή του στον τσ Blue Sky (Σ. Ξενάκη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε μέσα από την εξαγγελία του ο Κ. Μητσοτάκης.

Αναλυτικότερα, τόνισε:

Ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του όχι μόνο δεν παραδέχθηκε ότι έκανε κάποιο λάθος, αλλά είπε κιόλας ότι τα οργάνωσε όλα άρτια - Στα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν και κάποια που μέχρι πρότινος αρνιόταν και λοιδορούσε στη Βουλή

Η πραγματικότητα είναι ότι έχει χειροτερέψει πολύ η κατάσταση με την πανδημία στην Ελλάδα, έχει ξεφύγει. Είμαστε 18οι στους 27 σε εμβολιασμούς. Είμαστε δυστυχώς στις πρώτες θέσεις και η χειρότερη χώρα σε όλη τη δυτική Ευρώπη και σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, τόσο σε κρούσματα ανά πληθυσμό, όσο και σε θύματα.

Και γι’ αυτό την πρώτη ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο από το διάγγελμά του είναι ότι όχι μόνο δεν παραδέχθηκε ότι έκανε κάποιο λάθος, αλλά ήρθε και είπε «εγώ τα οργάνωσα άρτια». Στα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν και μέτρα τα οποία πριν μία εβδομάδα τα αρνιόταν και τα λοιδορούσε στη Βουλή.

Η τελευταία ανακοίνωση δέσμης μέτρων από την Κυβέρνηση έλεγε ότι «οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στις εκκλησίες» κι ο κ. Μητσοτάκης βγήκε την άλλη μέρα στο Mega κι είπε «βεβαίως, να μπαίνουν χωρίς κανέναν έλεγχο γιατί αφενός γιατί δεν μπορεί κανείς να ελέγξει και αφετέρου γιατί είναι χώροι λατρείας».

Βγήκαν δημοσκοπήσεις οι οποίες λένε ότι πάνω από το 75% των πολιτών θεωρεί ότι σε όλους τους κλειστούς χώρους πρέπει να υπάρχουν μέτρα. Δεν μπορεί να κολλάει ο ιός στην καφετέρια, στο μπαρ, στον χώρο της εστίασης και να μην κολλάει στις εκκλησίες, όπου συχνάζουν και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυτό που λοιδορούσε, ότι κι εκεί θα χρειάζονται rapid test κι ότι θα ελέγχεται στην είσοδο από το προσωπικό της εκκλησίας και από όργανα της πολιτείας δειγματοληπτικά. Αλλά και πάλι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι ανεμβολίαστοι δηλαδή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορούν να μπαίνουν πουθενά με rapid test εκτός από τις εκκλησίες. Δεν μπορούν να μπουν σε θέατρο, σινεμά, καφετέρια, αλλά μπορούν να μπουν στην εκκλησία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση για τροπολογία, εισέπραξε ένα μπαράζ άρνησης από όλη την Κυβέρνηση, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν είπε ότι δεν είναι εμπρόθεσμη η τροπολογία, αλλά ότι ο Τσίπρας «δεν πάει να ανάψει ούτε ένα κερί». Χαρακτήρισε μάλιστα την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας «σαμποτέρ της δημόσιας υγείας».

Αν η Κυβέρνηση, για λόγους πολιτικού κόστους, δεν θέλει να προχωρήσει στον εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων, τουλάχιστον να διασφαλίσει ότι κανείς ανεμβολίαστος αστυνομικός δεν θα πηγαίνει για ελέγχους

Κάνω έκκληση να σοβαρευτούμε, διότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει πια τεράστιο αριθμό νεκρών και είμαστε σε πολύ χειρότερη θέση από την Πορτογαλία. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα αναφέρθηκε στην Πορτογαλία ως ένα θετικό παράδειγμα, γιατί στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι είναι λίγο πάνω από το 60% και στην Πορτογαλία είναι πάνω από το 85%. Το ερώτημα είναι: Γιατί απέτυχε η Κυβέρνηση; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Κι επειδή πρέπει να μιλάμε με στόχους, η Κυβέρνηση κι ο κ. Μητσοτάκης σε ένα από τα προηγούμενα διαγγέλματά του, σήμερα έκανε το 11ο, είχε βάλει στόχο ότι τον Ιούνιο θα είχε εμβολιαστεί το 70%.

