to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 17.07.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Η επιλογή της τοξικότητας και του ακραίου φανατισμού έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης

«‘Ναι’ στην έντονη και ουσιαστική αντιπαράθεση με στοιχεία και θέσεις για την ακρίβεια, την οικονομία, την ενέργεια, την υγεία και την παιδεία – ‘Όχι’ στον κατήφορο της μισαλλοδοξίας και της οξύτητας του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ», λέει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξη στον ρ/σ “Alpha 989”


Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha 989“ (Β. Γιακουμής) παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη:

Β. Γιακουμής: Καλημέρα σας κε Παπαδημούλη.

Δημ. Παπαδημούλης: Καλημέρα σας κε Γιακουμή.

Β. Γιακουμής: Έχουμε σήμερα μια διαφορετική μέρα μετά από αυτό το τραγικό δυστύχημα στην Καβάλα με το Antonov που κατέπεσε μεταφέροντας 12 τόνους πυρομαχικών – θα το έχετε πληροφορηθεί κι εσείς.

Δημ. Παπαδημούλης: Ναι και σε μια πολύ περίεργη διαδρομή, ουκρανικό αεροσκάφος από την Σερβία προς την Μέση Ανατολή. Είναι ένα τραγικό δυστύχημα και περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα.

Β. Γιακουμής: Έτσι ακριβώς. Θα δοθεί συνέχεια με τις έρευνες να εξελίσσονται και θα μάθουμε περισσότερα, φαντάζομαι. Και για το εμπόρευμα γιατί το αεροσκάφος αυτό ήταν κάργκο, μετέφερε δηλαδή εμπορεύματα. Αλλά και για όσα περιγράφονται και από τις πληροφορίες.

Τώρα, «φωτιά» έχει πάρει και η πολιτική αντιπαράθεση, κε Παπαδημούλη. Γιατί, παρότι δεν πηγαίνουμε σε εκλογές -τουλάχιστον αυτό λέει ο κος πρωθυπουργός- το κλίμα είναι τοξικό κι η αντιπαράθεση πολύ έντονη μεταξύ του κόμματός σας και του κυβερνητικού, με αποτέλεσμα: Εάν θα γινόντουσαν εκλογές, τι άλλο θα έπρεπε να είχε ειπωθεί ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς;

Δημ. Παπαδημούλης: Κοιτάξτε κε Γιακουμή, νομίζω ότι η επιλογή της τοξικότητας και του ακραίου φανατισμού έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Νομίζω ότι συνειδητά ο πρωθυπουργός δεν θέλει μια αντιπαράθεση έντονη, ουσιαστική, με επιχειρήματα, προγράμματα και θέσεις για την ακρίβεια, την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, την υγεία και την παιδεία. Θέλει να οξύνει το κλίμα χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, ως επικίνδυνους για την χώρα και την δημοκρατία. Κι αυτό είναι επικίνδυνο για την ίδια την πολιτική αντιπαράθεση και για την χώρα.

Νομίζω, δηλαδή, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας την φθορά του που εντείνεται, λόγω της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, επιλέγει να ‘βάλει φωτιά στα τόπια’ αντλώντας από τις χειρότερες παραδόσεις της ελληνικής Δεξιάς. Αυτό όμως του δημιουργεί και έναν κίνδυνο, διότι καταστρέφει όλη αυτή την προσπάθεια και την προπαγάνδα να φτιάξει ένα προφίλ μετριοπαθούς, κεντροδεξιού πολιτικού που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον Εμ. Μακρόν. Με αυτά, στην πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης ολοένα και περισσότερο προσομοιάζει με έναν Όρμπαν των Βαλκανίων.

Και επίσης, επειδή ο Τσίπρας είπε πολύ καθαρά -εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- ότι εμείς θα συνεχίσουμε την μαχητική αντιπολίτευση αλλά δεν θα ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο της τοξικότητας, νομίζω ότι δεν θα του βγει αυτό το σενάριο, όπως δεν θα του βγει και το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάζεται να ‘κάψει’ μόνος του το σενάριο περί εκλογών του Σεπτεμβρίου που ο ίδιος είχε δρομολογήσει, αφήνοντας να διαρρέουν από το Μαξίμου ακόμα και ημερομηνίες για τις εκλογές. Αλλά η νέα βερσιόν είναι για εκλογές λίγο αργότερα. Γι΄αυτό όπως ξέρετε κι εσείς που κάνετε ρεπορτάζ δεκαετίες, κορυφαίοι υπουργοί και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνεχίζουν να κάνουν την προεκλογική τους προετοιμασία.

Β. Γιακουμής: Κε Παπαδημούλη, εσείς, ως κόμμα, χαρακτηρίζετε τον πρωθυπουργό Όρμπαν των Βαλκανίων, ακροδεξιό δηλαδή στην ουσία. Το Μαξίμου λέει για τον Τσίπρα ότι είναι ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος. Τον χαρακτηρίζει με τον Τραμπ κι ότι κάνει τραμπικές πολιτικές. Άρα, δηλαδή με το μίσος, τον πολωτικό λόγο και όλη αυτή την μισαλλοδοξία. Αυτό, ξέρετε, δεν οδηγεί πουθενά για τους απλούς πολίτες.

Δημ. Παπαδημούλης: Ναι, επειδή με ‘μαλώνετε’, θέλετε να σας τεκμηριώσω

 

Β. Γιακουμής: Δεν σας ‘μαλώνω΄ και το ξέρετε.

Δημ. Παπαδημούλης: Ωραία. Για να κάνουμε πιο ουσιαστική την συζήτηση.

