to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:06 | 20.10.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Χωρίς σαφές σχέδιο η κυβέρνηση απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα

«Στις καλένδες το ζήτημα των κυρώσεων. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την κατάσταση που επικρατεί, επιδιώκοντας αφενός να τορπιλίσει τις διερευνητικές και αφετέρου να προκαλέσει θερμό επεισόδιο»


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα στην ενημερωτική ιστοσελίδα “thecolumnist.gr”, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αυτό που βλέπουμε εκ μέρους της ΕΕ είναι άσφαιρες δηλώσεις συμπαράστασης σε Ελλάδα και Κύπρο, χλωμές επικρίσεις του Ερντογάν μαζί με ‘’τσάι και συμπάθεια’’ απέναντι σε μια Τουρκία που διαρκώς αυξάνει την προκλητικότητά της» ανέφερε ο Δημ. Παπαδημούλης αναφορικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Την ίδια στιγμή «η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σαφές σχέδιο, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να εκμεταλλεύεται απόλυτα την κατάσταση που επικρατεί, επιδιώκοντας αφενός μεν να τορπιλίσει τις διερευνητικές, αφετέρου να ‘’γκριζάρει’’ περιοχές και να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με απώτερο σκοπό να μας σύρει σε ένα ‘’ανατολίτικο παζάρι’’» συμπλήρωσε.

Για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου για τον ευρωπαϊκό Πολυετή Προϋπολογισμό 2021-2027 επανέλαβε την σταθερή θέση του Ευρωκοινοβουλίου για ένα ισχυρό πακέτο χρηματοδότησης που θα αντιμετωπίζει επαρκώς τις επιπτώσεις της πανδημίας στα κράτη μέλη: «Είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουμε αυτήν την μεγάλη και με αβέβαιη διάρκεια κρίση, χρησιμοποιώντας μόλις το 1% του κοινοτικού προϋπολογισμού, συνεπώς είναι κρίσιμο να θέσουμε έναν οδικό χάρτη για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής όπως το περιβάλλον, η ψηφιοποίηση και η φοροδιαφυγή». Όπως υπογραμμίζει «αυτό που απαιτείται είναι ένας μόνιμος Μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης που θα συνδυάζεται με αύξηση του προϋπολογισμού και κυρίως των ιδίων πόρων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις εντάσεις, τις διαφορές και τις επιφυλάξεις που επικρατούν αυτή την στιγμή μεταξύ του Βορρά και του Νότου της ΕΕ».

Όσον αφορά την καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε πως «εκτός από μία προκαταβολή 3 δις. ευρώ, τα χρήματα δεν αναμένεται να έρθουν έως τα μέσα του 2021». «Τα λεφτά όμως είναι πολλά, ειδικά αν συνδυάσουμε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με εκείνα του ΕΣΠΑ» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, γι’ αυτό και απαιτείται συγκροτημένο σχέδιο και διαφάνεια, μακριά από πρακτικές του παρελθόντος, πελατειακά δίκτυα και πρακτικές τύπου ‘’λίστα Πέτσα’’ και ‘’σκόιλ ελικίκου’’».

Σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης τόνισε πως «η πρόταση της Κομισιόν είναι κατώτερη των περιστάσεων και δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας καθώς διατηρεί μεγάλο βάρος για τις χώρες υποδοχής χωρίς να εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικής και δίκαιης μετεγκατάστασης. Δεν διορθώνει την αποτυχία του Δουβλίνου και είναι βέβαιο ότι δεν θα αποδώσει διότι μονιμοποιεί το φαινόμενο Μόρια».

Για τις αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού στις εργασιακές σχέσεις και το εργατικό δίκαιο υπογράμμισε πως ο επανακαθορισμός αμοιβών και δικαιωμάτων χωρίς μια άναρχη απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στο Ευρωκοινοβουλίου: «Ως Αντιπρόεδρος υπεύθυνος όχι μόνο για την ισότητα των φύλων αλλά και για τις σχέσεις με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, από κοινού με τον εκπρόσωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων σκοπεύουμε, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες με την πανδημία, να συγκαλέσουμε ένα συνέδριο με αντικείμενο τα νέα δεδομένα στην εργασία».

