to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:57 | 13.07.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Μετά από τόσα χρόνια, η καραμέλα “φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ” έχει πια λιώσει»

«Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όλα τα θέματα που καίνε την τσέπη των πολιτών», σημείωσε ο Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στο Θεσσαλία TV (βίντεο)


Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό “Θεσσαλία TV“ παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης. Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Γιάννη Γιαννακόπουλου για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για τον πληθωρισμό-ρεκόρ του 12% και την απουσία μέτρων ουσιαστικής στήριξης των πιο ευάλωτων από την κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στο κύμα ακρίβειας

«Αυτή την στιγμή η Ελλάδα υστερεί με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όλα τα θέματα που ‘καίνε’ πρωτίστως τους πολίτες και αφορούν την τσέπη τους. Η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Έχουμε πληθωρισμό-ρεκόρ 12%, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης κατά 40%. Γιατί; Επειδή εκτός από τον εισαγόμενο πληθωρισμό που χτυπάει τους πάντες, υπάρχει αισχροκέρδεια, κερδοσκοπία, έλλειμμα ελέγχων και πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να πατάξει ή να περιορίσει έστω την κερδοσκοπία.

Απέναντι στο κύμα ακρίβειας που πλήττει σφοδρά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τους πιο ευάλωτους, άλλες χώρες αποφάσισαν να στηρίξουν ουσιαστικά τους πιο αδύναμους. Στην Ελλάδα δόθηκαν φοροαπαλλαγές και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών στους πολύ ισχυρούς και τους υπερπλουσίους. Αυτή είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία αποτυπώνεται και σε αριθμούς και στοιχεία: Η Ελλάδα με όρους αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με την Eurostat, είναι 26η στους 27 της ΕΕ. Καμία σχέση με το όνειρο και την υπόσχεση της σύγκλισης με την οποία μας έβαλαν Καραμανλής και μετέπειτα Παπανδρέου στην ΕΟΚ πριν 40 χρόνια».

Για το μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα και τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας

«Ακρίβεια υπήρχε και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, όσο παρατείνεται αυτός ο πόλεμος,τόσο φουντώνει κι η ακρίβεια, μεγαλώνει κι ο κίνδυνος της ύφεσης και θα πάμε σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος. Επομένως αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες για τερματισμό του πολέμου.

Όπως στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η Ευρώπη ‘έβγαλε από το καπέλο της το λαγό του Ταμείου Ανάκαμψης’, πρέπει και τώρα να πάψει να αναβάλλει και να προσπαθεί με ψίχουλα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Χρειαζόμαστε νέο ευρωομόλογο για την ενεργειακή μετάβαση, όπως αυτό που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Δυστυχώς, αυτό το αρνούνται οι πλούσιοι του Βορρά.

Στην Ευρώπη υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν πάρει μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και μείωσης των συνεπειών της ακρίβειας περισσότερο απ ‘ότι η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων και βούλησης, όπου δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που σε αυτά τα θέματα δεν κινείται όπως άλλες χώρες. Θα σας αναφέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Στην Πορτογαλία, με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα δημιουργηθούν χιλιάδες διαμερίσματα για νέα ζευγάρια και 15 χιλιάδες κλίνες για φοιτητικές εστίες για φοιτητές και σπουδαστές χαμηλού εισοδήματος. Με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πάρει η Ελλάδα και είναι πολλά, ξέρετε πόσες κλίνες θα φτιάξει ο κ. Μητσοτάκης; 100».

Για το δυσανάλογα μεγάλο κόστος της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα

«Πληρώνουμε δυσανάλογα μεγάλο κόστος για την πράσινη μετάβαση,γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να κάνει μια βίαιη και βιαστική απολιγνιτοποίηση φέρνοντας πέντε χρόνια πιο νωρίς τον τερματισμό των λιγνιτικών μονάδων -από το 2028 που την είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση Τσίπρα, στο 2023. Τώρα, υπό την πίεση του πολέμου και της ακρίβειας υπάρχει μια ‘τρομερή τούμπα’ σε αυτά τα πράγματα.

