to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:15 | 18.05.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Καλό το χειροκρότημα, το ζήτημα είναι τα αποτελέσματα

«Αυτά που είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Κογκρέσο, θα έπρεπε να τα έχει πει ενώπιον του Μπάιντεν.Δεν άκουσα κανένα αίτημα για τα F16 στην Τουρκία. Δεν άκουσα καν τη λέξη “Τουρκία” στις ομιλίες Μητσοτάκη, τόσο ενώπιον του Μπάιντεν όσο και ενώπιον του Κογκρέσου» είπε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης που μίλησε σήμερα στον RealFM αναφορικά με την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την πρόσφατη ομιλία του ενώπιον του Κονγκρέσου


Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Κοιτάξτε, για να κάνουμε μια ολοκληρωμένη αποτύπωση και αποτίμηση της επίσκεψης, χρειάζεται να προηγηθεί και μιαενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα από τον Κυρ. Μητσοτάκη, γιατί τα σημαντικά σε αυτές τις συναντήσεις δεν είναι οι προσφωνήσεις μπροστά στις κάμερες, αλλά το τι λέγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και περιμένοντας να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας για την αποτίμηση μετά την ολοκλήρωση αυτής της ενημέρωσης, αυτά που θέλω να πω είναι τα εξής:

Αυτά που είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Κογκρέσο, θα έπρεπε να τα έχει πει ενώπιον του Μπάιντεν.

Δεν άκουσα κανένα αίτημα για τα F16 στην Τουρκία. Δεν άκουσα καν τη λέξη Τουρκία στις ομιλίες Μητσοτάκη, τόσο ενώπιον του Μπάιντεν όσο και ενώπιον του Κογκρέσου.

Αντί να φρενάρουμε με τη βοήθεια και του Κογκρέσου, ενώνοντας δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τα τουρκικά F16-40 καινούριακαι εκσυγχρονισμό για άλλα 80-, φαίνεται να δρομολογήθηκε μια νέα “αγορά του αιώνα”με τα F35. Που σημαίνει άλλα 3μισι με 4 δισεκατομμύρια ευρώ, από μια χώρα που στενάζει οικονομικά και μια κοινωνία που δεν αντέχει. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 11-12 δισ. που θα κοστίσουν τα Ραφάλ και οι φρεγάτες Μπελαρά, καταλαβαίνετε ότι  ο λογαριασμός ανεβαίνει πολύ.

Δεν συμφωνώ με την υποβάθμιση της απόφασης Μπάιντεν να δώσει F16 στην Τουρκία.Γιατί αυτή η απόφαση υπάρχει καικακώς ο Κυρ. Μητσοτάκης διέψευσε τον Αλέξη Τσίπρα όταν το ανέφερε στη Βουλή. Είναι άλλο να πεις ότι πρόκειται για μια λάθος απόφαση που πρέπει να την αποτρέψουμε -και αυτό το λες και στον Μπάιντεν και στο Κονγκρέσο, ζητώντας και τη βοήθεια και του Κογκρέσου όπως και του Τσίπρα προκειμένου να φρεναριστεί αυτό.

Είναι απόφαση του Μπάιντεν να εισηγηθεί το “ναι” στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F16. Πρέπει να το αποτρέψουμε, διότι αν γίνει αυτό μπαίνουμε σε μια κούρσα εξοπλισμών που θα μας γονατίσει.

Εγώ θα ήθελα -και χρησιμοποιώ πολύ προσεκτική γλώσσα-, έναν Έλληνα πρωθυπουργό να είναι πιο προσεκτικός στην καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας ενώπιον του Μπάιντεν - να μην τα λέει μόνο στο Κογκρέσο, και να ακούσω και τη λέξη “Τουρκία”, που δεν την άκουσα.

Το χειροκρότημα είναι θετικό, το ζητούμενο όμως είναι, σε αυτές τις σχέσεις που υπάρχουν συμφέροντα, τι θα γίνει στο τέλος της μέρας: Θα είμαστε απλώς πελάτες μιας νέας αγοράς του αιώνα, ή θα υπάρξει μια αυστηρότερη αμερικανική στάση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα;Δεν το είδα αυτό.

Και κάτι ακόμη. Θεωρώ όχι μόνο από πλευράς περιεχομένου αλλά και timing, αμερικανικό unfair το ότι ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να δώσουν τόσα πολλά F16 στους Τούρκους και στον Ερντογάν, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη. Και γι’ αυτό θα περίμενα μια εντονότερη αντίδραση.

Πιστεύω όμως ότι η συνολική στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε σε αυτό που παρακολουθήσαμε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ: Χειροκροτήματα, αλλά “από τηγανίτα τίποτα”.

Και εννοώ ότιείχε προηγηθεί η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, όπου σε ό,τι ζήτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισέπραξε ένα ηχηρό αμερικανικό “όχι”: Ζήτησε χρήματα από το Ταμείο Στρατιωτικής Βοήθειας = δεν πήρε ούτε ένα ευρώ, ζήτησε στρατιωτική εγκατάσταση στη Σκύρο – υπήρξε άρνηση. Την ίδια στιγμή, ό,τι ζητήσαν οι Αμερικανοί, το πήραν. Πήραν και μια συμφωνία που ο Μπλίνκενενώπιον του σιωπούντος κ. Δένδια τη χαρακτήρισε “αορίστου χρόνου” – άρα “κλείδωσαν” τα συμφέροντά τους για μακρύ χρονικό διάστημα, χωρίς να δώσουν τίποτα.

Μετά από αυτό, έχοντας την ελληνική υπογραφή στην τσέπη, η διοίκηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τα 40 + 80 F16 της Τουρκίας, λίγες μόλις μέρες πριν πάει ο Κυρ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, μην το ξεχνάμε αυτό.

Και ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντί να πει “ματαιώστε αυτή την απόφαση”, “είναι λάθος” ή “ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα”, χαρακτήρισε ψεύτη τον Αλέξη Τσίπρα που είπε ακριβώς αυτά.

Πρέπει να ν​ιαστούμε για την αέναη αυξητική κούρσα των εξοπλισμών. Είμαστε μια κοινωνία που υποφέρει. Και οι ΗΠΑ, μη γελιόμαστε, πελάτες ψάχνουν. Αν πουλάνε ταυτόχρονα και στους Έλληνες και στους Τούρκους, εκείνοι κερδίζουν...»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)