Β. Γιακουμής: Ειδικά εσάς, γιατί σας γνωρίζω πολλά χρόνια και δεν μπορώ να σας ‘μαλώσω’.

Δημ. Παπαδημούλης: Λοιπόν, μακριά από την πραγματικότητα είναι η ταύτιση των δύο χαρακτηρισμών και των δύο επιχειρημάτων. Γιατί, πολύ απλά κε Γιακουμή, η Ελλάδα στα χρόνια του Μητσοτάκη κατρακύλησε στην θέση 108 σε όλο τον πλανήτη στην ελευθερία του Τύπου, 43 θέσεις κάτω μέσα σε τρία χρόνια, 27η στους 27 της ΕΕ. Κι ήρθε και μια έκθεση της Κομισιόν που είναι μια τεράστια κίτρινη κάρτα για τα θέματα του κράτους Δικαίου, της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Προσωπικά δεν θυμάμαι τόσο ασφυκτικό φιλοκυβερνητικό έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης από την μεταπολίτευση μέχρι τώρα. Δεν θυμάμαι η Δικαιοσύνη να βγάζει έξω βιαστές ανηλίκων επειδή έχουν ισχυρές πλάτες και είναι κολλητοί του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Αυτά δεν είναι χαρακτηρισμού, είναι γεγονότα. Το να λες τώρα τον Τσίπρα Τραμπ, είναι από τα άγραφα, δεν στέκει. Γι’ αυτό σας λέω, ότι η δική μου πρόκληση και πρόταση είναι: ‘Κυρ. Μητσοτάκη άσε τις συνταγές της ανωμαλίας και τις συνταγές της οξύτητας που θυμίζουν άσχημες πρακτικές και σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Αντιπαράθεση ναι, αλλά στο έδαφος του δημοκρατικού διαλόγου και με σεβασμό στην αντίπαλη άποψη. Δηλαδή, χθες ήταν πρωθυπουργός ο Τσίπρας γιατί έτσι ήθελε ο ελληνικός λαός, σήμερα είσαι εσύ, αύριο μπορεί να είναι πάλι ο Τσίπρας εάν το θελήσει ο ελληνικός λαός. Δεν είσαστε ιδιοκτήτες της χώρας.

Και οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις -πάρτε την τελευταία της MRB- δείχνουν ότι μειώνεται η ψαλίδα, γιατί φθείρεται ολοένα και περισσότερο η ΝΔ με κύρια αιχμή την ακρίβεια, την οικονομία.

Β. Γιακουμής: Αυτά είναι χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν.

Δημ. Παπαδημούλης: Και το δεύτερο -και βλέπετε ότι ΄πάντοτε χρησιμοποιώ επιχειρήματα και έναν λόγο που προσπαθεί να πείσει- είναι ότι δυναμώνει το αντι-Δεξιό στοιχείο και το αντι-ΝΔ ρεύμα. Επομένως, η ΝΔ κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα που προσπαθεί να στήσει: Βγήκε ο Συρίγος, ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας ‘κυριλέ’ τύπος και είπε -γραπτά τα είχε όλα προετοιμασμένα- όλα αυτά που λέει η ακροδεξιά από την μεταπολίτευση μέχρι τώρα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Μέρα25 ενώθηκαν και του απάντησαν όπως έπρεπε σε ένα κοινό μέτωπο. Άρα, εάν επιμείνει σε αυτή την επικίνδυνη τακτική ο Κυρ. Μητσοτάκης, κινδυνεύει να του γυρίσει μπούμερανγκ.

Β. Γιακουμής: Ναι, καταλαβαίνω τι λέτε. Ωστόσο, θα μπορούν να σας πουν και από την κυβερνητική πλευρά ότι την προηγούμενη μέρα είχε προηγηθεί ο Βερναρδάκης που είχε χαρακτηρίσει ‘Πισπιρίγκου’ την Κεραμέως.

Δημ. Παπαδημούλης: Ήταν τεράστιο λάθος και αποδοκιμάστηκε ευθύτατα από τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή. Επομένως, δεν μπορούμε να συμψηφίζουμε όσα άστοχα είπε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με όσα συστηματικά λέει ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με εντολή Μητσοτάκη.

Β. Γιακουμής: Κε Παπαδημούλη, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, πρέπει να πάμε στο δελτίο ειδήσεων

Δημ. Παπαδημούλης: Κε Γιακουμή, να σας προτείνω κάτι για την επόμενη φορά;

Β. Γιακουμής: Παρακαλώ

Δημ. Παπαδημούλης: Να διαλέξετε ένα στέλεχος της ΝΔ και να έχουμε παραπάνω χρόνο

Β. Γιακουμής: Να το κάνουμε σε αντιπαράθεση, βεβαίως. Πολύ ευχαρίστως

Δημ. Παπαδημούλης: Διότι ο κόσμος δεν θέλει ‘κλωτσοπατινάδα και βρισίδι’. Θέλει επιχειρήματα, στοιχεία και ποιος μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα την χώρα.

Β. Γιακουμής: Θα το κάνουμε, κε Παπαδημούλη. Γιατί κι εσείς στο Ευρωκοινοβούλιο έχετε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις σε πολιτισμένο επίπεδο με τους ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων.

Δημ. Παπαδημούλης: Ναι, είχαμε τις προηγούμενες μέρες τον πρωθυπουργό. Αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα ελληνικά κανάλια δεν την έδειξαν γιατί υπέστη ένα Βατερλώ ο Κυρ. Μητσοτάκης και δεν τους βόλευε.

Β. Γιακουμής: Κε Παπαδημούλη να σας ευχαριστήσω πολύ. Καλή Κυριακή!

Δημ. Παπαδημούλης: Κι εγώ, καλή συνέχεια!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)