to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:40 | 30.04.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Να μετατρέψουμε τη ραγδαία φθορά της ΝΔ σε ρεύμα ελπίδας και νίκης

«Πρώτη προτεραιότητά μας ένα προοδευτικό, ρεαλιστικό κοστολογημένο πρόγραμμα τετραετίας χωρίς πλειοδοσία υποσχέσεων και παροχών. Και δεύτερον, μια επίθεση φιλίας προς όλα τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης -ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα25- παρά τις έντονες διαφορές μας και τον ανταγωνισμό αναζητώντας από τώρα διάλογο και συγκλίσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Kontra Channel


Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαχείριση του κύματος της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τη​ν Ελλάδα άσκησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, παρεμβαίνοντας το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel. Υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη συγκρότησης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

·        Ειδικότερα, ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση σε όλη την ΕΕ, την άνοδο των τιμών του του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και το αν η ρήτρα αναπροσαρμογής συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα, ο Δημ. Παπαδημούλης απάντησε:

"Το πρόβλημα έχει ευρωπαϊκή διάσταση αλλά κρατώ μικρό καλάθι για το τί θα βγάλει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής. Στο μεταξύ, οι άλλες κυβερνήσεις αντί να περιμένουν και να υπόσχονται μια λύση από την ΕΕ, παίρνουν μέτρα. Και ο Μακρόν και ο Ντράγκι, και οι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας διεκδίκησαν και πέτυχαν μια εξαίρεση. Και αξιοποιούν και την εργαλειοθήκη της φον ντερ Λάιεν που πολύ πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας έλεγε πάρτε μέτρα.

Έντεκα κράτη-μέλη έχουν μειώσει το φόρο στα καύσιμα, υλοποιώντας τη σύσταση της Κομισιόν. Εννέα κράτη-μέληέχουν επιβάλλει μειώσεις και πλαφόν στη χονδρική ή στη λιανική. Τέσσερις χώρες, οι μεγαλύτερες στην ΕΕ -Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, έχουν φορολογήσει τα σημαντικά υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας και εδώ ακόμη είμαστε στο "θα". Περιμένουμε 40 ημέρες να υπολογιστούν!

Προφανώς το ζήτημα έχει και διεθνή διάσταση. Αλλά στην Ελλάδα η ακρίβεια τρέχει με γρηγορότερους ρυθμούς. Σήμερα δημοσιεύθηκε ο πληθωρισμός για τον περασμένο μήνα και είναι 9,5%. Για το καλάθι των πιο ευάλωτων και φτωχότερων η ακρίβεια είναι ακόμη πιο υψηλότερη γιατί υπάρχει και το κόστος της ενέργειας, το ηλεκτρικό ρεύμα που προκαλεί εγκεφαλικά, η στέγαση, και το καλάθι της νοικοκυράς, τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Το καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης γι' αυτό και προσπάθησε με διαρροές από το υπουργικό συμβούλιο να καλλιεργήσει το σχήμα "φταίνε οι υπουργοί, όχι ο πρωθυπουργός". Αλλά αυτό δεν πείθει! Όπως επίσης και η διαρροή "πάψτε τις προεκλογικές προετοιμασίες", που δείχνει ότι ούτε οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη δεν πιστεύουν ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Προετοιμάζονται και για άλλα σενάρια.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το στοίχημα είναι να μετατρέψει τη ραγδαία και μη αντιστρέψιμη φθορά της ΝΔ σε ρεύμα ελπίδας και νίκης. Θέλω να ξαναδώ τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος, κορμό μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας και τον Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, αλλά όχι επανάπαυση. Δεν θα κερδίσουμε τη νίκη στις εκλογές με τη θεωρία του ώριμου φρούτου, περιμένοντας απλώς να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρέπει να χτίσουμε πρόσθετη αξιοπιστία.

Αυτό σημαίνει, πρώτη προτεραιότητα προοδευτικό, ρεαλιστικό κοστολογημένο πρόγραμμα τετραετίας χωρίς πλειοδοσία υποσχέσεων και παροχών. Να εγγυηθούμε ότι αυτή τη φορά ό,τι πούμε θα το κάνουμε και θα κυβερνήσουμε καλύτερα από την προηγούμενη φορά.

Και δεύτερον, μια επίθεση φιλίας προς όλα τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης -ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα25- παρά τις έντονες διαφορές μας και τον ανταγωνισμό, βάζοντας κάτω το πρόγραμμα του κάθε κόμματος και αναζητώντας από τώρα διάλογο και συγκλίσεις.

Ο Ν. Ανδρουλάκης με τον Αλ. Τσίπρα είναι σήμερα ανταγωνιστές -και είναι λογικό ως επικεφαλής δύο κομμάτων- αλλά αύριο πρέπει και μπορεί να συζητήσουν για είναι μελλοντικοί συνεργάτες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας".

