to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:08 | 08.04.2021

Οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης: Η ΝΔ επέλεξε να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης με παρωδία διαβούλευσης

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, με απουσία ή στην καλύτερη περίπτωση με παρωδία διαβούλευσης! Είναι αδιανόητο να μη γνωρίζουν το προσχέδιο που καταθέσατε στην Κομισιόν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, βουλευτές, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικές οργανώσεις, οι επιχειρηματικοί φορείς, αλλά να το έχει στα χέρια του ένας Γερμανός ευρωβουλευτής της βαυαρικής Δεξιάς!»


«Αν στ’ αλήθεια σας ενδιαφέρει η διαφάνεια, γιατί δεν δέχεστε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να συγκροτηθεί μια επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η οποία θα κάνει έλεγχο και εποπτεία με όρους διαφάνειας για το πώς προχωρά το Ταμείο Ανάκαμψης;»

Ομιλία στην Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Αντικείμενο της συνεδρίασης, ήταν η Eνημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», πριν αυτό υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη:

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια σημαντική ευκαιρία όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τη χώρα μας την Ελλάδα.

Το ποσό που θα εισρεύσει είναι σημαντικό και με πολύ πιο αυστηρούς όρους απ’ ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Αν δεν αξιοποιηθούν  αυτά τα χρήματα, θα τα πάρουν άλλες χώρες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όχι μόνο υπερψηφίσαμε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αγωνιστήκαμε και για την βελτίωση της αρχικής πρότασης της Κομισιόν: Χάρη σε δικές μας προσπάθειες και δικές μου προσωπικά – καθώς ήμουν στην ολιγομελή ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διαπραγματεύτηκε με το Συμβούλιο τις τελικές εκφάνσεις του Κανονισμού, καταφέραμε να αυξηθεί η προκαταβολή από το 10% στο 13%, πράγμα που για την Ελλάδα σημαίνει αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ της προκαταβολής και συνολικά 4 -και όχι πλέον 3- δισ. ευρώ.

Απ’ αυτήν ακριβώς τη σκοπιά, ότι αυτά τα κονδύλια μπορούν να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και για την κοινωνία, ασκούμε κριτική, κε Σκυλακάκη, κε Σταϊκούρα, κοι συνάδελφοι της ΝΔ, στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σχέδιο.

Πρώτα απ’ όλα, με απουσία διαβούλευσης! Ή, στην καλύτερη περίπτωση, με παρωδία διαβούλευσης. Δώσατε στη δημοσιότητα για διαβούλευση 50 σελίδες, όταν καταθέσατε το Νοέμβριο στην Κομισιόν 700 σελίδες! Και στη δημοσιότητα δώσατε με ένα επικοινωνιακό ταρατατζούμ 200 σελίδες πριν λίγες μέρες, όταν στην Κομισιόν έχετε καταθέσει 2.000!

Αν ειλικρινά θέλετε από την Αντιπολίτευση, τις Περιφέρειες, τους επιχειρηματικούς φορείς, τους εργαζόμενους, τα επιμελητήρια κλπ, την εποικοδομητική συμβολή, δώστε τώρα στη δημοσιότητα τις 2000 σελίδες που συζητάτε με την Κομισιόν! Πέστε μας, τι από αυτά που προτείνατε κόπηκε, τι αναγκαστήκατε να αλλάξετε, τι συζητάτε. Διότι αλλιώς έχουμε τη μετατροπή ενός Εθνικού Σχεδίου κονδυλίων που αφορούν στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό –και που σε αυτόν ανήκουν, σε προίκα της ΝΔ. Και αντί να επωφεληθεί το σύνολο της κοινωνίας και να σχεδιάσουμε το πώς αυτό θα επιτευχθεί, μετατρέπεται σε πάρτι για λίγους.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμη και στην επεξεργασία της πρότασής σας προς την Κομισιόν, γνωρίζω πολύ καλά ότι ετοιμάστηκε από ένα ολιγομελές επιτελείο με επικεφαλής εσάς κε Σκυλακάκη και αποκλείστηκε και το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης: Οι συναρμόδιοι υπουργοί το διάβασαν ανακοινωμένο, αποκλείστηκαν οι Περιφερειάρχες που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στη ΝΔ… Και τα σχόλια που έγιναν σε αυτές τις 50 σελίδες ήταν μόνο 40. Διότι κρατήσατε για τον εαυτό σας, σα να ανήκει στο κόμμα σας και όχι σε όλους τους Έλληνες, την ουσία της πρότασης.

Είναι αδιανόητο, οι Έλληνες ευρωβουλευτές, βουλευτές, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικές οργανώσεις, οι επιχειρηματικοί φορείς, να μη γνωρίζουν το προσχέδιο που καταθέσατε στην Κομισιόν, αλλά να το έχει στα χέρια του ένας Γερμανός ευρωβουλευτής της βαυαρικής Δεξιάς! Το θεωρείτε εσείς αυτό, σωστό;

Έρχομαι τώρα, στην ανάγκη να αξιοποιηθεί ο χρόνος που απομένει μέχρις ότου «κλειδώσει» η πρόταση της Ελλάδας για την έγκρισή της από την Κομισιόν, για να δούμε τι μπορεί να γίνει.

