to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:26 | 06.02.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ο αντίπαλος είναι η Δεξιά και όχι εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη στήριξη όλων. Κεντρική προτεραιότητα μας είναι να ηττηθεί και να φύγει η αποτυχημένη και άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη» δηλώνει σε συνέντευξη του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην εφημερίδα «Μακεδονία», για το Κυριακάτικο φύλλο της (6.2.2022).

Απέναντι στην πρωτοφανή κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοψίζει τους λόγους για τους οποίους «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πλήρως αποτυχημένη και επικίνδυνη»: «Παταγώδης αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ρεκόρ δεκαετίας στην ακρίβεια, αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ στην πραγματική μείωση του κατώτατου μισθού, όργιο πελατειακού κράτους, απευθείας αναθέσεων και εικονικών διαγωνισμών, ραγδαία υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου, σχέσεις διαπλοκής με ολιγάρχες».

Στα παραπάνω, ήλθαν να προστεθούν «η πλήρης κατάρρευση του δήθεν ‘’επιτελικού κράτους’’ των ‘’αρίστων’’ στην τελευταία κακοκαιρία και οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις σε βάρος της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, του Κράτους Δικαίου, και της ελευθερίας του Τύπου, προκειμένου να κουκουλωθεί οριστικά το σκάνδαλο Novartis».

Γι’ αυτό και «η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης ήταν επιβεβλημένη και στο χρόνο και στο περιεχόμενο». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Κεντρική προτεραιότητα μας είναι να ηττηθεί και να φύγει η αποτυχημένη και άθλια κυβέρνηση της ΝΔ που οδηγεί την χώρα σε συνολική οπισθοδρόμηση». Και καταλήγει: «Ο αντίπαλος είναι η Δεξιά και όχι εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη στήριξη όλων μας».

Η πλήρης συνέντευξη:

Η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή μοιάζει να δίνει στην κυβέρνηση πολιτική «ανάσα». Μήπως τελικά ήταν λάθος ο χρόνος κατάθεσής της;

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ήταν επιβεβλημένη και στο χρόνο και στο περιεχόμενο. Η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί την χώρα σε συνολική οπισθοδρόμηση: Παταγώδης αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ρεκόρ δεκαετίας στην ακρίβεια, αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ στην πραγματική μείωση του κατώτατου μισθού, όργιο πελατειακού κράτους, απευθείας αναθέσεων και εικονικών διαγωνισμών, ραγδαία υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου, σχέσεις διαπλοκής με ολιγάρχες.

Στα παραπάνω, ήλθαν να προστεθούν η πλήρης κατάρρευση του δήθεν ‘’επιτελικού κράτους’’ των ‘’αρίστων’’ στην τελευταία κακοκαιρία και οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις σε βάρος της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, του Κράτους Δικαίου, και της ελευθερίας του Τύπου, προκειμένου να κουκουλωθεί οριστικά το σκάνδαλο Novartis.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια πλήρως αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Πρέπει να ηττηθεί και να φύγει, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει δημιουργήσει νέα δημοσκοπικά δεδομένα. Προβλέπετε μια «μάχη» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΙΝΑΛ για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της κεντροαριστεράς;

Όσοι βλέπουν στο πρόσωπο του Ν. Ανδρουλάκη τον «αντι-Τσίπρα» που θα συντρίψει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα διαψευστούν και μάλιστα σύντομα.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουμε να κερδίσουμε την πρωτιά στις επόμενες εκλογές. Είναι κάτι δύσκολο, αλλά εφικτό. Και απευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφώσουμε και μάλιστα από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, μια κυβέρνηση συνεργασίας στηριγμένη σε κοινό πρόγραμμα. Μην ξεχνάμε ότι την χώρα τη χρεοκόπησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Εκτιμώ ότι  στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα έχει τέτοια φθορά που δεν θα μπορέσει να κερδίσει αυτοδυναμία ακόμη κι αν στηθούν δεύτερες κάλπες.

Υπάρχει μια άνοδος του ΚΙΝΑΛ, που ‘τσιμπάει’ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη ΝΔ. Το ερώτημα είναι εάν αυτή η άνοδος θα αντέξει στον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ οφείλει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Εάν τιμά την αντιδεξιά παράδοση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε ως στρατηγικό αντίπαλο τη Δεξιά, θα πρέπει να πει τι θα κάνει για να ηττηθεί και να φύγει αυτή η αποτυχημένη κυβέρνηση.

