to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 14.11.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Ποιος δεν θα εμπιστευόταν περισσότερο στη θέση αυτή, π.χ. τον κ. Μόσιαλο αντί του κ. Κικίλια;»


Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε ο Αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» (Γιάννης Παργινός).
Απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων αναφορικά με το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που πρεσβεύει, ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αντιπολίτευση τυμβωρυχίας που να επενδύει στην καταστροφή της χώρας και της κοινωνίας, όπως αυτή που έκανε η ΝΔ, ούτε εμπόριο πατριωτισμού όπως αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης και η ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών».
Επισήμανε μάλιστα, ότι «τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, δίπλα στη διεκδίκηση, την κριτική και την αντιπολίτευση που ασκεί στη ΝΔ, πάντα καταθέτει και την εναλλακτική του πρόταση (…) έτσι ώστε να πείθουμε περισσότερο και περισσότερους - και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, που της έταξε πολλά η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά τώρα την έχει αφήσει στους πέντε ανέμους της κρίσης».
Η ανεπαρκής κυβερνητική πολιτική σε μια σειρά από θέματα -πανδημία, ύφεση, τουρκικές παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας- σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις:
«Δεν αποκλείω η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτής της κρίσης, να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις», τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης. «Παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να επιλέξει ή να συρθεί σε εκλογές αρκετά νωρίτερα».


Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στη εφ/δα Παρασκήνιο:
Υπάρχει διάχυτα η εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που η κοινωνία αντιμετωπίζει πλείστα όσα προβλήματα, βρίσκεται σε ένα είδος πολιτικής αγρανάπαυσης. Τι, αλήθεια, συμβαίνει;

Η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση, παρά τη μεγάλη στήριξη που απολαμβάνει από σχεδόν όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, έχει τελειώσει.
Οι πολίτες απαιτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ δυναμική αντιπολίτευση με τεκμηριωμένα στοιχεία αλλά και εναλλακτική πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, είναι ανάγκη να βρει έναν πιο εξωστρεφή και συνεκτικό βηματισμό. Με δυναμική, πειστική αντιπολίτευση, εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και “επίθεση φιλίας” στις ευρύτερες δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις.Μήπως, πρέπει να είσαστε περισσότερο διεκδικητικοί απέναντι  στην κυβερνητική πολιτική και με σαφείς προτάσεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αντιπολίτευση τυμβωρυχίας που να επενδύει στην καταστροφή της χώρας και της κοινωνίας, όπως αυτή που μας έκανε η ΝΔ. Εμείς δεν θα πούμε ποτέ “Γερούν γερά” και “Βάστα Σόιμπλε”. Ούτε θα κάνουμε εμπόριο πατριωτισμού όπως αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης και η ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν επενδύουμε στα θύματα της πανδημίας όπως έκανε η ΝΔ στην τραγωδία στο Μάτι, για να κερδίσουμε ψήφους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, δίπλα στη διεκδίκηση, την κριτική και την αντιπολίτευση που ασκεί στη ΝΔ πάντα καταθέτει και την εναλλακτική του πρόταση. Και φυσικά επιδιώκουμε να βελτιώνουμε διαρκώς το πολιτικό προγραμματικό μας οπλοστάσιο, έτσι ώστε να πείθουμε περισσότερο και περισσότερους - και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, που της έταξε πολλά η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά τώρα την έχει αφήσει στους πέντε ανέμους της κρίσης.

Το κράμα προβλημάτων - οικονομία, υγεία, ελληνοτουρκικά - πιστεύετε πως μπορεί να οδηγήσει ενδεχομένως σε πολιτική κρίση; Κι αν ναι, πώς κρίνετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πολιτική κρίση και ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε την εύχεται ούτε την επιδιώκει. Οι προτάσεις μας αποσκοπούν στο να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση με την κοινωνία όρθια. Στηρίζοντας τη ραχοκοκαλιά αυτής της κοινωνίας που είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και η  μεσαία τάξη.

Δεν αποκλείω η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτής της κρίσης, να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να επιλέξει ή να συρθεί σε εκλογές αρκετά νωρίτερα.

Επιμένετε στη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την ΠτΔ. Αλήθεια, τι θα μπορούσε να προσφέρει;

Θα ήταν ένα χρήσιμο “σήμα” ότι οι πολιτικές δυνάμεις παρά τις διαφορές τους , συζητούν μεταξύ τους και επιδιώκουν, όπου αυτό είναι δυνατό, μια ευρύτερη συνεννόηση. Η επιθετικότητα του Eρντογάν το επιβάλλει στην εξωτερική πολιτική, αλλά και η σφοδρότητα της πανδημίας το καθιστά επείγον, στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε και το να υπάρξει ένας Υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, καθώς και ενός εθνικού σχεδίου εξάμηνης δράσης για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η σπουδή της κυβέρνησης της ΝΔ να τα απορρίψει, προδίδει μια ακατανόητη αίσθηση αλαζονείας. Αλήθεια, δεν θα εμπιστευόντουσαν περισσότερο οι Έλληνες ως Υπουργό Υγείας τον κ. Μόσιαλο παραδείγματος χάριν, στη θέση του κ. Κικίλια;Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ένα και πλέον χρόνο στην αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να ξανακυβερνήσει; Βλέπετε ενδεχόμενες πολιτικές συμμαχίες στην ευρύτερη κεντροαριστερά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έχει λάβει τα μηνύματα της κάλπης, αξιολογεί και τα θετικά και τα αρνητικά της κυβερνητικής του θητείας, παραμένει ο δεύτερος ισχυρός πόλος του πολιτικού μας συστήματος και άρα, έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης.

Για να το πετύχουμε αυτό, δεν αρκεί ο “αυτόματος πιλότος”. Χρειάζεται και εμείς να βελτιωνόμαστε καθημερινά: με δυναμική αντιπολίτευση, επαφή με τον κόσμο, πειστικό λόγο, εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα και μια πολιτική πλατειών κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών γύρω από κοινούς στόχους και πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη δύναμη στον δημοκρατικό – προοδευτικό χώρο, ως ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα, αλλά δεν μονοπωλούμε το σύνολο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Γι’ αυτό και απευθύνουμε διαρκώς ένα μήνυμα σε όλες τις άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25, ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να εργαστούμε για να διαμορφωθεί μια εναλλακτική απέναντι στην κυβέρνηση τςη δεξιάς, που να μπορέσει να κυβερνήσει τον τόπο όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο.

Μέσα στους επόμενους μήνες, θα αρχίσουν να έρχονται σημαντικά κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα. Πώς θα πρέπει να αξιοποιηθούν;

Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο ανάκαμψης. Τα κοινοτικά κονδύλια δεν είναι προίκα ούτε της ΝΔ ούτε κανενός κόμματος. Απαιτείται γι’ αυτό, αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίησή τους με ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συνεννόηση.

Τα χρήματα αυτά μπορεί να αποδειχθούν ευλογία για την Ελλάδα, αλλά και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία εάν συνεχιστούν οι πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)