to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:31 | 25.08.2013

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Το νέο μνημόνιο φέρνει δεκαετή μονομερή λιτότητα και υψηλή ανεργία

Συνέντευξη στη Real News της Κυριακής


Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη σημερινή Real News Κυριακής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι οι πολιτικές αντοχές της κοινοπραξίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εξαντλούνται γρήγορα. Την ίδια στιγμή οι δανειστές και το Βερολίνο ετοιμάζουν νέο σκληρό μνημόνιο και ταυτόχρονα πλησιάζει η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αυτή η πολιτική που οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη, είναι αναγκαίο να ηττηθεί και να αντικατασταθεί το ταχύτερο από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναγκαία γι αυτό είναι η επικράτηση μίας πλατιάς εκλογικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

1.      Τι πιθανότητες δίνετε για πρόωρες κάλπες πριν τις ευρωεκλογές κ. Παπαδημούλη;

Η καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου και η απόλυτη πρόσδεση της κυβέρνησης στο «άρμα Μέρκελ», ροκανίζουν γρήγορα τις πολιτικές αντοχές της κοινοπραξίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν μιλά πλέον για κυβέρνηση τετραετίας. Οι δανειστές και η εγχώρια διαπλοκή δίνουν αμέριστη στήριξη στο τρίο Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Από το φθινόπωρο έως και το Φεβρουάριο του 2015, το ενδεχόμενο εκλογών είναι ορθάνοιχτο. Όσο πιο γρήγορα ηττηθεί και αλλάξει αυτή η καταστροφική συνταγή και αρχίσουμε υλοποιούμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, τόσο το καλύτερο. Να μην περιμένουμε όμως να πέσουν από μόνοι τους. Χρειάζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα θύματα του Μνημονίου να σπρώξουν περισσότερο.

2.      Φαντάζομαι πως έχετε ακούσει τα σενάρια περί «άλλης κυβέρνησης» από την παρούσα Βουλή…

Η γρήγορη φθορά της κυβέρνησης Σαμαρά οδηγεί ορισμένους, μέσα και έξω από τη χώρα, σε σενάρια παρασκηνιακής αναζήτησης ενός νέου «Παπαδήμου». Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα πιθανόν χωρίς και να αποκλείεται εκατό τοις εκατό. «Νέα» κυβέρνηση από την ίδια Βουλή σημαίνει ίδια σκληρή πολιτική άγριας λιτότητας χωρίς τέλος και προοπτική. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής που θα οδηγεί σε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο και επομένως μια νέα κυβέρνηση της Αριστεράς που θα στηρίζεται σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, ικανή να την εφαρμόσει.

3.      Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση φλερτάρει με νέο Μνημόνιο;

Το έχει ήδη προαναγγείλει ο κ. Σόιμπλε και ετοιμάζεται παρασκηνιακά, παρά τις επίσημες διαψεύσεις. Το ξερό γερμανικό όχι στο αναγκαίο δραστικό κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς το οποίο η ελληνική οικονομία και κοινωνία τρέχει ολοταχώς προς το γκρεμό, θα συνεχισθεί και μετά τις γερμανικές εκλογές. Η γραμμή Μέρκελ-Σόμλπε φέρνει νέο Μνημόνιο, με νέα δεκαετή μονομερή λιτότητα και υψηλή ανεργία Η εκκωφαντική κυβερνητική σιωπή απέναντι στις δηλώσεις Μέρκελ-Σόιμπλε είναι απολύτως λανθασμένη και μαρτυρά την εμμονή στο «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω».

4.      Μ’ αφορμή τις αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς, πιστεύετε πως βουλευτές της πλειοψηφίας μπορεί να ανατρέψουν την κυβέρνηση;

Σαμαράς – Βενιζέλος μαγειρεύουν ήδη για να σερβίρουν το Νοέμβριο, το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πασπαλισμένο με ανώδυνα «κοινωνικά» καρυκεύματα, για να μην μυρίζει τόσο άσχημα. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για δήθεν προστασία των αδυνάμων είναι παραπλανητικοί και δεν πείθουν κανέναν. Το μέτρο βάζει στο στόχαστρο τη λαϊκή και μεσαία ελληνική οικογένεια και θα οδηγήσει, αν τελικά εφαρμοσθεί, σε γενικευμένη κοινωνική έκρηξη, γι αυτό οι αντιδράσεις εντός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι, ως τώρα, μεγάλες. Ας κρατάμε όμως μικρό καλάθι. Γιατί επανειλημμένα στο παρελθόν αρκετοί υποψήφιοι αντάρτες αποδεδείχθηκαν στο τέλος «γιαλατζί».

5. Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για την εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη, με τους Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου δίπλα στον Ευ. Βενιζέλο. Πιστεύετε ότι μπορεί να ανακάμψει;

Το ΠΑΣΟΚ,ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ταυτίστηκε με τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή «ημετέρων», το πελατειακό κράτος, την απουσία παραγωγικής βάσης στη χώρα, την προσφυγή στο Μνημόνιο και την ιδεοληπτική εμμονή στις πολιτικές που αυτό υπαγορεύει. Το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, με πλήρη συνευθύνη Γ. Παπανδρέου-Βενιζέλου, έχει μεταλλαχθεί πλήρως και στρατηγικά σε συνιστώσα της ΝΔ. Στις επόμενες εκλογές θα πάει ακόμη πιο κάτω. Γι αυτό άλλωστε τις τρέμει και έχει δώσει τα κλειδιά, παρά τις κατά καιρούς κόνξες, στο δίδυμο Σαμαρά-Στουρνάρα.

6.      Και ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη; Τι λείπει, τι πρέπει να κάνει ώστε να κάνει το «κλικ» που απαιτείται και να βγει μπροστά

Το πρώτο βήμα έγινε με το ιδρυτικό μας συνέδριο. Ο νέος ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Η πρόκληση τώρα είναι να μετατρέψουμε σε διαρκή πράξη όσα αποφασίσαμε συλλογικά και δημοκρατικά στο ιδρυτικό μας Συνέδριο: Πιο συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα, ισχυρό ευρύχωρο, δημοκρατικό, κόμμα του 30% και όχι του 4%, συνοχή, αλληλεγγύη και καθαρό στίγμα, διαρκές άνοιγμα στην κοινωνία μιλώντας τη γλώσσα των προβλημάτων αλλά και των λύσεων. Χρειάζεται πολλή δουλειά, συνέπεια λόγων και έργων και σοβαρότητα, μακριά από κάθε αλαζονεία, επανάπαυση ή αλληθώρισμα προς τη θεωρία του «ώριμου φρούτου». Μόνον έτσι θα πείσουμε περισσότερους και περισσότερο ότι «και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε».

7. Κάνει, πάντως, εντύπωση ότι εξακολουθείτε να μιλάτε για κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρνούνται, ενώ θέτουν ως πρώτο θέμα την έξοδο από την ευρωζώνη. Ή άλλοι υποστηρίζουν πως ο Π. Καμμένος είναι ο προνομιακός σας σύμμαχος. Με ποιους θα κυβερνήσετε;

Τα πράγματα στην κοινωνία όπως και στην πολιτική, ειδικά σε εποχές βίαιων ανατροπών, είναι δυναμικά, σε διαρκή κίνηση, μεταβολή και μετεξέλιξη. Ας μην παγιδευόμαστε λοιπόν στην σημερνή απεικόνιση του πολιτικού χάρτη. Αν ο λαός δώσει την πρωτιά και ψήφο εμπιστοσύνης στο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξουμε, με βάση το πρόγραμμά μας, ευρύτερες συνεργασίες για τη συγκρότηση μιας νέας κυβερνητικής αλλά και λαϊκής πλειοψηφίας. Είναι πάντως προφανές ότι, όσο πιο δυνατοί βγούμε από τι κάλπες τόσο πιο πολλά θα μπορέσουμε να πετύχουμε.

8.      Μήπως ήρθε η ώρα για «αμφίπλευρα ανοίγματα» του κόμματός σας;

Στο ιδρυτικό μας συνέδριο δεσμευτήκαμε για ένα κόμμα ιδεολογικά ζωντανό, ανοιχτό στα κινήματα, κοινωνικά μαχόμενο και προγραμματικά ριζοσπαστικό που επιδιώκει την ανόρθωση της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη. Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι τόσο μεγάλες που προϋποθέτουν μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία, από την αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, με κριτήρια προγραμματικής συμφωνίας, διαφάνειας και αξιοπιστίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ενωτική πρωταγωνιστική δύναμη της Αριστεράς. Όλα αυτά θα γίνουν και  θα ανακοινωθούν συλλογικά και στην ώρα τους.

9.      Συμφωνείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με κόμμα δυο ταχυτήτων; Μια στο εσωτερικό του και μια στην κοινωνία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό του συνέδριο και τη συλλογική εντολή των μελών του προς όλα ανεξαίρετα τα μέλη της ηγεσίας, ανεβάζει ταχύτητα. Υπερβαίνει όπου χρειάζεται τις παθογένειες του παρελθόντος, για να ανταποκριθεί στην πιεστική απαίτηση των καιρών και κυρίως της πλειοψηφίας της κοινωνίας που δεν αντέχει πια. Αν δεν αλλάξουμε εμείς πώς θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τις πολιτικές και τις δομές που συνθλίβουν την ανάπτυξη και τους πολίτες;

10.    Το ΚΚΕ γιατί κρύβει τον αγοραστή του 902;

Αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι. Το κρυφτούλι στο οποίο συμπράττουν ο νέος αγοραστής, κρυμμένος πίσω από την offshore, αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ είναι κραυγαλέο. Η ηγεσία του ΚΚΕ, αντί για ύβρεις και συκοφαντίες εναντίον όσων επεσήμαναν τα αυτονόητα, οφείλει επιτέλους σαφείς απαντήσεις.

Διαβάστε επίσης: Το κακόγουστο θέατρο της κυβέρνησης και το νέο μνημόνιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)