to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:01 | 29.06.2021

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να είναι αντιπροσωπευτικό, να αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των Ευρωπαίων

«Η πρόσβαση και η συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά απαραίτητη για τη δημιουργία ισότιμων και δίκαιων κοινωνιών» τόνισε σε Ομιλία τουστην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα την εκπροσώπηση των φύλων στις κοινοβουλευτικές συνελεύσειςο αντιπρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου


Κεντρικός ομιλητής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα την εκπροσώπηση των φύλων στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις, ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα, Δημ. Παπαδημούλης. Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο κοινής ακρόασης με τη συμμετοχή της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (“IPU”) και της Επιτροπής της Βενετίας, με αφορμή την προετοιμασία έκθεσης από την Επιτροπή Κανονισμού και Θεσμικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την εκπροσώπηση των φύλων στις δομές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Αναφερόμενος στις συντονισμένες προσπάθειες και τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά τη διάσταση του φύλου και τη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων σε όλα τα επίπεδα ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στους παλαιότερους χάρτες πορείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι αποτελούνταν από ευρύτατους στόχους για την οριζόντια και κάθετη ισορροπία μεταξύ των φύλων και την ευαίσθητη σε θέματα φύλου επικοινωνία, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα που συνεργάζεται στενά με την διοίκηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης ομόφωνης υιοθέτησης από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Οδικού Χάρτη για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των φύλων.  Όπως επεσήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης, σκοπός του Οδικού Χάρτη είναι η εξασφάλιση μηδενικής ανοχής απέναντι στην παρενόχληση και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και η προώθηση της ισότητας στο σύνολο των δραστηριοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου, μέσα από μία δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων με ορίζοντα εφαρμογής έως το τέλος του 2022, ενδυναμώνοντας έτσι περαιτέρω τα θέματα ισότητας.

Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο πρόσφατο πολιτικό έργο, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε πως αυτό επικεντρώθηκε στη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων στα διοικητικά συμβούλια, στην ενίσχυση της διαφάνειας των αμοιβών και φυσικά στην καταπολέμηση - με κάθε δυνατό μέσο και ακόμη και στην προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας νομικής βάσης για αυτό - της μάστιγας της έμφυλης βίας. Σε σχέση με τις εν εξελίξει προσπάθειες πρόσθεσε πως αυτές στοχεύουν μεταξύ άλλων το ζήτημα της διατομεακότητας.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός πως το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ περιλαμβάνει με σαφήνεια την ισότητα των φύλων, τις προοπτικές και την ανάγκη για ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, ιδίως μετά τις σοβαρές και πολυεπίπεδες επιπτώσεις της πανδημίας σε όλους τους τομείς της ισότητας και εκπροσώπησης των φύλων.

Δεν παρέλειψε τέλος να δεσμευτεί για συνέχιση της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών και από άλλα κοινοβουλευτικά όργανα και των προσπαθειών για αντιμετώπιση του ζητήματος της εκπροσώπησης των φύλων σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)