to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 15.01.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Να μην δημιουργηθούν νέες ανισότητες στην πορεία της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης

Διάλογος του Δ. Παπαδημούλη με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, για τη δέσμη νέων Ίδιων Πόρων στον Προϋπολογισμό της ΕΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο


Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα «Χρηματοδοτική δέσμη της 22ας Δεκεμβρίου 2021 - Παρουσίαση κα ανταλλαγή απόψεων με τον Επίτροπο Johannes Hahn».


Eκτός από τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Johannes Hahn, παρών εκ μέρους της Κομισιόν στη συνεδρίαση ήταν και ο Γενικός Διευθυντής της DG BUDG, Gert Jan Koopman.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ως σκιώδης εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left), για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τους ίδιους πόρους, απευθύνθηκε προς τους εκπροσώπους της Επιτροπής, λέγοντας τα εξής:

«Καλωσορίζω κι εγώ τον Επίτροπο Χαν στην επιτροπή μας και θα ήθελα να θέσω ορισμένα θέματα συμπληρωματικά.

Κε, Χαν, έχετε υποσχεθεί και έχουμε υποσχεθεί και εμείς στους πολίτες ως Ευρωκοινοβούλιο, ότι η πράσινη μετάβαση -και η ψηφιακή- θα είναι δίκαιη. Ότι δεν θα γίνει πηγή νέων ανισοτήτων. Γι’ αυτό χρειάζονται πόροι, ικανοί να χρηματοδοτήσουν και το NextGeneration EU και το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα. Αρκετοί ανάμεσα στους οποίους και εγώ, θεωρούμε ότι η πρότασή σας δεν εξασφαλίζει τα χρήματα που είναι χρειάζονται για να χρηματοδοτηθούν - και το χρέος που δημιουργείται για το Next Generation Eu και για το νέο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα. Συνεπώς, η ερώτησή μου είναι η εξής: Τι θα κάνετε έτσι ώστε τα χρήματα αυτά που απαιτούνται, να εξασφαλιστούν και να μη δημιουργηθούν νέες ανισότητες στην πορεία της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης;

Και επειδή καθυστερήσατε να παρουσιάσετε το πρώτο πακέτο και είναι σίγουρο και ότι θα χρειαστεί και το δεύτερο πακέτο που το παραπέμπετε για το τέλος του 2023, πότε σκοπεύετε να ξεκινήσετε και να παρουσιάσετε ένα προσχέδιο του νέου πακέτου που ετοιμάζετε - για να μην έχουμε και πάλι νέες καθυστερήσεις;

Tέλος, μπορείτε να μας πείτε τι συμβαίνει με το Συμβούλιο; Είστε αισιόδοξος ότι η πρότασή σας θα υιοθετηθεί; Μήπως περικοπεί κι άλλο και μειωθούν κι άλλο οι ήδη ανεπαρκείς πόροι; Τι θα γίνει αν δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ομοφωνία; Ο κίνδυνος είναι να επαναληφθεί το “πολύ λίγο πολύ αργά”. Τι πρέπει να γίνει για να αποφύγουμε την επανάληψη αυτού του motto; Eυχαριστώ».


Στην απάντησή του, ο Γιοχάνες Χαν αναφέρθηκε στο ερώτημα του Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με την υποδοχή της πρότασης της Κομισιόν από το Συμβούλιο, ως εξής:

«Οι επιδράσεις στα κράτη μέλη είναι μικτές, ανάλογα με τα διάφορα συμφέροντα, δεν είναι ασυνήθιστο αυτό. Έτσι γίνεται πάντα στην αρχή των διαπραγματεύσεων. Αλλά είμαι σίγουρος -επειδή κανείς δεν είπε ότι είναι καταπληκτική η πρόταση αλλά και ούτε κανείς είπε ότι είναι αδύνατη. Οπότε ελπίζουμε ότι ήδη αντιπροσωπεύει τα διάφορα συμφέροντα των κρατών μελών. Και ότι εστιάζεται σε αυτά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)