to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 31.03.2023

Πολιτική

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

«Τέλη Απριλίου θα ψηφισθεί στην PEGA η έκθεση της Σόφι ιν Βελτ για την υπόθεση των υποκλοπών στη χώρα μας, και τον Ιούνιο θα έρθει και στην Ολομέλεια, όπου πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία»


«Παρά την προσπάθεια του Μάνφρεντ Βέμπερ να αποφευχθεί η συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, με πρωτοφανή επιχειρήματα -όπως ότι το κράτος δικαίου είναι εθνική υπόθεση, ενώ είναι κατεξοχήν ζήτημα ευρωπαϊκό- και έγινε και ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη! Η Επίτροπος Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, παρ' όλο που χρησιμοποίησε ήπια γλώσσα, "κάρφωσε" την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο μη σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, και για τις παρακολουθήσεις, και για τις απειλές σε δημοσιογράφους».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «στο Κόκκινο» το απόγευμα της Πέμπτης.

«Όσοι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην Ελλάδα κατά τη συζήτηση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -και ήταν αρκετοί- ήταν σφόδρα επικριτικοί για την κυβέρνηση της ΝΔ. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Σόφι ιν Βελτ, εισηγήτρια μάλιστα της Επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις. 

Ξέρετε, για τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν είναι καθόλου εύκολες αυτές οι συζητήσεις για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτίθενται δημόσια», συνέχισε.

Ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στην συζήτηση στην Ευρωβουλή έφαγε "ξύλο" και η Κομισιόν, «για την αφωνία της Ούρσουλα φον ντερ Λάεν για εννέα ολόκληρους μήνες», όπως είπε ο ίδιος.

«Οι υποκλοπές, το ελληνικό WaterGate, η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης έχουν καταστρέψει το ακριβοπληρωμένο και επαγγελματικά δουλεμένο προφίλ του κ. Μητσοτάκη ως ενός δήθεν σύγχρονου, φιλελεύθερου, κεντροδεξιού πολιτικού», τόνισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

«Για να σας δώσω και μια είδηση, στα τέλη Απριλίου θα ψηφισθεί στην PEGA η έκθεση της Σόφι ιν Βελτ για την υπόθεση των υποκλοπών στη χώρα μας, και τον Ιούνιο θα έρθει και στην Ολομέλεια, όπου πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία», είπε και θύμισε μάλιστα την περίπτωση των παρακολουθήσεων και του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του Γιώργου Κύρτσου, που τον παρακολουθούσαν όσο ήταν ακόμη ευρωβουλευτής, μέλος του ΕΛΚ!

Ο Δημ. Παπαδημούλης προσέθεσε ότι «η τραγωδία στα Τέμπη έκανε μια τεράστια ζημιά και στο προφίλ του Κ. Μητσοτάκη ως... δήθεν ικανού διαχειριστή κρίσεων, του επικεφαλής ενός επιτελικού κράτους των αρίστων».

Ερωτηθείς για την απόρριψη εκ μέρους του Ε/Κ της χρηματοδότησης των φραχτών στα ευρωπαϊκά σύνορα με κοινοτικά κονδύλια, ο Δημ. Παπαδημούλης ξεκαθάρισε τα εξής:

«Ευχαριστώ τους προπαγανδιστές της ΝΔ και πρωτίστως τον κ. Μητσοτάκη που με εμφανίζουν ως τον άνθρωπο που λύνει και δένει και στην Κομισιόν και στο Ε/Κ. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στην Επιτροπή Προϋπολογισμών της Ευρωβουλής με πρωτοβουλία της εισηγήτριας της ομάδας του Μακρόν, διατυπώσαμε από κοινού οι Renew, η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι μια κοινή θέση για το θέμα των φραχτών, την οποία συνυπέγραψα. Αυτή η θέση υιοθετούσε τη θέση της Κομισιόν -ότι δηλαδή τα χρήματα που δίνουμε στα κράτη-μέλη πρέπει να αξιοποιούνται για τις πολιτικές συνοχής, για την κοινή αγροτική πολιτική, την παιδεία, την υγεία, την απασχόληση κ.ο.κ., και όχι για φράχτες.

 

Με την προσπάθεια να φτιάξει αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα η κυβέρνηση, διαφημίζει την αυτοαπομόνωσή της μέσα στην ΕΕ. Αντί η ΝΔ να ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να με διαγράψει, θα ήθελα ο κ. Μητσοτάκης να ρωτήσει τον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Κομισιόν που ο ίδιος πρότεινε, ποια είναι η πραγματική θέση της Κομισιόν! Και μάλιστα, να ρωτήσει και τους ευρωβουλευτές του γιατί δεν κατάφεραν να πείσουν να μην ψηφιστεί η τροπολογία για τους φράχτες -η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και μάλιστα από όλους τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.

Μόνο οι υπερσυντηρητικοί της άκρας δεξιάς και της Πολωνία δεν ψήφισαν!  Ας μας απαντήσει καλύτερα ο κ. Μητσοτάκης γιατί έχει μείνει χωρίς κανένα σύμμαχο, ούτε από το ΕΛΚ, παρά μόνο με την ακροδεξιά Μελόνι».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)