Αναλυτικά η συνέντευξη στο "The Columnist" και τον Στέλιο Παπαδόπουλο:

- Πώς αποτιμάτε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και τί αλλάζει για χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής; 
 
Δ.Π.: "Η πρόταση της Κομισιόν είναι κατώτερη των περιστάσεων και δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας καθώς διατηρεί μεγάλο βάρος για τις χώρες υποδοχής χωρίς να εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικής και δίκαιης μετεγκατάστασης, ύστερα από πιέσεις του Όρμπαν και του Κατσίνσκι. Δεν διορθώνει την αποτυχία του Δουβλίνου και είναι βέβαιο ότι δε θα αποδόσει διότι μονιμοποιεί το φαινόμενο Μόρια. 
Εμείς, στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, απορρίπτουμε για όλους αυτούς τους λόγους την πρόταση της Επιτροπής και προτείνουμε τη θέσπιση ενιαίας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου σε συνδυασμό με ενιαία Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διαμορφωθεί μία διαπαραταξιακή πλειοψηφία που επιδιώκει θετικές λύσεις, όμως η στάση της Επιτροπής δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας."
 
- Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ποια είναι η θέση της χώρας μας και της ΕΕ σε αυτό το τοπίο; 
 
Δ.Π.: "Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας μεταθέτοντας τις αποφάσεις για τον Δεκέμβριο. Αυτό που βλέπουμε εκ μέρους της ΕΕ είναι άσφαιρες δηλώσεις συμπαράστασης σε Ελλάδα και Κύπρο, χλωμές επικρίσεις του Ερντογάν μαζί με “τσάι και συμπάθεια” απέναντι σε μία Τουρκία που διαρκώς αυξάνει την προκλητικότητά της. Με λίγα λόγια κυρώσεις ακούμε αλλά κυρώσεις δεν βλέπουμε. 
Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να εκμεταλλεύεται απόλυτα την κατάσταση που επικρατεί επιδιώκωντας αφενός μεν να τορπιλίσει τις διερευνητικές, κάτι που έχει πετύχει, αφετέρου δε να "γκριζάρει" περιοχές και να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με απώτερο σκοπό να μας σύρει σε ένα “ανατολίτικο παζάρι”."
 
- Με δεδομένο ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αναμένονται να δεσμευτούν από την χώρα μας μέχρι την άνοιξη του 2021, πώς μπορεί η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις ασφυκτικές πιέσεις στο οικονομικό έως τότε; 
 
Δ.Π.: "Αυτήν την στιγμή έχουμε μία σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου με το δεύτερο να επιδιώκει ένα ισχυρό πακέτο χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στα κράτη-μέλη. Τα χρήματα θα έρθουν με καθυστέρηση στην Ελλάδα και εκτός από μία προκαταβολή 3 δισ. ευρώ, δεν αναμένεται τίποτα έως τα μέσα του 2021. Τα λεφτά όμως είναι πολλά, ειδικά αν συνδυάσουμε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με εκείνα του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, γι΄αυτό και απαιτείται συγκροτημένο σχέδιο και διαφάνεια, μακριά από πρακτικές του παρελθόντος όπως πελατειακές σχέσεις, “κολλητηλίκια”, λίστα Πέτσα και voucher ελικικου. 
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι τα κονδύλια αποδίδονται κάθε εξάμηνο επί τη βάσει του έργου στις κατατεθειμένες προτάσεις μετά από έλεγχο των προαπαιτουμένων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η στήριξη της απασχόλησης με την παράλληλη μείωση των ανισοτήτων αποτελούν κεντρικό στόχο της διαδικασίας. 
Όπως, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε κ. Παπαδόπουλε, γονατογραφήματα και απευθείας αναθέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν, γι’αυτό και με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει κανένα σχέδιο, μέχρι σήμερα, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην ελληνική Βουλή."  
 
