to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:54 | 23.03.2023

Οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης: Να δούμε πού πάνε τα λεφτά - Η κυβέρνηση να δώσει τη λίστα με τους πρώτους 100 λήπτες κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Υπό την πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταφέραμε να περάσει στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μηχανισμό η υποχρέωση των κρατών-μελών να δώσουν στη δημοσιότητα τους πρώτους 100 λήπτες κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ζητάω από την κυβέρνηση να σπάσει την αδιαφάνεια και να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τους πρώτους 100, να δούμε που πάνε τα λεφτά», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στο NaftemporikiTV


«Προσωπικά δεν περίμενα την τροπολογία που έφερε με τεράστια χρονοκαθυστέρηση η κυβέρνηση. Ήδη από το φορολογικό έτος 2014 έχω πληρώσει σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις και τις εγκυκλίους όλες μου τις φορολογικές υποχρεώσεις με αυτόν τον φορολογικό συντελεστή, που φτάνει ως το 45%. Αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης που προκύπτει για όλα τα χρόνια από το 2014 ως το φορολογικό έτος 2021. Είμαι απολύτως συνεπής και έχω πληρώσει αυτά τα ποσά, πέραν μάλιστα του 25% που φορολογείται στην πηγή για όλους τους ευρωβουλευτές. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε άλλη γνώμη. Πάντως, αν κάτι πρέπει να σχολιάσουμε από αυτή την τροπολογία, είναι ότι δεν φρόντισαν οι κυβερνήσεις να φέρουν έγκαιρα αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και μέχρι τώρα στηρίχθηκαν σε εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις, και έτσι ήρθε ως αποτέλεσμα η απόφαση του ΣτΕ».

Τα ανωτέρω τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του naftemporiki.gr, για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που καλεί τους ευρωβουλευτές να φορολογηθούν με ποσοστό ως 45% στην Ελλάδα.

Kαι συμπλήρωσε: «Με βάση την κοινή λογική, ότι όταν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζορίζεται, εμείς οι ευρωβουλευτές πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Είχα, μάλιστα, την ευκαιρία να πω ήδη πριν μέρες και πριν την απόφαση του ΣτΕ, ότι αν αποφασίσει με βάση αυτή την απόφαση η κυβέρνηση και η ΑΑΔΕ να επιστρέψουν χρήματα για τα προηγούμενα φορολογικά έτη, εγώ προσωπικά θα τα δώσω για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης με πλήρη διαφάνεια και τεκμηρίωση. Και επιμένω σε αυτή μου τη θέση».

Για το ζήτημα ελέγχου των τραπεζών που έθεσε ο Δημ. Παπαδημούλης στον επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αν. Ενρία, ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων. «Φάνηκε από την κρίση που και πάλι ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και έφτασε μέχρι την Credit Suisse στην Ελβετία ότι δεν έχουμε ασφαλίσει τις καταθέσεις των πολιτών. Η απάντηση που μου έδωσε ο κ. Ενρία στη σχετική ερώτηση που του έθεσα είναι ότι συμφωνεί με τη θέση μου, όπως και η ΕΚΤ και η Κομισιόν. Αλλά δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Γιατί αντιδρούν κυβερνήσεις ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ και για δικά τους συμφέροντα τορπιλίζουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση και στον τραπεζικό τομέα», επισήμανε.

Ωστόσο, όπως είπε ο Δημ. Παπαδημούλης, υπάρχει και ένα δεύτερο κρίσιμο ζήτημα και αυτό είναι η ψαλίδα των επιτοκίων. «Υπάρχει τεράστια απόσταση στα επιτόκια που λαμβάνουν οι καταθέτες και αυτά που πληρώνουν οι δανειστές. Και στην Ελλάδα η κατάσταση είναι χειρότερη σε βάρος και των καταθετών και των δανειοληπτών. Και το τρίτο κρίσιμο ζήτημα είναι ότι αυτή η εμμονή της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, και από την ΕΚΤ και την FED στις ΗΠΑ, δημιουργεί ανησυχίες σε μια τέτοια κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για τα 11 δισ. ευρώ περίπου που έχει λάβει η χώρα μας, είπε: «Από αυτά τα χρήματα, ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει περάσει στην αγορά. Στα χαρτιά έχουμε 11 δισ. ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε πολύ μικρότερη απορρόφηση κονδυλίων και αυτό χτυπάει "καμπανάκια". Διότι στο τέλος του 2026 τελειώνει η προθεσμία. Και αυτή την καθυστέρηση στην απορρόφηση μπορεί να την πληρώσουμε με την υποχρέωση επιστροφής κονδυλίων».

«Το, δε, σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που έφτιαξε η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τα λεφτά στα λεφτά. Εξαιρείται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια. Και είναι εξίσου σημαντική η αδιαφάνεια στο πού πηγαίνουν τα λεφτά», τόνισε.

Μάλιστα ο Δημ. Παπαδημούλης έδωσε και μια είδηση: «Πριν λίγες εβδομάδες, υπό την πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταφέραμε να περάσει στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μηχανισμό η υποχρέωση των κρατών-μελών να δώσουν στη δημοσιότητα τους πρώτους 100 λήπτες κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης! Ζητάω από την κυβέρνηση να σπάσει την αδιαφάνεια και να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τους πρώτους 100, να δούμε που πάνε τα λεφτά. Γιατί έχει κοινωνική σημασία. Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση αρνείται οποιονδήποτε έλεγχο δυστυχώς, και ούτε αντίστοιχη επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει στην ελληνική βουλή».

Τέλος, για το αν η ΕΕ θα στηρίξει τις κρατικές υποδομές μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ απάντησε: «Η βοήθεια που δυστυχώς ζήτησε με τεράστια χρονοκαθυστέρηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τελείως υποκριτική. Γιατί μόλις δύο εβδομάδες πριν το τραγικό δυστύχημα η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί αγνόησε δύο προειδοποιήσεις της μη εφαρμόζοντας την σχετική Οδηγία για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Ξέρετε, μέχρι τώρα έχουν δοθεί πολλά κοινοτικά χρήματα για τους σιδηροδρόμους αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το πρώτο που πρέπει να γίνει η διερεύνηση του πού πήγαν αυτά τα λεφτά, και ένα επενδυτικό σχέδιο για να αποκτήσουμε και στην Ελλάδα επιτέλους σύγχρονα ασφαλή τρένα».

Δείτε τη συνέντευξη: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)