to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 29.08.2013

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Μετά την κωλοτούμπα Στουρνάρα για το κούρεμα, κανείς δεν πιστεύει ότι θα μας δώσουν νέο δάνειο για την ψυχή της μάνας τους, χωρίς Μνημόνιο»

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημ. Παπαδημούλη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης συμμετείχε σήμερα 29/8/2013 στην πρωϊνή εκπομπή της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 με τους δημοσιογράφουςΝίκο Ρογκάκο και Ντόρα Κουτρουκόη. Συμμετείχαν επίσης η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ο Παναγιώτης Ρήγας, γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Για τη δημοσιονομική κατάσταση, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι μετά από τριάμισι χρόνια Μνημονίων, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 175% του ΑΕΠ. Οι προσδοκίες κουρέματος του χρέους που καλλιεργούσε η κυβέρνηση, διαψεύδονται από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους. Μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση, θα ακυρώσει το Μνημόνιο και θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν εδώ και αιώνες, όχι δεκαετίες, όπως το περιουσιολόγιο, που εκκρεμεί από την εποχή του Ι. Καποδίστρια. Για την κινητικότητα, τόνισε ότι δεν έγινε τίποτα για την αναδιοργάνωση, την αξιοκρατία, την αποδοτικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχτισαν εδώ και δεκαετίες ένα πελατειακό κράτος. Τώρα το λογαριασμό από τις δικές τους ευθύνες και ενοχές θα τον πληρώσουν αυτοί που εργάζονται στο Δημόσιο. Τέλος για την Συρία, τόνισε ότι η στρατιωτική επέμβαση θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή, που θα πληρώσει η Ελλάδα τόσο οικονομικά, όσο και με κύμα προσφύγων. Η θεωρία που λέει ότι επειδή ανήκουμε στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε «πετάει ο γάιδαρος; Πετάει», είναι λάθος. Το αποδεικνύει η στάση της Τουρκίας στο Ιράκ και στη Λιβύη, που είπε «όχι».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη:

  1. Για τη δημοσιονομική κατάσταση

Μετά από τριάμισι χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου, έχουν προστεθεί ένα εκατομμύριο άνεργοι, έχουν περικοπεί μισθοί και συντάξεις μεσοσταθμικά 30-40%, έχει τσεκουρωθεί το κοινωνικό κράτος, παιδεία, υγεία, κοινωνική στήριξη και παρόλα αυτά, στο τέλος του 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 175% του ΑΕΠ. Και ενώ ολοένα και περισσότεροι ομολογούν ότι το Μνημόνιο είναι συνταγή οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής και έχει προκαλέσει εξαετή σωρευτική ύφεση 25% του ΑΕΠ, έρχεται τώρα η κυβέρνηση, διά του ο κ. Στουρνάρα, που μέχρι πριν δέκα μέρες μας έλεγε, ότι εφόσον πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, να περιμένουμε και κούρεμα του δημόσιου χρέους, το οποίο διεκδικούμε, να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον κ. Σόιμπλε που λέει «ξεχάστε το κούρεμα».

Προχθές, όταν ο κ. Σαμαράς γύριζε από το ταξίδι του στην Αμερική και διέρρεε «φτάνει πια με την τρόικα, με τη βοήθεια του Ομπάμα θα πετύχουμε το κούρεμα, κλπ», ο κ. Στουρνάρας, δεξί χέρι του κ. Σαμαρά, έλεγε ότι δεν χρειάζεται νέο κούρεμα και ότι θα πάρουμε νέο δάνειο και μάλιστα χωρίς Μνημόνιο. Κακόγουστο θέατρο και ψέματα.

Ποιος πιστεύει ότι η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη και το αμερικανοκρατούμενο ΔΝΤ, θα μας δώσει νέο δάνειο χωρίς Μνημόνιο.

Αυτή η συνταγή, γερμανικής κοπής, σημαίνει υπερδεκαετή μονόπλευρη λιτότητα, υψηλή ανεργία και παράταση της ύφεσης. Να το πω ανάποδα: Χωρίς ένα δραστικό κούρεμα του δημόσιου χρέους, που βρίσκεται πια στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και όχι των ιδιωτών, δεν είναι δυνατόν να γυρίσει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και τα παραμύθια ότι θα μας δώσουν λεφτά για τη ψυχή της μάνας τους, δεν τα πιστεύει κανείς. Γιατί πολύ απλά, μας δανείζουν για να θωρακίσουν τις τράπεζές τους. Τα δάνεια που έχουμε πάρει δίνονται κατά 95% για να ξεπληρωθούν προηγούμενα δάνεια. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους.