- Είστε από τους ευρωβουλευτές που έθεσαν από την πρώτη στιγμή ζήτημα χρήσης ιδίων πόρων στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η θεσμική αυτή "επανάσταση", αλλάζει τα δεδομένα για την ίδια την ΕΕ και τη λειτουργία της; 
 
Δ.Π.: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, του οποίου ήμουν ένας από τους συντάκτες του, με ευρύτατη πλειοψηφία ζητώντας αύξηση των κονδυλίων και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Με αυτήν την άποψη, που αποτελεί σταθερή θέση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συντάσσονται όλες οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου με το Συμβούλιο να είναι το μόνο που αντιδρά. 
Όπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, είναι αδύνατον ως ΕΕ να επιτύχουμε περισσότερους στόχους με λιγότερα χρήματα, αυτό μόνο ο Ιησούς στον γάμο εν Κανά το κατάφερε. Είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουμε αυτήν την μεγάλη και με αβέβαιη διάρκεια κρίση χρησιμοποιώντας μόλις το 1% του κοινοτικού προϋπολογισμού, συνεπώς είναι κρίσιμο να θέσουμε έναν οδικό χάρτη για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής όπως το περιβάλλον, η ψηφιοποίηση και η φοροδιαφυγή. 
Εν κατακλείδι, αυτό που απαιτείται είναι ένας μόνιμος Μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης που θα συνδυάζεται με αύξηση του προϋπολογισμού και κυρίως των ιδίων πόρων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις εντάσεις, τις διαφορές και τις επιφυλάξεις που επικρατούν αυτή την στιγμή μεταξύ του Βορρά και του Νότου της ΕΕ."  
 
- Σύμφωνα με το Institute for Policy Studies, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πλουσιότεροι Αμερικανοί αύξησαν την περιουσία τους κατά 845 δισ. δολάρια, την ίδια στιγμή που τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα βυθίστηκαν στην ανεργία και την ανέχεια. Μπορεί να αποτραπεί η παγίωση της αύξησης των ανισοτήτων στην νέα, μετά COVID19, εποχή; 
 
Δ.Π.: "Μετά την κρίση του 2008 ζούμε μία έκρηξη των ανισοτήτων η οποία κλιμακώθηκε με την COVID-19, ιδίως στο πεδίο της πρόσβασης στο σύστημα υγείας. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί εφιαλτικές προοπτικές. Παράλληλα, βλέπουμε αριστερή στροφή από το ΔΝΤ, το οποίο προτρέπει τις χώρες να προχωρήσουν σε επενδύσεις, ενώ από την άλλη μεριά βλέπουμε την Κομισιόν να μετακινείται δεξιότερα. Όσο για την ελληνική κυβέρνηση, είναι προσκολλημένη στο δόγμα Πισσαρίδη, κολλημένη σε νεοφιλελεύθερες συνταγές, των οποίων η λογική είναι ότι όταν οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, η αναδιανομή πλούτου γίνεται πιο εύκολα. Αυτό όμως δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά, με μοναδικό αποτέλεσμα να διευρύνονται οι ανισότητες."
 
- Είστε ικανοποιημένος από τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι του φαινομένου της ακροδεξιάς; Και σε αυτό το σημείο σας υπενθυμίζω τόσο την υπόθεση του AFP όσο και την παρουσία των βουλευτών της ΧΑ στο Κοινοβούλιο.
 
