to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 17.02.2022

Οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης: H ΕΚΤ να βρει τρόπο να συνεχίσει την αγορά ελληνικών ομολόγων

«Η Έκθεσή μου ζητά από την ΕΚΤ να βρει τρόπο μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να συνεχίσει την αγορά ελληνικών ομολόγων.Η προοδευτική αυτή θέση, επιδιώχθηκε να αφαιρεθεί, από την ευρωομάδα της ακροδεξιάς, με μια τροπολογία. Υπέστησαν όμως συντριβή»


Συνέντευξη αναφορικά με την συντριπτική υπερψήφιση με 82.3% της εξαιρετικά σημαντικής Έκθεσής του για την ΕΚΤ από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε ο Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης στον στον ραδιοσταθμό «Ελλάδα FM» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χατζηνικόλα.

Αναφερόμενος στην έκθεση αυτή που η έγκρισή της από το ΕΚ συνιστά μια σημαντική εθνική επιτυχία όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στις προσπάθειες αποδυνάμωσής της από το ΕΛΚ, με πρωτεργάτη τον υπερ-συντηρητικό Γερμανό Ευρωβουλευτή,Μάρκους Φέρμπερ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Έκθεσή μου για την ΕΚΤ, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, με συντριπτικό ποσοστό πάνω από 82%, περιέχει θετικές προτάσεις που από σήμερα αποτελούν και επισήμως θέσεις του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΤο Ευρωκοινοβούλιο τώρα πια, με αυτή την έκθεση, οφείλει να πιέσει τις άλλες πλευρές – το Συμβούλιο, την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Ποιο είναι το κέρδος από αυτό;
Ένα παράδειγμα, το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ την Ελλάδα: Η Έκθεσή μου ζητά από την ΕΚΤ να βρει τρόπο μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να συνεχίσει την αγορά ελληνικών ομολόγων. Αυτό για την Ελλάδα και για τους Έλληνες πολίτες, είναι σημαντικό. Διότι με την αναγγελία ότι σε λίγο σταματά το έκτακτο πρόγραμμα με το οποίο η ΕΚΤ αγόραζε τα ελληνικά ομόλογα, έχουν ανέβει πάρα πολύ τα επιτόκια γι’ αυτά,με αποτέλεσμα να έχουν επιστρέψει στα επιτόκια που ήταν την Άνοιξη του 2019, στο 2.7%. Αυτό σημαίνει ακριβότερο δανεισμό για το ελληνικό δημόσιο. Και είναι ανησυχητικά επικίνδυνο γιατί είμαστε μια χώρα με 200% δημόσιο χρέος, το υψηλότερο στην ΕΕ, αλλά και υψηλότερο δανεισμό για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που ισοδυναμεί με ανταγωνιστικό μειονέκτημα απέναντι στις ευρωπαϊκές,λιγότερες δουλειές και δυσκολότερη ανάκαμψη.

Με ενδιαφέρει πρωτίστως το συμφέρον του ελληνικού λαού και της πατρίδας μου, της Ελλάδας. Από τη θέση αυξημένης θεσμικής ευθύνης που έχω εδώ στην Ευρωβουλή -με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών ως Ευρωβουλευτής και με την ψήφο των των Ευρωβουλευτών ως Αντιπρόεδρος του ΕΚ- δεν με ενδιαφέρει να κάνω φθηνή αντιπολίτευση και μικροπολιτική για να κερδίσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ κάποιους πόντους έναντι της ΝΔ, αλλά να χάσει η πατρίδα, να χάσει η Ελλάδα. Άλλοι μιλούν για τη “φανέλα της Εθνικής Ελλάδας”, άλλοι το κάνουν πράξη.

Η προοδευτική θέση της “Έκθεσης Παπαδημούλη” για τα ελληνικά ομόλογα, επιδιώχθηκε να αφαιρεθεί, από την ευρωομάδα της ακροδεξιάς, με μια τροπολογία.Υπέστησαν όμως συντριβή: Μόλις 100 από τους 700 ευρωβουλευτές υποστήριξαν τη θέση τους.