Για να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, χωρίς να φέρουμε ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια και βύθιση σε ανεργία και κοινωνική απαξίωση ολόκληρες περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, χρειαζόμαστε σχέδιο εθνικό και χρήματα και θα σας έλεγα και μια άλλη κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας».

Για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον επιθετικό βερμπαλισμό από πλευράς τουρκικής ηγεσίας

«Ο ίδιος ο πόλεμος που προκλήθηκε από την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία εντείνει ένα γεωπολιτικό διπολισμό με επικίνδυνες οικονομικές συνέπειες, όχι μόνο για τους εμπόλεμους αλλά πριν απ’ όλα για την ίδια την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, ‘ΝΑΤΟ-ποιεί’ την Ευρώπη και την σπρώχνει σε ρόλο ουραγού των ΗΠΑ,αντί για μια ισχυρότερη, αυτόνομη Ευρώπη ‘που θα παίζει μπάλα’ και με τους Αμερικάνους αλλά και με τους άλλους μεγάλους γεωπολιτικούς παίκτες του πλανήτη.

Παράλληλα, ‘ανοίγει την όρεξη’ για ιστορικούς αναθεωρητισμούς τύπου Ερντογάν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, εμείς από την πλευρά μας πρέπει να είμαστε κατηγορηματικά εναντίον της εισβολής του Πούτιν και υπέρ της ειρήνης, γιατί ο κίνδυνος της ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού -όσο παρατείνεται αυτός ο πόλεμος- είναι ορατός. Κι εμείς, ως χώρα, μόλις που προσπαθούμε να συνέλθουμε από την περιπέτεια της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Η ελληνική οικονομία δεν έχει πια αντοχές.

Θα σας έλεγα πως χρειαζόμαστε μια πολύ πιο ισχυρή Ελλάδα που να μην είναι ουραγός μέσα στην Ευρώπη και η οποία μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αλληλεγγύη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας από του Ευρωπαίους εταίρους.

Εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είμαστε πολύ πιο αυστηροί απέναντι στον Ερντογάν. Ζητάμε και  εμπάργκο πώλησης όπλων και κυρώσεις. Όταν όμως πάμε στις κυβερνήσεις, τα αποτελέσματα των Συνόδων Κορυφής είναι: ‘Κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε’. Εκεί μετράνε πιο πολύ τα κυνικά συμφέροντα, τα συμβόλαια, οι πωλήσεις όπλων, οι επενδύσεις και το ‘χάιδεμα στην πλάτη’ του Ερντογάν».

Για το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο

«Έχω πει στον ίδιο τον Αλέξη τον Τσίπρα ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και όλοι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είμαστε στη διάθεση του κόμματος για να στηρίξουμε την εκλογική προσπάθεια του κόμματος, χωρίς να είμαστε υποψήφιοι και χωρίς να έχουμε τους περιορισμούς και τις αγωνίες των υποψηφίων. Γιατί πιστεύουμε ότι είναι εθνικά και κοινωνικά συμφέρον να αποκτήσει η χώρα άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό».

Για την εμβάθυνση της συνεργασίας των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Οι Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα τους οποίους συκοφαντεί η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης δεν είναι απλώς θεσμικός εταίρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με πρωτοβουλία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, είχαμε συνάντηση με την ηγεσία των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα. Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχα, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μας και να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε την αξιολόγηση των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα σε ό,τι αφορά την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου.

Στην Ελλάδα είμαστε 27οι στους 27 όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Επομένως, νομίζω ότι μπορούμε να αναζητήσουμε καλύτερες πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τα καταφέρνουν καλύτερα, χώρες σκανδιναβικές ή προηγμένες χώρες της κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.Στην Ελλάδα, η ‘πέτρα του σκανδάλου’ βρίσκεται στο ότι τα μεγάλα αφεντικά της οικονομίας είναι και τα ισχυρά αφεντικά στα μεγάλα  κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)