to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 13.08.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση να αποτρέψει τα αρνητικά τετελεσμένα σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας (βίντεο)

«Δεν είναι δίκαιο, ηθικό και πολιτικά αξιόπιστο η κυβέρνηση να επιδιώκει να καρπωθεί την επιτυχή διαχείριση της κρίσης σε αρχικό στάδιο -όταν ολόκληρος ο ελληνικός λαός και η αντιπολίτευση έβαλε πλάτη, στηρίζοντας το ‘Μένουμε Σπίτι’- και τώρα που έρχονται τα δύσκολα να λέει πως φταίει ο πολίτης και να επικαλείται το φιλότιμο του» τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξη του


Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ‘Flash TV Δυτικής Μακεδονίας’ έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης σχετικά με τις προκλητικές, μονομερείς ενέργειες της Τουρκικής ηγεσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊου με την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.


Ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να μην διαμορφωθούν αρνητικά τετελεσμένα σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Είναι η ώρα για μια πιο ενεργή και διεκδικητική εθνική εξωτερική πολιτική που θα έχει αρχή, μέση και τέλος. Με ομοψυχία, συνέπεια και συνεννόηση.

Αυτή την στιγμή αυτό που επιχειρεί ο Ερντογάν είναι να ‘’γκριζάρει’’ περιοχές πέρα από τον 28ο μεσημβρινό, έτσι ώστε να επιβάλλει τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις σε έναν διάλογο που θα θυμίζει ‘ανατολίτικο παζάρι’, βάζοντας στην άκρη το Διεθνές Δίκαιο και τις προβλέψεις του Δικαίου της θάλασσας.

Υπό την απειλή ενός θερμού επεισοδίου και μιας στρατιωτικής εμπλοκής και εκμεταλλευόμενος τις καλές σχέσεις που έχει με Τραμπ και Πούτιν καθώς και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαιρεμένη, χωρίς ισχυρή παρεμβατική δράση στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν επιδιώκει να επιβάλλει την δική του ατζέντα όρων και προϋποθέσεων διαλόγου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έπρεπε χτες να είχε συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δεν καταλαβαίνω γιατί αρνείται αυτή την πρόταση. Αν δεν είναι τώρα η ώρα για το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τότε πότε; Επιπλέον πρέπει να ζητήσει άμεσα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να ζητήσει κυρώσεις. Δεν αρκεί το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά που δεν έχουμε παράνομες και μονομερείς ενέργειες της Τουρκικής πλευράς εντός της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εδώ και δύο μέρες ένα τουρκικό ερευνητικό πλοίο με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών επιχειρεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε βάθος πολλών μιλίων. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν! Είχε επιχειρηθεί και τον Οκτώβριο του 2018, αλλά η προσπάθεια αυτή απετράπη με την παρεμβολή του ‘Νικηφόρος Φωκάς’ και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δυσανασχετεί, ανησυχεί και αισθάνεται τουλάχιστον αμήχανα να βλέπει επί 2 μέρες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα να επιχειρεί το Ορούτς Ρέις. Και από την ελληνική πλευρά να ακούει, ότι εμείς κάνουμε θόρυβο με τα δικά μας πλοία και εμποδίζουμε τις έρευνες του Τουρκικού σκάφους. Κάτι τέτοιο δεν αρκεί.

Για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, πρέπει να υπάρξει ισχυρή αποτροπή της Τουρκικής επιθετικότητας και των προκλητικών, μονομερών ενεργειών της. Ανεπαρκής η ευρωπαϊκή αντίδραση μέχρι στιγμής.

Για να ανοίξει ξανά ο δρόμος του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, η ΕΕ πρέπει να πει στον Ερντογάν: ‘’ως εδώ και μη παρέκει’’. Οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας πρέπει να κάνουν περισσότερα στην πράξη και όχι στα λόγια! Τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και ευρωτουρκικά σύνορα. Δεν είναι η ώρα για ίσες αποστάσεις και δηλώσεις στήριξης πλατωνικού χαρακτήρα.

Στα ελληνοτουρκικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να κάνει αντιπολίτευση σαν κι αυτή που έκανε η ΝΔ με τις Πρέσπες και το Μακεδονικό. Δεν είναι η ώρα για κομματικές σκοπιμότητες και μικροπολιτική.

Διεκδικούμε να έχουμε ενημέρωση και κατόπιν συνεννόησης να διαμορφώσουμε όλοι μαζί μία εθνική στρατηγική που θα έχει πρωτίστως αρχή, μέση και τέλος. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την ηγεσία τους. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει ένα πιο σαφές μήνυμα με σχέδιο και διεθνή ερείσματα. Αυτή την στιγμή δεν είναι σαφείς οι κόκκινες γραμμές που χαράζει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι αριθμοί δείχνουν δυστυχώς, ότι η αρχικά επιτυχής διαχείριση της κρίσης την περίοδο του ‘Μένουμε Σπίτι’, την οποία έσπευσε να πιστωθεί η κυβέρνηση, οδήγησε σε μία χαλάρωση, σε αντιφατικά μέτρα και σε ένα ριψοκίνδυνο και βεβιασμένο άνοιγμα των συνόρων στο όνομα σκοπιμοτήτων.

Υπάρχει μία μεγάλη και πολύ ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων τον Ιούλιο και ιδίως τις πρώτες 10 μέρες του Αυγούστου. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα: Ενώ η Αττική κατέχει την μερίδα του λέοντος όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, δεν εφαρμόζονται επιπρόσθετα μέτρα, όπως έχουν επιβληθεί σε άλλες περιοχές με λιγότερο αριθμό κρουσμάτων. Παρόλο που δεν είχαμε τελειώσει με τον κορονοϊό, μέσα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου αυξήθηκε η πληρότητα των πλοίων από το 65 στο 80%. Γενικότερα υπήρξε ένα σήμα ‘’τελειώσαμε, καθαρίσαμε’’, το οποίο αυτή την στιγμή κάνει διπλή ζημιά: Και στην υγεία και στην οικονομία.

Δεν είναι δίκαιο, ηθικό και πολιτικά αξιόπιστο η κυβέρνηση να πιστώνεται την επιτυχή διαχείριση της κρίσης σε αρχικό στάδιο -όταν ολόκληρος ο ελληνικός λαός και όλη η αντιπολίτευση έβαλε πλάτη, στηρίζοντας το ‘Μένουμε Σπίτι’- και τώρα που έρχονται τα δύσκολα να λέει φταίει ο πολίτης και να επικαλείται το φιλότιμο του – Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν και ευθύνη και φιλότιμο. Το ζητούμενο είναι να το επιδείξουν και αυτοί που έχουν την πολιτική και κυβερνητική ευθύνη. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει το θάρρος να αναγνωρίσει τα δικά της λάθη, αντιφάσεις και παλινωδίες.

Πάμε για ένα δύσκολο φθινόπωρο και για έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα.  Διότι η έξαρση των κρουσμάτων θα προκαλέσει βαθύτερη ύφεση, περισσότερα λουκέτα και υψηλότερη ανεργία. Για να μην ζήσουμε ένα οδυνηρό δεύτερο κύμα και η Ελλάδα από μια χώρα με καλές επιδόσεις τους πρώτους μήνες της πανδημίας, περάσει στην δεύτερη κατηγορία των χωρών με τις κακές επιδόσεις, χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)