to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 16.07.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Με την πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό, μας χωρίζουν 25 δισ. ευρώ

«Ο κ. Σ. Μισέλ και η Κομισιόν έχουν αρχίσει, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, να κάνουν υποχωρήσεις προς το μέτωπο των frugal four. Νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να στείλει ισχυρό και σαφές μήνυμα: Θέλουμε έναν προϋπολογισμό ισχυρό και φιλόδοξο, όπως το ζητήσαμε με το ψήφισμα της Ολομέλειας»


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου (ECON) εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη  συζήτηση με θέμα: «Γενικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2021».

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:


«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εισηγήτρια, την κα Μάρκες και να πω ότι πριν λίγο η Κομισιόν δημοσίευσε τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και προβλέπει ισχυρότερη ύφεση από αυτή που προέβλεπε στις εαρινές της προβλέψεις.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και έχουμε ανάγκη έναν πιο ισχυρό και φιλόδοξο προϋπολογισμό για το 2021, που είναι η πρώτη χρονιά του νέου Πολυετούς δημοσιονομικού Πλαισίου. Αντί γι’ αυτό, η πρόταση της Κομισιόν καταθέτει έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι κατά 18 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 10%, χαμηλότερος από τον φετινό προϋπολογισμό για το 2020. Και έχει και μειώσεις, στην Πολιτική Συνοχής, της τάξης περίπου του 25%. Αυτό, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πριν από λίγες εβδομάδες κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ψηφίσαμε στην Ολομέλεια του ΕΚ, τις κατευθυντήριες γραμμές που πιστεύει το ΕΚ ότι πρέπει να έχει ο προϋπολογισμός για το 2021. Και ψηφίσαμε αυτή την έκθεση, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (έκθεση Λαρουτιρού). Ζητάμε, λοιπόν, σε αυτή την έκθεση της Ολομέλειας που εγκρίναμε, 192 δις ευρώ ως ύψος προϋπολογισμού: Με την πρόταση της Κομισιόν μας χωρίζουν 25 δις. Χρήματα κρίσιμα για να υλοποιηθούν βασικές προτεραιότητες της πολιτικής της ΕΕ, όπως τις ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει όλοι να στηρίξουμε το ψήφισμα του ΕΚ στην Ολομέλεια για το πώς θέλουμε να είναι ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός για το 2021.

Και επειδή και ο κ. Μισέλ και η Κομισιόν, έχουν αρχίσει, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, να κάνουν υποχωρήσεις προς το μέτωπο των frugal four, νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να στείλει ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα, ότι θέλουμε έναν προϋπολογισμό ισχυρό και φιλόδοξο, όπως το ζητήσαμε με το ψήφισμα της Ολομέλειας.

Ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)