to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 10.09.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Το Μανιφέστο του Βεντοτένε παραμένει ένα από τα πιο μακρόπνοα πολιτικά σχέδια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»

Υπεγράφη στο Βεντοτένε της Ιταλίας από το Σπινέλι Γκρουπ του Ευρωκοινοβουλίου το ‘Μανιφέστο για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη’, 115 χρόνια από την γέννηση του Αλτιέρο Σπινέλι και 80 χρόνια από την συγγραφή του Μανιφέστο του Βεντοτένε


Στην ιστορική τοποθεσία του νησιού Βεντοτένε στην Ιταλία υπεγράφη από το Σπινέλι Γκρουπ του Ευρωκοινοβουλίου το ‘’Μανιφέστο για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη’’, 115 χρόνια από την γέννηση του Αλτιέρο Σπινέλι και 80 χρόνια από την συγγραφή του Μανιφέστο του Βεντοτένε.

Στη σύνταξη του ‘’Μανιφέστου για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη’’ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ευρωβουλευτές της Αριστεράς προκειμένου να συμβάλλουν από την αριστερή σκοπιά στην αναγκαία αλλαγή του αφηγήματος για το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου. Σκοπός είναι να δοθεί συνέχεια, 80 χρόνια μετά, στο ‘’Μανιφέστο του Βεντοτένε’’, που γράφτηκε το 1941 από τους Altiero Spinelli, Ernesto Rossi και  Eugenio Colorni στο νησί των φυλακών κατά τη διάρκεια της πιο καυτής φάσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και το οποίο θεωρείται το ‘’πιστοποιητικό γέννησης’’ της ομοσπονδιακής Ευρώπης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Σπινέλι Γκρουπ, υπογράμμισε: «Το Μανιφέστο του Βεντοτένε είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο μακρόπνοα, μέχρι σήμερα, πολιτικά σχέδια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το όραμα μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης που θα ενώνει και δεν θα διχάζει και θα γεφυρώνει τις ανισότητες και τις αντιθέσεις των λαών της Ευρώπης εξακολουθεί να αποτελεί το ζητούμενο».

Ο Helmut Scholz, Ευρωβουλευτής της Αριστεράς και μέλος του Σπινέλι Γκρουπ, υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό όχι μόνο να διατηρήσουμε την πολιτική κληρονομιά του Ιταλού κομμουνιστή Αλτιέρο Σπινέλι, αλλά να την διεκδικήσουμε, να την επανεξετάσουμε υπό τις σημερινές συνθήκες και να συμβάλλουμε ενεργά στις αναγκαίες αλλαγές στην ΕΕ. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης έδειξε ότι οι αλλαγές στην ΕΕ είναι απαραίτητες, αλλά και δυνατές. Ακριβώς αυτή η αφύπνιση της κοινωνίας των πολιτών χρειάζεται ιδέες, θάρρος, πολιτική βούληση για κοινωνική συζήτηση πέρα από τα εθνικά σύνορα και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Αριστερά πρέπει να συμμετάσχει στον αγώνα με αυτοπεποίθηση και να μην αφήσει σε άλλες δυνάμεις να αποφασίσουν πώς θα είναι η δημοκρατική και κοινωνική προοπτική της Ευρώπης του 21ου αιώνα».

Από την πλευρά της η Μαρία Ευγενία Ροντρίγκες Παλόπ, Ευρωβουλευτής της Αριστεράς και μέλος του Σπινέλι Γκρουπ, πρόσθεσε: «Πρόκειται φυσικά για ένα έγγραφο πολιτικού συμβιβασμού. Παρ ‘όλα αυτά, το έγγραφο παρουσιάζει πολλές αλλαγές που εμείς ως μέλη της Αριστεράς θεωρούμε κρίσιμες. Από τη μία πλευρά, αναγνωρίζεται η ουσιαστική απειλή της κλιματικής καταστροφής σε όλη της τη δραστικότητα και ότι απαιτούνται αποφασιστικά αντίμετρα από την ΕΕ. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να διατυπωθεί με σαφήνεια η ζημιά που προκάλεσε η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, σε σχέση και με την ανάγκη αναστροφής, επιτέλους, της πολιτικής της ΕΕ. Το έγγραφο αμφισβητεί επίσης την άνοδο του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και προσδιορίζει την παγκόσμια ανισότητα ως συνέπεια της άδικης παγκοσμιοποίησης, η οποία επίσης καθοδηγείται από την ΕΕ».

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε: «Η πιο σημαντική κεντρική δήλωση του Σπινέλι και των συναγωνιστών του είναι και παραμένει επίκαιρη: Η διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης μακροπρόθεσμα, σημαίνει την υπέρβαση των εθνικών-κρατικών συνόρων στη σκέψη και στην πραγματικότητα. Είναι απαραίτητη για την επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε ως Αριστερά».

*Το Σπινέλι Γκρουπ του Ευρωκοινοβουλίου είναι ένα διακομματικό δίκτυο στο οποίο συνεργάζονται κυρίως ευρωβουλευτές και το οποίο, ιδίως κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, επεδίωξε την ενεργό συνεργασία με εθνικά κοινοβούλια, ακτιβιστές και την κοινωνία των πολιτών και υποστηρικτές μιας ομοσπονδιακά δομημένης ΕΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)