to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:51 | 11.09.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: H ΕΕ και η Κίνα θα πρέπει να διαδραματίσουν ζωτικό θετικό ρόλο με διάλογο και συνεργασία, για την επίτευξη κοινών στόχων

Διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, κ. Σιάο Τζουντσένγκ, είχε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με θέμα τις σχέσεις Κίνας-Ελλάδας, Κίνας-ΕΕ και την κατάσταση στην Ταϊβάν. Στη συνάντηση τονίστικε η «επιτακτική ανάγκη να οικοδομηθούν μακροχρόνιες σχέσεις ΕΕ-Κίνας, ώστε να αποφευχθούν τα καταστροφικά αποτελέσματα του παρελθόντος: άνοδος του εθνικισμού, ψυχρός πόλεμος, παγκόσμιες και περιφερειακές συγκρούσεις»


Ο Πρέσβης της Κίνας ενημέρωσε τον Δημ. Παπαδημούλη για τις τελευταίες εξελίξεις, εστιάζοντας στην ένταση που προκλήθηκε γύρω από το ζήτημα της Ταϊβάν, με αφορμή την τελευταία επίσκεψη εκεί της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Από την πλευρά του ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε την σημασία ΕΕ και Κίνα να έχουν μια μακροπρόθεσμη, ανθεκτική και στρατηγική συνεργασία. Με διπλωματικές σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση, προς όφελος των λαών και των κοινωνιών τους και πως ως παγκόσμιοι εταίροι θα πρέπει να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την ευημερία και τη σταθερότητα σε μια αμοιβαία επωφελή σχέση.

Επίσης τόνισε πως σε αυτούς τους ασταθείς καιρούς, η διπλωματία και το διεθνές δίκαιο πρέπει να επικρατήσουν έναντι των ψυχροπολεμικών πρακτικών. Είναι επιτακτική ανάγκη να οικοδομηθούν μακροχρόνιες σχέσεις, ώστε να αποφευχθούν τα καταστροφικά αποτελέσματα του παρελθόντος (άνοδος εθνικισμού, παγκόσμιες και περιφερειακές συγκρούσεις, ψυχρός πόλεμος κ.λπ.).

Η ΕΕ και η Κίνα θα πρέπει να διαδραματίσουν ζωτικό θετικό ρόλο με διάλογο και συνεργασία, για την επίτευξη κοινών στόχων σε οικονομικά ζητήματα, αλλά και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τους στόχους της COP 27 για το κλίμα, καθώς και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Δημ. Παπαδημούλης επίσης τόνισε πως, ειδικά αυτόν τον καιρό, που οι ρεβιζιονιστικές πρακτικές τείνουν να βλάψουν τη διεθνή σταθερότητα, η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας. Σέβεται πλήρως την εδαφική κυριαρχία τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Τουρκική προκλητικότητα ανέφερε πως πρέπει να διασφαλιστεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα διεθνώς και να αποφευχθούν οι προκλήσεις.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκαν οι ιδιαίτερες δυνατότητες για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και της ανάπτυξης του εμπορίου, των επενδύσεων και των διαπολιτισμικών σχέσεων των δύο χωρών, προς όφελος των δύο λαών.
Η Ελλάδα ενδιαφέρεται πάντα για την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις, αποτελώντας τη γέφυρα μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Το εμπόριο, ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι παράγοντες που μπορούν να επιτευχθούν περισσότερα, τονίζοντας παράλληλα πως οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται τη βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας, τονίστηκε η ανάγκη να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και να βρεθούν λύσεις που θα ενισχύσουν τους δεσμούς και τις προοπτικές συνεργασίας εντός ενός πλαισίου στρατηγικής συνεργασίας, προς όφελος και των δύο πλευρών. Ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί με αμοιβαίο σεβασμό και ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Δημ. Παπαδημούλης θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση τόσο με τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, όσο και με τον νέο Πρέσβη της Κίνας στην ΕΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)