Σε ό,τι αφορά στους υγειονομικούς, όπου σωστά προχώρησε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αντί να τίθενται σε αναστολή, γιατί δημιουργούνται μεγάλες μαύρες τρύπες στο σύστημα Υγείας, που είναι πλέον εκτός ορίων, να υποχρεωθούν να υποβάλλονται σε rapid test, έτσι ώστε κι αυτοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Για τους αστυνομικούς που θα βγαίνουν να ελέγχουν ο σκοπός είναι να μην γίνονται υπερμεταδότες, δηλαδή ανεμβολίαστοι αστυνομικοί να κολλάνε άλλους ανθρώπους στο πλαίσιο ελέγχου.

Αν η Κυβέρνηση, για λόγους πολιτικού κόστους, γιατί εκεί είναι ο σκληρός πυρήνας της εκλογικής της πελατείας, δεν θέλει να προχωρήσει στον εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, τουλάχιστον θα πρέπει να ελέγξει και να διασφαλίσει ότι κανείς ανεμβολίαστος αστυνομικός δεν θα πηγαίνει για ελέγχους.

Το βασικό πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας, και γι’ αυτό έχει ξεφύγει η κατάσταση, είναι ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης δόθηκε ένα σήμα χαλάρωσης. Ο κ. Μητσάκης έχει πει 3-4 φορές ότι νικήσαμε την πανδημία, τον περασμένο Φεβρουάριο είπε επίσης ότι βαδίζουμε το τελευταίο μίλι. Επαναλήφθηκαν τα λάθη του περασμένου Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και κοκκίνισε όλη η βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, κάποια στιγμή που ακόμη δεν είχε φουντώσει το πράγμα, η Κυβέρνηση ιδεοληπτικά αρνούνταν να ενισχύσει το ΕΣΥ και ακούγαμε τον κ. Πέτσα να λέει ότι «είναι πεταμένα λεφτά να φτιάξουμε περισσότερες ΜΕΘ και να τις οργανώσουμε καλύτερα» ή τον κ. Σκέρτσο πολύ πρόσφατα να λέει «δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα για το ΕΣΥ».

Αυτό που είπε και το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλη η δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βουλή, όταν ήρθαν οι υγειονομικοί, ήταν «Ναι» στην υποχρεωτικότητα, αλλά τους ανθρώπους αυτούς να μην τους βγάλουμε σε αναστολή, χωρίς να πληρώνονται. Αν δεν καταφέρουμε να τους πείσουμε, γιατί κακώς δεν εμβολιάζονται, πρέπει να παρθούν άλλα μέτρα για να μην τους χάσει το σύστημα Υγείας. Ένα παράδειγμα είναι η υποχρέωση με rapid test γιατί έχουν βγει εκτός 7.000 κι αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ έχει 2.000 λιγότερους από όσους είχε προ πανδημίας το 2019.

Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι κολλάει στην καφετέρια, στο εστιατόριο και δεν κολλάει στην εκκλησία όπου είναι και πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι. Ποτέ δεν καταστροφολογήσαμε, αντιθέτως «βάλαμε πλάτη» και είπαμε και καλά λόγια για το πρώτο κύμα που η Ελλάδα πήγε πολύ καλύτερα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από ένα σημείο και μετά, εκτός από την χαλάρωση και τον εφησυχασμό με τον Μητσοτάκη να νικά τον κορωνοϊό και να λέει «το τελευταίο μίλι» και «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», είναι η εργαλειοποίηση και ο παραγκωνισμός της επιτροπής των ειδικών. Ποτέ ως ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσαμε τον Τσιόδρα, κριτική μπορεί να του ασκήσαμε. Τώρα όμως πρέπει να ακούσουμε όσα προτείνει η Εθνική Ελλάδος των ειδικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)