to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 25.11.2021

Οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης: Χρειαζόμαστε έναν ισχυρότερο προϋπολογισμό για την ΕΕ

«Πρέπει να καταλάβετε, Συμβούλιο και Κομισιόν, ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που εσείς οι ίδιοι θέτετε, πόσο μάλλον τα περισσότερα που ζητάμε ως Ευρωκοινοβούλιο, με έναν προϋπολογισμό της τάξης του 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ»


Oμιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στη συζήτηση με θέμα «Διαδικασία Προϋπολογισμού 2022: κοινό σχέδιο».
Στη συζήτηση σχετικά με το κοινό σχέδιο γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2022, που ενέκρινε η επιτροπή συνδιαλλαγής στο πλαίσιο της διαδικασίας του Προϋπολογισμού, την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και την προεδρία του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας ΆνζεΛόγκαρ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (ΤheLeft) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG),και ως σκιώδης εισηγητής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, είπε τα εξής:


«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μια σκληρή προσπάθεια, και επειδή ήταν και ενωμένο, κατάφερε σημαντικές βελτιώσεις στο σχέδιο Προϋπολογισμού που παρουσίασε το Συμβούλιο με πάρα πολλές περικοπές – αδικαιολόγητα σκληρές. Αλλά πρέπει να επιδιώξουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στον Προϋπολογισμό του 2023.

Και πρέπει να καταλάβετε, κύριοι του Συμβουλίου και της Κομισιόν, ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που εσείς οι ίδιοι θέτετε, πόσο μάλλον τα περισσότερα που ζητά το Ευρωκοινοβούλιο, με έναν προϋπολογισμό της τάξης του 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Χρειαζόμαστε έναν ισχυρότερο προϋπολογισμό, με ισχυρότερους ίδιους πόρους, όπως ζητά ενωμένο το ΕΚ από την Αριστερά μέχρι την κοινοβουλευτική κεντροδεξιά.

Και πρέπει εμείς, που είμαστε ικανοποιημένοι από τις βελτιώσεις που πετύχαμε, να δούμε ότι το Συμβούλιο, με τη βοήθεια και της Κομισιόν, η οποία ακόμη μια φορά δεν λειτούργησε ως έντιμος διαμεσολαβητής, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, περιόρισε τους στόχους τους δικούς μας:

Για το EUforHealth, ζητούσαμε επιπλέον80 εκ. €, και πήραμε 51.

Για την Καινοτομία, μέσω του HorizonEurope, πήραμε 3 φορές λιγότερα απ’ όσα διεκδικούσαμε. Το ίδιο και για το LIFE, 4 φορές λιγότερα απ’ όσα διεκδικούσαμε. Για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, από τα 85,5εκ.€ καταλήξαμε σε μόλις 20εκ. €.

Είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτά που πετύχαμε, ας μην πανηγυρίζουμε όμως, γιατί μας περιμένουν δύσκολες διαπραγματεύσεις και στο μέλλον. Ευχαριστώ πολύ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)