Δ.Π.: "Τα τελευταία χρόνια η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί ένα φαινόμενο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο, με τα πλέον γνωστά παραδείγματα τις περιπτώσεις Τραμπ και Μπολσονάρο. Καύσιμο αυτής της κατάστασης αποτελούν τόσο οι ανισότητες που προκύπτουν από την λιτότητα όσο και η λαϊκιστική προπαγάνδα εναντίον των προσφύγων/μεταναστών σε συνδυασμό με την ιδεολογική κρίση που βιώνουν οι παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένης της παραδοσιακής Αριστεράς. 
Η ΧΑ είναι μία κατηγορία μόνη της και αποτελεί ένα στίγμα για την Ελλάδα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Λεπέν με τον Σαλβίνι την έχουν αποκλείσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι θετικά τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι στιγμής, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο ότι στις εκλογές του 2019 οι πολίτες την πέταξαν έξω από τη Βουλή αλλά και ότι καταδικάστηκε από την Δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα η απόφαση αυτή αποτελεί αφετηρία να συνεχίσουμε τον αγώνα στην κοινωνία καθώς στο δικαστήριο δεν καταδικάστηκαν οι ιδέες της αλλά τα εγκλήματά της. Ειδικά για το Λαγό, έχω στείλει προσωπική επιστολή στον Πρόεδρο Σασσόλι για την άρση της ασυλίας του, ενώ πολιτικό ζήτημα υπάρχει και για τον άλλο ευρωβουλευτή της εγκληματικής οργάνωσης. 
Όσον αφορά στο AFP, έχουμε μία απόπειρα σύστασης ενός κόμματος, με την πρωτοβουλία του Λαγού και άλλων ακραίων δεξιών κομμάτων, για τα χρήματα. Το 2017 είχε επιχειρηθεί ακριβώς το ίδιο, αλλά το απέτρεψα κάτι που επιδιώκω να γίνει και τώρα με επιστολή μου, καθώς πρέπει να αποτραπεί η σύσταση τέτοιων συμμαχιών με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων." 
 
- Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στο κολοσσιαίο σκάνδαλο FinCEN και τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι της υπόθεσης; 
 
Δ.Π.: "Για άλλη μία φορά οι αποκαλύψεις προήλθαν από την δημοσιογραφία και όχι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σε αυτήν την υπόθεση μιλάμε για ξέπλυμα “μαύρου χρήματος” ύψους 2 τρισ. ευρώ. Η νομοθεσία παραπέμπει σε εθνικές αρχές γι’αυτό και χωρίς ισχυρό μηχανισμό εντοπισμού εγκλημάτων του λεγόμενου “λευκού κολάρου” δεν πρόκειται να βρεθεί άκρη, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει ανάμειξη κορυφαίων τραπεζών των οποίων μάλιστα η διάσωση έχει χρηματοδοτηθεί από τους φορολογούμενους. Συνεπώς απαιτείται δρακόντεια νομοθεσία από την ΕΕ." 
 
- Κλείνοντας, φαίνεται πως η τηλεργασία, απότοκος της COVID-19, ήρθε για να μείνει. Τί αλλάζει αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα και το εργατικό δίκαιο σε επίπεδο ΕΕ; 
 
Δ.Π.: "Η κρίση λειτουργεί για τους νεοφιλελεύθερους ως ευκαιρία για μείωση αμοιβών και περιστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μετά την πάροδο της τωρινής κρίσης της πανδημίας, δεν θα επανέλθουμε στην πρότερη εποχή και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η τηλεργασία για τους εργαζομένους. Στόχος λοιπόν είναι να επανακαθορίσουμε τον χάρτη των αμοιβών και των δικαιωμάτων αποφεύγοντας την άναρχη απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της δράσης μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Ως Αντιπρόεδρος υπεύθυνος όχι μόνο για την ισότητα των φύλων αλλά και για τις σχέσεις με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, από κοινού με τον εκπρόσωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων σκοπεύουμε, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες με την πανδημία, να συγκαλέσουμε ένα συνέδριο με αντικείμενο τα νέα δεδομένα στην εργασία. Προς το παρόν, αναμένουμε την απάντηση του Προέδρου Σασσόλι."

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)