Ο προγραμματισμός του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον επόμενο μήνα έχει ανοίξει μια ευρεία συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματός σας. Πώς τοποθετείστε σε σχέση με τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση;

Κεντρική προτεραιότητα μας είναι να ηττηθεί και φύγει η αποτυχημένη και άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γύρω από αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και όχι από πού θα επανεκλεγεί ως πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας και η Κεντρική Επιτροπή. Ο Αλ. Τσίπρας έχει τη στήριξη όλων. Είναι επομένως λάθος να αποπροσανατολιστούμε και να πολωθούμε γύρω από οργανωτικές ρυθμίσεις για δευτερεύοντα ζητήματα. Ο αντίπαλος είναι η Δεξιά και όχι εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι με διάλογο και προωθητικές συνθέσεις να κάνει πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση, με εξωστρέφεια. Για να νικήσουμε, χρειαζόμαστε ένα ενωμένο κόμμα, με κυβερνητικό πρόγραμμα, συγκεκριμένο και προοδευτικό, με ειλικρινή αναγνώριση και διόρθωση λαθώντου κυβερνητικού μας παρελθόντος.

Η πορεία της πανδημίας παραμένει ανησυχητική, μιας και οι ημερήσιοι θάνατοι στη χώρα μας δεν πέφτουν κάτω από τους 90-100 ημερησίως. Με βάση και την ευρωπαϊκή εικόνα και ενημέρωση που έχετε, θεωρείτε ρεαλιστική την εκτίμηση ότι το 2022 θα σημάνει και το τέλος αυτής της περιπέτειας;

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ελλάδα θρηνεί επί πολλούς μήνες, καθημερινά, διπλάσιο αριθμό νεκρών κατ’ αναλογία του πληθυσμού, σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με τέτοιους δείκτες κυρίως σε ανθρώπινες απώλειες, κανείς δεν διακινδυνεύει ασφαλείς προβλέψεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντί να επιλέγει κυνικά την «ανοσία της αγέλης», ας δει επιτέλους τι κάνουν οι κυβερνήσεις στις άλλες χώρες της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης, επιτυγχάνοντας πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Οι θετικές και προνοητικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς δεν εισακούστηκαν. Αν μας είχαν ακούσει από νωρίς για την ενίσχυση του ΕΣΥ, και δεν έλεγαν ότι «αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει λεφτά», για την επίταξη με σχεδιασμό των ιδιωτικών κλινικών, για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς… θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.  Η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, απαιτεί να δαμάσουμε την πανδημία. Δεν μπορεί να γίνει με όρους επικοινωνίας. Η χώρα και η κοινωνία πληρώνουν δυστυχώς το τίμημα της εγκληματικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης.

Ερώτηση: Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό ντόμινο αυξήσεων σε όλα τα αγαθά πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το κύμα ακρίβειας είναι διεθνές και όχι εγχώριο. Γίνεται κάποια συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα για το θέμα;

Η ακρίβεια καλπάζει όχι μόνο στα καύσιμα και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης. Και η Κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα που έχει πάρει η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών.

Οι 19 από τις 27 χώρες που ανήκουν στην ΕΕ έχουν μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα. Στην Ελλάδα, η ΝΔ δεν τον έχει μειώσει, ούτε κατά 1 ευρώ. Αυτό σημαίνει παραπάνω ακρίβεια στο πετρέλαιο, την βενζίνη, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα διότι στα καύσιμα, το μεγαλύτερο μέρος της τιμής, είναι φόρος.

Για την Κυβέρνηση λεφτά υπάρχουν για απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κολλητούς, για μπόνους φοροαπαλλαγών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων σε λίγους και ισχυρούς. Αλλά δεν υπάρχουν όταν είναι για το καλάθι της νοικοκυράς, για το λαϊκό εισόδημα ή το κοινωνικό μέρισμα στον συνταξιούχο.

Η Κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να ενεργοποιηθούν για να σπάσουν τα καρτέλ, γιατί η Ελλάδα έχει μία από τις ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος χονδρικής στην Ευρώπη.

Ο πληθωρισμός «τρέχει» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με 5-6%, ρεκόρ δεκαετίας, και η αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι 2%, μετά από δυόμιση χρόνια πάγωμα.

Για όλα αυτά, η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)