  1. Για την κινητικότητα

Δεν έκαναν τίποτα ούτε τα τρεισήμισι χρόνια του Μνημονίου ούτε τα προηγούμενα χρόνια για την αναδιοργάνωση, την αξιοκρατία, την αποδοτικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνούν, έχτισαν εδώ και δεκαετίες για ψηφοθηρικούς λόγους, ένα πελατειακό κράτος. Τώρα το λογαριασμό από τις δικές τους ευθύνες και ενοχές θα τον πληρώσουν αυτοί που εργάζονται στο Δημόσιο. Κινητικότητα σημαίνει προθάλαμος απόλυσης.

Με αριθμούς: από τους 25.000 που θα μπουν σε κινητικότητα, η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει ότι οι 11.000 θα απολυθούν. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν βρεθούν οι 11.000 από τους επίορκους και τους κοπανατζήδες που έπρεπε να είχαν απολυθεί χθες, θα απολυθούν άνθρωποι, ενδεχομένως και με πτυχία. Επομένως, στη χώρα του ενάμιση εκατομμύριου ανέργων, με την κινητικότητα θα προστεθούν ακόμη 11.000 άνεργοι, τη στιγμή μάλιστα που το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας, είναι μικρότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

  1. Για την διαπραγμάτευση

Για να πετύχεις κάτι, πρέπει να διεκδικήσεις. Εμείς δεν είπαμε ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, θα πετύχει τα πάντα «άμα τη εμφανίσει». Θα διαπραγματευτούμε. Το επιχείρημά μας είναι το εξής: θα θυμίσουμε στον κ. Σόιμπλε και στην κ. Μέρκελ μια δήλωση του κ. Σόιμπλε πριν από δύο μήνες. Είπε, ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα, είναι αυτοβοήθεια. Δηλαδή, τους δανείζουμε για να μας επιστρέψουν τα χρήματά μας πίσω, για να θωρακίσουμε τις τράπεζές μας και γιατί αν σπάσει ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης που λέγεται Ελλάδα, θα σπάσει όλη η αλυσίδα. Η Γερμανία είναι η μεγάλη κερδισμένη της οικονομικής κρίσης. Με τα μηδενικά επιτόκια, με τη μεταφορά καταθέσεων, ακόμη και τώρα με τα χαμηλά επιτόκια που μας δανείζουν, πάλι κερδίζουν.

Οι μόνοι που είναι αντίθετοι στο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι οι γερμανοί και οι σύμμαχοί τους και η ελληνική κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση, θα ακυρώσει το Μνημόνιο και θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν εδώ και αιώνες, όχι δεκαετίες. Για παράδειγμα, η πρώτη προσπάθεια για περιουσιολόγιο έγινε από τον Ι. Καποδίστρια και ακόμη η Ελλάδα δεν έχει περιουσιολόγιο, ούτε κτηματολόγιο, ούτε δίκαιο φορολογικό σύστημα. Την ίδια στιγμή που μειώνονται μισθοί και συντάξεις, οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα γιατί υπάρχουν καρτέλ.

  1. Για την Συρία

Η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή. Όπως μεθοδεύεται από Αμερικανούς Άγγλους και Γάλλους, στερείται κάθε διεθνούς νομιμότητας διότι παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί η χρήση χημικών όπλων και ποιος τα έριξε και σπεύδουν αγνοώντας και τον εκλεκτό τους, τον Μπαν Κι –μουν, το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η χρήση χημικών όπλων είναι έγκλημα. Αλλά η φωτιά θα απλώσει, θα αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η περιοχή και θα είμαστε οι πρώτοι που θα την πληρώσουμε γιατί βρισκόμαστε στη γειτονιά, αν από μια συμμαχία προθύμων επιλεγεί η στρατιωτική επέμβαση γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τη διεθνή νομιμότητα δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η θεωρία που λέει ότι επειδή ανήκουμε στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε «πετάει ο γάιδαρος; Πετάει», είναι λάθος. Το αποδεικνύει η στάση της Τουρκίας στο Ιράκ και στη Λιβύη, που είπε «όχι».

Επομένως εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να δοθούν διευκολύνσεις και ότι ο κ. Σαμαράς έπρεπε να είχε ήδη συγκαλέσει εκτάκτως την ολομέλεια της Βουλής για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τα κόμματα.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Κάμερον και του Ομπάμα είναι πιο διστακτικές γιατί η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι εναντίον αυτής της τυχοδιωκτικής στρατιωτικής επέμβασης. Για να αποφύγουμε τον πόλεμο, που η χώρα μας θα τον πληρώσει βαριά και στην οικονομία αλλά και με κύμα προσφύγων, πρέπει σε αυτή τη μάχη της παγκόσμιας κοινής γνώμης ο ελληνικός λαός να πάρει μέρος ενεργητικά. Και θα περίμενα από την κυβέρνηση, αν δεν θέλει να υιοθετήσει την καθαρή θέση του ΣΥΡΙΖΑ, «όχι στην στρατιωτική επέμβαση», τουλάχιστον να πει ότι όσο δεν υπάρχει Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν τα δίνουμε όλα, Σούδα, Σητεία, κλπ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)