Διότι μετά θα βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα. Και δεν έχετε το δικαίωμα να δεσμεύετε τη χώρα για μια περίοδο που εκτείνεται πολύ μετά το τέλος της κυβερνητικής σας θητείας – το πρόγραμμα αυτό πάει μέχρι το τέλος του 2026 και η πληρωμή των δανείων πάει μέχρι το 2058, αφορά και τις επόμενες γενιές!
Γι’ αυτό και απαιτείται η ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική διαβούλευση και συνεννόηση, την οποία συνειδητά αρνείστε και αποκλείσατε. Και κάνετε απλώς μια συζήτηση προσχηματική, fast track, επιδιώκοντας να μείνετε στη γραμμή των τετελεσμένων.

Έχουμε την ανάγκη - και σας το είπε και ο κ. Κύρτσος, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια κρίση δεκαετή, χρεοκοπία και τρία μνημόνια, συν την πανδημία, μιας δραστικότερης ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και είναι μέσα στις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τον κανονισμό αυτό. Όπως ήταν και η διαβούλευση, με το άρθρο 18, το οποίο παραβιάσατε. Τι δίνετε για την Υγεία μέσα από αυτά τα 31 δισ.; Λίγα πράγματα. Εδώ χρειάζεται δραστική ενίσχυση. Και επειδή έχουν αποδυναμωθεί όλη την προηγούμενη δεκαετία και οι υποδομές, στην εκπαίδευση –σας τα ’πε ο κος Φίλης, στις μεταφορές, στην Υγεία, εδώ θα έπρεπε να υπάρχει γενναιότερη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Και κάτι ακόμη: Όλα αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, θα τα αγοράσουμε «στο κουτί», ως εισαγωγές; Ή έχετε σχέδιο να ενισχυθεί και η εγχώρια «προστιθέμενη αξία» που μπορεί να δημιουργήσει απασχόληση, επενδύσεις και να επιτρέψει να αντιστρέψουμε το brain drain κάνοντάς το brain gain; Που είναι οι προτάσεις σας γι’ αυτά;

Και από τα δάνεια, που είναι ένα «μαύρο κουτί», αυτά τα περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν ξέρουμε, αυτή σας η επιλογή, να πάνε μέσω τραπεζών και σε όσους έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν, που έτσι εξαιρείτε τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν ξέρουμε τι έργα θα εμπεριέχονται εκεί. Ενδεχομένως κάποιοι ισχυροί της ενέργειας ή των ψηφιακών δικτύων, να τα έχουν αυτά τα πράγματα συνεννοηθεί μαζί σας, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας εξαιρείται απ’ αυτά.

Και ένα τελευταίο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κε Σκυλακάκη και κε Καλογιάννη, έχει ήδη συγκροτήσει μια ολιγομελή Επιτροπή, αποτελούμενη από 27 μέλη από όλο το πολιτικό φάσμα, η οποία θα κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο και εποπτεία με όρους διαφάνειας για το πώς προχωρά το Ταμείο Ανάκαμψης. Και θα ελέγχουμε και τα 27 Εθνικά Σχέδια, όταν υποβληθούν και εγκριθούν. Έχω την τιμή να είμαι τακτικό μέλος αυτής της Επιτροπής, ο μόνος από την Ελλάδα.

Σας ερωτώ: Αν στ’ αλήθεια σας ενδιαφέρει η διαφάνεια, γιατί δεν δέχεστε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από σήμερα να συγκροτηθεί μια αντίστοιχη επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου; Η οποία θα παρακολουθήσει μαζί με την κυβέρνηση την τελική φάση των συζητήσεων με την Κομισιόν, πριν δημιουργηθούν τα τετελεσμένα. Και μαζί, με ιδιαίτερη συνεννόηση και διαβούλευση, να ελεγχθεί και η τελική φάση μέχρι την έγκριση, και κυρίως, στη συνέχεια, τα 6 χρόνια της εφαρμογής αυτού του σχεδίου, έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν και όχι απλά να απορροφηθούν, να πιάσουν τόπο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Στη χώρα μας και αυτό είναι ίσως το μόνο μέρος με το οποίο θα συμφωνήσω από την αρχική σας εισήγηση κε Σκυλακάκη, έχουμε πολύ κακές εμπειρίες  από το πώς αξιοποιήθηκαν οι κοινοτικοί πόροι τις προηγούμενες δεκαετίες. Στο όνομα της απορρόφησης, οι πόροι αυτοί πλούτισαν διάφορους και μοιράστηκαν σε λίγους.

Σας ευχαριστώ πολύ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)