to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 08.10.2021

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Χρειαζόμαστε επαρκή άμυνα, αλλά όχι αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών

Την πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας σχολίασε μεταξύ άλλων στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Μιλώντας, μέσω Skype, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τ/σ ΑΝΤ1 (Γ. Παπαδάκης) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Οι νεκροί από κορωνοϊό κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα είναι ανά εκατομμύριο κατοίκους 4, 5 ή και 10 φορές περισσότεροι από ό,τι στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες

Πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερος διάλογος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στα Μέσα Ενημέρωσης, στην πολιτική ζωή και λιγότερες κραυγές.

Όπου υπάρχουν διαφωνίες χρειαζόμαστε αντιπαράθεση, αλλά μία αντιπαράθεση ιδεών, επιχειρημάτων και στοιχείων.

Θα ήθελα να δώσω μια ευρύτερη εικόνα από τη δική μου σκοπιά. Τα τελευταία δύο χρόνια που κυβερνά η ΝΔ, το δημόσιο χρέος της χώρας, και λόγω του κορωνοϊού για να είμαι δίκαιος, αυξήθηκε κατά 30 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή το 205% του ΑΕΠ. Και σε αυτά θα προστεθούν άλλα 10 δισ. από τις αγορές που συζητήθηκαν χθες, καθώς και άλλες αγορές που ετοιμάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα έχουμε ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά και ειδικότερα τα φτωχότερα. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην ανεργία σε όλη την ΕΕ. Οι κοινωνικές ανισότητες έχουν μεγαλώσει.

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία, όπου τα πήγαμε καλά στην αρχή, τώρα είμαστε πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα έχει εμβολιασμένους κάτω από το 60%, όταν η Πορτογαλία, που είναι σαν κι εμάς, έχει 85% εμβολιασμένους.

Δυστυχώς, οι νεκροί από κορωνοϊό κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα είναι ανά εκατομμύριο κατοίκους 4, 5 ή και 10 φορές περισσότεροι από ό,τι στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Χειρότερα από εμάς είναι μόνο η Βουλγαρία, η Ρουμανία κι η Λιθουανία.Χρειαζόμαστε επαρκή άμυνα, αλλά όχι μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, που στο παρελθόν συνοδεύτηκε με μίζες και μας οδήγησε στη χρεοκοπία

Προφανώς η χώρα πρέπει να εξοπλίζεται γιατί δεν έχουμε γείτονές μας το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Πριν 10 χρόνια η Ελλάδα χρεοκόπησε και τον λογαριασμό τον πλήρωσε ο ελληνικός λαός με μνημόνια και τώρα πια έχουμε κατρακυλήσει στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με μεγάλες ανισότητες, ρεκόρ στο δημόσιο χρέος, ρεκόρ στην ανεργία, τις χαμηλότερες δαπάνες για τη δημόσια παιδεία, τις χαμηλότερες δαπάνες για τη δημόσια υγεία.

Σε μια χώρα με όλα αυτά τα προβλήματα που σας περιέγραψα, θα έπρεπε να συζητάμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα και με στοιχεία για το πόσα από τα περιορισμένα οικονομικά μας, καθότι δεν είμαστε ένα κράτος πάμπλουτο, θα δώσουμε για την υγεία, πόσα για την παιδεία, πόσα για την άμυνα. Και πρέπει αυτό να το μετράμε διπλά, γιατί έχουμε και μία εμπειρία.

Ξοδέψαμε πάρα πολλά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για την Ολυμπιάδα, για υποβρύχια και για όπλα, αρκετά από τα οποία αποδείχθηκε ότι συνοδεύονταν και από μίζες. Λίγα χρόνια μετά χρεοκοπήσαμε. Βλέπω τώρα έναν κίνδυνο να γίνει ξανά το ίδιο.

Στην Ευρώπη δεν υπάρχει κανένας τρομερός ενθουσιασμός για αυτήν τη συμφωνία. Εγώ με τους συνομιλητές μου, καθώς συνομιλώ με τους πάντες λόγω της ειδικότητάς μου ως ο μόνος Έλληνας Αντιπρόεδρος, διαπιστώνω ότι οι Γερμανοί πουλάνε πανάκριβα υποβρύχια στους Τούρκους  και οι Γάλλοι πουλάνε πανάκριβα φρεγάτες και ραφάλ στους Έλληνες. Η συγκεκριμένη συμφωνία κοστίζει, και τα εξήγησε χθες αναλυτικά και εύστοχα ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, πολύ περισσότερα από ό,τι συζητιόταν πριν τρία χρόνια.

Επισημαίνω και το ξαναλέω με αίσθηση ευθύνης, εμείς δεν κάνουμε πολιτική σε αυτά τα θέματα με μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως έκανε η ΝΔ με τη συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα την τηρεί, την τιμά και εργάζεται υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Όταν έχεις μία χώρα πρώτη στο δημόσιο χρέος σε όλη την Ευρώπη, με τεράστια φτώχια κι ανεργία, όταν το ΑΕΠ της χώρας είναι όσο ήταν και το 2019 με 30 δισ. αύξηση του χρέους λόγω οικονομίας και πανδημίας, συν 10 δισ. από τις γαλλικές φρεγάτες, συν άλλα δισ. που θα μας έρθουν με τα άλλα F35 από τους Αμερικάνους, τότε έχεις την ανάγκη να θεραπεύσεις ανεργία, ακρίβεια, ανισότητες, να βελτιώσεις τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία. Γι’ αυτό πρέπει να κάνεις καλύτερο λογαριασμό.

Χρειαζόμαστε επαρκή άμυνα, αλλά όχι μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, που στο παρελθόν συνοδεύτηκε με μίζες και μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)