to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 09.02.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Η ΝΔ δεν έχει λεφτά όταν είναι να στηρίξει τα νοικοκυριά, αλλά έχει για τους πλούσιους και τους ισχυρούς»

Σε συνέντευξή του στο «Open» ο Δημήτρης Παπαδημούλης,μίλησε μεταξύ άλλων για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την Ελλάδα και την άρνηση της ΝΔ να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ αναφέρθηκε και σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε πρόσφατα στην κ. Λαγκάρντ


Στη συνέντευξή του μέσω Skype στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open (Ά. Παυλόπουλος – Ε. Ρέβη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισήμανε αναλυτικότερα:

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των 8 κρατών-μελών, που με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει μειώσει ούτε κατά ένα ευρώ τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα

Η Κομισιόν, η κα. Φον Ντερ Λάιεν,έχει προτείνει από τον Οκτώβριο μία εργαλειοθήκη, μία σειρά προτάσεων, για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που υποφέρουν από την τεράστια ακρίβεια στα καύσιμα. Μέσα σε αυτές τις προτάσεις είναι και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Τα 19 από τα 27 κράτη μέλη της Κομισιόν έχουν μειώσει δραστικά τον ειδικό αυτό φόρο με αφορμή την κρίση. Η Ελλάδα είναι στις εξαιρέσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι στα 8 κράτη μέλη που δεν έχουν μειώσει ούτε ένα ευρώ, ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παθαίνουν εγκεφαλικά με το τι πληρώνουν για ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη και φυσικό αέριο. Μαζί με την Ελλάδα είναι κυρίως χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Στη συντριπτική πλειοψηφία των προηγμένων κρατών μελών της δυτικής Ευρώπης έχει μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

Ρώτησα λοιπόν την κ. Λαγκάρντ, κι υπάρχει και το βίντεο, αν συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.Ακόμη και η κ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ, είπε ότι «ναι, προφανώς κι η πρόταση της Κομισιόν είναι ένα εργαλείο».
Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να εστιαστεί στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που υποφέρουν από την μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Αναφορικά με την ασάφεια περί ευάλωτων νοικοκυριών, είπε ότι η μείωση του φόρου μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Το ρεζουμέ είναι ότι η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης, αρνείται να εφαρμόσει αυτό που ήδη έχει κάνει η μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνήσεων, προοδευτικές, κεντρώες, κεντροδεξιές, όλες, σε όλη την ΕΕ. Ακόμη κι η ΚριστίνΛαγκάρντ στηρίζει αυτό που πρότεινε η Κομισιόν της κ. Φον Ντερ Λάιεν. Δεν είναι καμία Αριστερή επίτροπος, άνθρωπος της Μέρκελ είναι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει λεφτά όταν είναι να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά έχει για τους πλούσιους και τους ισχυρούς

Κι αντί γι’ αυτά, έχουμε τον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος είναι ο αρμόδιος υπουργός, να λέει ότι οι φτωχοί στην Ελλάδα δεν έχουν αυτοκίνητο, άρα δεν μειώνουμε τον φόρο στα καύσιμα. Τρελά πράγματα δηλαδή. Οι πολίτες κρίνουν πλέον. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι, όταν μπαίνουν τέτοιες προτάσεις στο τραπέζι, ότι έχουμε έλλειμμα κι υψηλό χρέος και δεν μπορούμε να το κάνουμε.
Τώρα έχουμε τον διπλασιασμό και τον τριπλασιασμό στα καύσιμα, κάτι που δεν είχαμε πριν τρία χρόνια. Το μεγαλύτερο κομμάτι της τιμής που πληρώνει ο πολίτης είναι ο φόρος. Τώρα, η πλειοψηφία των άλλων κρατών μελών της ΕΕ τα μειώνουν, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει «Όχι».
Όταν κάνουν μεγάλες φοροαπαλλαγές, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, στους πολύ ισχυρούς, τότε δεν υπάρχουν ελλείμματα; Όταν κάνουν απευθείας αναθέσεις 5 δισ. σε φίλους και κολλητούς, δεν υπάρχουν ελλείμματα; Όταν ξοδεύουν του κόσμου τα λεφτά -ο κ. Δούκας πριν λίγες ημέρες ομολόγησε ότι τα μοίραζαν και με σακούλες για να γυρίσουν το παιχνίδι- δεν υπάρχουν ελλείμματα; Δεν ξεχνώ και καλώ και τους πολίτες να μην ξεχνούν.

Το βασικό θέμα είναι, όταν αποφασίζεις να ξοδέψεις, είτε κάνοντας δαπάνες είτε μειώνοντας τα φορολογικά έσοδα, πού εστιάζεις; Τίνων τα συμφέροντα εξυπηρετείς;


Για τη ΝΔ λεφτά δεν υπάρχουν για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης, αλλά υπάρχουν για να μειώσει τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, ώστε να αναβάλλει δαπάνες κι υποχρεώσεις των πολύ πλουσίωνκι ισχυρών στους οποίους σκοπεύει να μοιράσει και την μερίδα του λέοντος από τα 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Να μην ξεχνούν οι πολίτες ότι η ΝΔ είναι το κόμμα και η κυβέρνηση που τίναξε τα ελλείμματα και τα χρέη στα ύψη κι έχει την κύρια ευθύνη, γιατί οδηγήθηκε η Ελλάδα με τα GreekStatistics στη χρεοκοπία του 2009-2010.

Πολύ φοβάμαι ότι και τώρα ακολουθούν την ίδια συνταγή. Δεν έχουν λεφτά όταν είναι για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά έχουν για τους πλούσιους και τους ισχυρούς. Την ώρα που η Ελλάδα έχει χρέος 210% του ΑΕΠ κι έλλειμμα 10%, έχει αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να γίνεται πιο ακριβό και το δημόσιο χρέος γιατί ανεβαίνει το επιτόκιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)