to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 08.08.2019

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Η ΝΔ εμπορεύεται το θέμα του ασύλου, της ασφάλειας και της ανομίας, δημαγωγικά και ψηφοθηρικά

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη στον ρ/σ RealFM


«Η ΝΔ εμπορεύεται το θέμα του ασύλου, της ασφάλειας και της ανομίας, δημαγωγικά και ψηφοθηρικά - Η ρύθμιση που εισάγει η κυβέρνηση είναι τόσο κακή, που θα δυσκολευτεί να την ψηφίσει ακόμα και το ΚΙΝΑΛ, που για χρόνια ήταν αυτοκόλλητο με τη ΝΔ», αναφέρει σε συνέντευξη του στον ρ/σ RealFM, ο Δημ. Παπαδημούλης

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ RealFM (Γ. Ψάλτη), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Το γεγονός ότι παρεμβαίνουν με αυτή τη φωτογραφική ρύθμιση, σαν τον κλέφτη, λίγες μέρες πριν τον 15Αύγουστο, μόνο για τη 1 από τις 22 ανεξάρτητες αρχές που υπάρχουν στη χώρα, δείχνει ότι το κάνουν για να υπηρετήσουν συμφέροντα επιχειρηματικά, κομματικά, πολιτικά - Στις Βρυξέλλες υπάρχει δυσφορία και για το περιεχόμενο και για τη μεθόδευση της ρύθμισης

Η ΝΔ θέλει, στη θέση μιας ανεξάρτητης αρχής όπως πρέπει να είναι σε μια δημοκρατική χώρα, μια ελεγχόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο να οδηγηθούν στο αρχείο ή την παραγραφή σοβαρές υποθέσεις.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι η κα Θάνου δεν έχει καμία σχέση πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Υπήρξε για χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και εκλεγόταν με ποσοστά έως και 100%, που σημαίνει ότι την ψήφιζαν δεξιοί, κεντρώοι κι αριστεροί. Εξελέγη πρόεδρος του Αρείου Πάγου και όλοι γνώριζαν ότι δεν προέρχεται, ούτε ανήκει και επηρεάζεται από κάποιο κόμμα, πόσο μάλλον από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι τρελό να μιλάνε για κομματισμό οι άνθρωποι και το κόμμα, οι Μητσοτάκηδες, που έχουν κάνει -και συνεχίζουν να κάνουν- όργια κομματικών παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και σε όλους τους θεσμούς.

Κάποια στιγμή το 2016 ο τότε υπουργός κ. Σταθάκης πρότεινε μια ρύθμιση: Να υπάρχει ασυμβίβαστο για μέλη που έχουν σχέση με ηγεσίες κομμάτων ή έχουν κυβερνητικό ρόλο. Αυτή η ρύθμιση άγγιζε και τον κ. Λουκά, σύζυγο της κας Κεραμέως, τότε αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η κα Βεστάγκερ και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ζήτησε αυτή η ρύθμιση να μην έχει αναδρομικότητα, να μην επηρεαστεί η θητεία του κ. Λουκά, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του χωρίς να «ξηλωθεί».

Το ίδιο ακριβώς εκτιμώ ότι θα αναγκαστεί να κάνει και αυτή η κυβέρνηση. Γιατί η κοινοτική οδηγία 1/2019 λέει ότι δεν μπορείς να «ξηλώσεις» στην αρχή ή στη μέση της θητείας μια ανεξάρτητη αρχή, αν δεν προβλέπονται οι λόγοι από την ίδια τη νομοθεσία, που ορίζει αυτή την αρχή, ή αν αποδεδειγμένα δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Και μόνο το γεγονός ότι παρεμβαίνουν, με αυτή τη φωτογραφική ρύθμιση, μέσα στον Αύγουστο, σαν τον κλέφτη, λίγες μέρες πριν τον 15Αύγουστο, και μόνο για 1 από τις 22 ανεξάρτητες αρχές που υπάρχουν στη χώρα, δείχνει ότι το κάνουν για να υπηρετήσουν συμφέροντα επιχειρηματικά, κομματικά, πολιτικά.

Η αίσθηση που έχω, με την πρόσθετη ιδιότητα του Αντιπροέδρου του ΕΚ, είναι στις Βρυξέλλες υπάρχει δυσφορία και για το περιεχόμενο και για τη μεθόδευση της ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση. Και σας προκαλώ να αναζητήσετε το Έλληνα Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος τηρεί σιγή ιχθύος για πολλά, για να τον ρωτήσετε για το συγκεκριμένο θέμα.

Η ΝΔ εμπορεύεται το θέμα του ασύλου, της ασφάλειας και της ανομίας, δημαγωγικά και ψηφοθηρικά - Η ρύθμιση που εισάγει η κυβέρνηση είναι τόσο κακή, που θα δυσκολευτεί να την ψηφίσει ακόμα και το ΚΙΝΑΛ, που για χρόνια ήταν αυτοκόλλητο με τη ΝΔ

Η ΝΔ εμπορεύεται το θέμα του ασύλου, της ασφάλειας και της ανομίας, δημαγωγικά και ψηφοθηρικά. Η ανομία πρέπει να αντιμετωπίζεται παντού και όπου υπάρχει. Νομίζω, όμως, ότι η ρύθμιση που εισάγει η κυβέρνηση είναι τόσο κακή, που θα δυσκολευτεί να την ψηφίσει ακόμα και το ΚΙΝΑΛ, που για χρόνια ήταν αυτοκόλλητο με τη ΝΔ.

Κατά τη γνώμη μου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος το σωστότερο είναι να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή και τη διεθνή εμπειρία. Που σημαίνει ότι όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της 3βάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να προσδιορίσουν με τον κανονισμό τους ένα ένστολο σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, που θα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλεια, αλλά με απόλυτο σεβασμό στις ακαδημαϊκές ελευθερίες.

Αυτό εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και σέβεται το άσυλο και την αυτοτέλεια των ανώτατωνεκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αυτά που θέλει τώρα να ψηφίσει ο κ. Μητσοτάκης, άραγε στο Χάρβαρντ, που σπούδασε, εφαρμόζονταν; Εκεί υπάρχει η φύλαξη του πανεπιστημίου από ένα ειδικό σώμα, που λογοδοτεί στον πρύτανη και τις ακαδημαϊκές αρχές.

Πιστεύω ότι αυτή η ρύθμιση είναι κακή κι αυτό θα φανεί αν ψηφιστεί και αρχίσει να εφαρμόζεται. Σημειώνω ότι η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει στην αστυνομία να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα, όταν εντός των πανεπιστημιακών χώρων συντελούνται αυτόφωρα εγκλήματα.

Η ρύθμιση, που τώρα δρομολογείται, ίσχυσε την περίοδο 2011-2015 χωρίς να βελτιωθούν τα πράγματα. Γνώμη μου, λοιπόν, είναι ότι αυτή η κακή ρύθμιση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει. Κι επειδή η ΝΔ κάποτε διαδήλωνε με το σύνθημα «μένουμε Ευρώπη», δεν θα βρει κανείς τέτοια ρύθμιση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που θα βρει είναι κανονισμούς, που οριοθετούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, και καλύτερη φύλαξη των πανεπιστημίων από ό,τι στην Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)