Η Έκθεση αυτή είχε ετοιμαστεί μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, που συντόνισα εγώ και πριν έρθει στην Ολομέλεια, είχε ψηφιστεί στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) και από την ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) όπου ανήκει και η ΝΔ και μάλιστα, σκιώδης εισηγητής εκ μέρος του ΕΛΚ ήταν ο Γιώργος Κύρτσος.
Παρόλα αυτά, το ΕΛΚ, υπό την πίεση υπερσυντηρητικών, νεοφιλελεύθερων Γερμανών ευρωβουλευτών, επιχείρησε να αποδυναμώσει, να αλλάξει, να τροποποιήσει και να αφαιρέσει κομμάτια της Έκθεσης.Τα οποία είχε ψηφίσει στο μεταξύ!
Το ΕΛΚ θεώρησε την Έκθεση πολύ προοδευτική, πολύ φιλελληνική, πολύ προχωρημένη για τα μέτρα της γερμανικής σκληρής νεοφιλελεύθερης δεξιάς, αυτής που θεωρεί μέχρι και την Λαγκάρντ πολύ... αριστερή.

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν σωρηδόν, από τη γερμανική πλευρά μέσω του ΕΛΚ -και με μια λογική παρασπονδίας σε σχέση με τα συμφωνημένα, αφού κατατέθηκαν τελευταία στιγμή- και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο κ. Κύρτσος δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με αυτό, γιατί ένιωσε κατά κάποιο τρόπο “καπελωμένος” σε σχέση με τη δουλειά του ως σκιώδης εισηγητής στην ECON, καταψηφίστηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία και δεν “πέρασαν”.
Το θέμα της κόντρας Παπαδημούλη και γερμανικής δεξιάς, δεν είναι μικρής σημασίας αφού με αυτό ασχολήθηκαν πριν λίγες ώρες το Reuters, το Politico, το Euractiv... Ασκείται μια πίεση του τύπου “τελειώσαμε με τον κορονοϊό, τα κεφάλια μέσα”,“να αυξήσουμε τα επιτόκια, να επανέλθουμε στους χρηματοδοτικούς κανόνες και να κλείσουμε τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης”.

Η Έκθεση η δική μου, υποστηρίζει τον άλλο δρόμο: Μην σκοτώσουμε την ανάκαμψη. Μη βυθίσουμε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ελλάδα, σε μια νέα κρίση χρέους και νέα λιτότητα. Να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος.

Ο αγώνας μόλις έχει αρχίσει. Kατ’ αρχήν, η ΕΚΤ νομίζω ότι θα κινηθεί συνετά και δεν θα ακούσει τις κραυγές των νεοφιλελεύθερων δεξιών του Ευρωπαϊκού Βορρά και της Γερμανίας, που λένε “αυξήστε γρήγορα τα επιτόκια, τα κεφάλια μέσα”.
Αναφορικά δε με το Σύμφωνο Σταθερότητας, που είναι το υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα για την Ελλάδα, εκεί κρατώ μικρό καλάθι, γιατί ο Ευρωπαϊκός Νότος και η Γαλλία που θέλουν αλλαγές, δεν είναι αρκούντως ισχυροί. Το στρατόπεδο των “φειδωλών” κρατών μελών, που θελουν επάνοδο στους παλιούς δογματικούς κανόνες - οι οποίοι είναι ολοφάνερα μη ρεαλιστικοί, είναι αρκετά ισχυρό και δυστυχώς η νέα Γερμανική κυβέρνηση δε νομίζω ότι θα διαφοροποιηθεί πολύ από την παλιά γραμμή Μέρκελ-Σόιμπλε.

Παρόλα αυτά, για την Ελλάδα που έχει αυτή τη στιγμή τις χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις σε όλη την ΕΕ, δημόσιο χρέος και έλλειμμα, αυτό θα έπρεπε να είναι νο1 ζητούμενο.Και δυστυχώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι ούτε ενεργά παρών σε αυτή τη διεκδίκηση, ούτε αρκούντως διεκδικητικός.
Αυτός ο διάλογος απουσιάζει από την Ελλάδα. Όπως επίσης απουσιάζει και το ότι η “Έκθεση Παπαδημούλη” για την ΕΚΤ, που θεωρείται πολύ σημαντική για το Reuters, το Politico και το Euractiv, εγκρίθηκε μετ’ επαίνων από μια πολύ μεγάλη -και συντηρητική- πλειοψηφία. Ίσως επειδή ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ. Μερικά τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα, έχουν κάτι χρόνια να με καλέσουν».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)