·        Σχετικά με τη στάση του κ. Ανδρουλάκη και τη θέση που έχει εκφράσει περί μη πρωθυπουργίας εκ μέρους του αρχηγού του πρώτου κόμματος, ο Δημ. Παπαδημούλης απάντησε:

"Εγώ θα πρότεινα στο συνάδελφό μου και φίλο μου Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκινήσουμε από το πρόγραμμα, από τις πολιτικές, από την πολιτική βούληση να φύγει και να αλλάξει αυτή η αποτυχημένη κυβέρνηση. Το ΚΙΝΑΛ να καταθέσει το πρόγραμμα του τί θέλει να αλλάξει στη χώρα, πώς να κυβερνηθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια και να αναζητήσουμε συγκλίσεις.

Για το πρόσωπο του επικεφαλής μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας τη λύση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Το ζητούμενο είναι θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το Μέρα25, να αναζητήσουμε δρόμους σύγκλισης για συνεργασία, ή στήριξη ή έστω ανοχή. Όπως αναζητούν και πετυχαίνουν σε άλλες χώρες προοδευτικές δυνάμεις. Διότι αλλιώς αν προβάλλονται μάξιμουμ όροι με όρους μικρομεγαλισμού ή εκβιαστικούς, τότε αυτό είναι η χαρά του Μητσοτάκη και μιας πολιτικής που μεγαλώνει τις ανισότητες και τα αδιέξοδα. Όσο πιο γρήγορα αναπτυχθεί η κουλτούρα συνεργασίας την οποία επιδιώκει ειλικρινά το κόμμα μου τόσο το καλύτερο.

Είκοσι μία στις 27 χώρες στην ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από την Ελλάδα. Την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις, που κυβερνούσαν με τη λογική "παίρνω την κυβέρνηση, το κράτος είναι δικό μου μαγαζί", με σκάνδαλα, απευθείας αναθέσεις, διασπάθιση δημοσίου χρήματος με αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, και με τζάκια. Αυτά είναι παράγοντες οπισθοδρόμησης, δεν είναι σύγχρονη προοδευτική διέξοδος για τη χώρα".

·        Ερωτηθείς για το αν θα έβλεπε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, προκειμένου να μην χαθεί η ευκαιρία της απλής αναλογικής και να μην πάμε σε επαναληπτική αναμέτρηση, απάντησε:

"Η κάλπη της απλής αναλογικής πρέπει και μπορεί να δώσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, καθώς τα ποσοστά των προοδευτικών δημοκρατικών κομμάτων θα είναι όλα μαζί πολύ ψηλότερα από το ποσοστό της ΝΔ. Αλλά για να είμαστε σίγουροι ότι θα διαμορφωθεί μια σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, είναι κλειδί η επίτευξη του στόχου που θέσαμε με το συνέδριο και την ομόφωνη πολιτική απόφασή μας, για νίκη και πρωτιά στις εκλογές.

Δεν κρύβω τα λόγια μου, θέλουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και τις συγκλίσεις, αλλά η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εφικτή απολύτως, αλλά όχι δεδομένη, είναι κλειδί.

Θέλω να πω κάτι και στους συντρόφους, τις συντρόφισσές μου και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Αισιοδοξία ναι, αυτοπεποίθηση ναι, αλλά επανάπαυση όχι. Χρειαζόμαστε πρόγραμμα τετραετίας, μια εγγύηση μέσω ειλικρινούς αυτοκριτικής για λάθη και αδυναμίες της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου. Χρειαζόμαστε, και το υπογραμμίζω, ως ένας από τους συνιδρυτές του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, ενωμένο κόμμα, γιατί χωρίς σύνθεση απόψεων, συλλογικότητα και πανστρατιά, δεν κερδίζουμε εκλογές".

·        Τέλος, σχετικά με τη μη υποψηφιότητά του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το μέλλον του στην πολιτική δράση δήλωσε:

"Θα συνεχίσω να είμαι ενεργός στην πολιτική ως τέλος της ζωής μου. Ανήκω από τα 18 στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά και ακολουθώ σταθερά αυτό το δρόμο.Αλλά δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα, ούτε την κοινοβουλευτική -ευρωβουλευτική ή βουλευτική- ούτε την κομματική. Τρεις θητείες στο Ευρωκοινοβούλιο είναι αρκετές. Σαράντα χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής είναι υπεραρκετά.Μπορώ να υπερασπίζομαι τις ίδιες αξίες ως το τέλος της ζωής μου μακριά από τα αξιώματα. Και τα ράσα δεν κάνουν τον παπά".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)