to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:05 | 17.01.2019

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Ελπίζω ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό

«Η ρηματική διακοίνωση αποτελείωσε τους λεγόμενους ‘εκσυγχρονιστές’ και κατά τα άλλα ‘μενουμευρωπαίους’, διότι διευκρίνισε ότι ‘nationality’ σημαίνει ιθαγένεια κι όχι εθνικότητα, όπως ψευδώς ισχυριζόταν όλο αυτόν τον καιρό ο Κυρ. Μητσοτάκης»


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Παπαδημούλης: Οι δήθεν «εκσυγχρονιστές μενουμεΕυρωπαίοι» μένουν γυμνοί από επιχειρήματα και διεθνώς απομονωμένοι

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 989 (Δ. Βερύκιο - Σπ. Λάμπρου) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Δ/Φ: Από πού παρακολουθήσατε τη χθεσινή ψηφοφορία;

Συμπτωματικά, την ώρα που η κυβέρνηση έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης, εγώ προέδρευα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Αλλά όλες τις προηγούμενες μέρες δεχόμουν συγχαρητήρια από ένα ευρύ φάσμα ευρωβουλευτών για τις πρωτοβουλίες Τσίπρα.

Δεν βρήκα ούτε έναν Ευρωσοσιαλιστή να συμφωνεί με τη Φώφη Γεννηματά και ούτε έναν Ευρωδεξιό να συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συμφωνία των Πρεσπών. Προκαλώ τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να βγουν και να μιλήσουν για το θέμα και να με διαψεύσουν, αν λέω κάτι λάθος.

Οι δε ευρωβουλευτές του Ποταμιού -Κύρκος και Γραμματικάκης- βγήκαν και οι δύο και είπαν στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι το Ποτάμι έχει θέση και να μη διανοηθεί να την αλλάξει, γιατί θα εκτεθεί. Μεταφέρουν ένα κλίμα που υπάρχει σε όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου, ομόφωνα στην Κομισιόν -συμπεριλαμβανομένου του Αβραμόπουλου, που συμφωνεί με τη συμφωνία, κι ας έχει κρυφτεί και σιωπά- και ομόφωνα στο Συμβούλιο.

Ήρθε και η ρηματική διακοίνωση χθες και αποτελείωσε τους λεγόμενους «εκσυγχρονιστές» και κατά τα άλλα «μενουμευρωπαίους», διότι διευκρίνισε ότι «nationality» σημαίνει ιθαγένεια κι όχι εθνικότητα, όπως ψευδώς ισχυριζόταν όλο αυτόν τον καιρό ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς και ότι αυτή η γλώσσα είναι νότια σλαβική κι επομένως δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική μακεδονική κληρονομιά.

Περιμένω τώρα να δω, όντας διεθνώς απομονωμένοι και χωρίς επιχειρήματα, τι θα βρουν να πουν για να στηρίξουν το «ΟΧΙ». Τα μόνα επιχειρήματα που μένουν, είναι αυτά της ακροδεξιάς και το γνωστό «να πέσει ο Τσίπρας».

Αυτό που βγήκε χθες είναι ένα «ΝΑΙ» όχι μόνο για την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και για την πολιτική σταθερότητα, για να συνεχίσει η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της ταχύτερης μείωσης της ανεργίας, για να μπορέσει η κυβέρνηση να ψηφίσει και κάποια άλλα θετικά μέτρα -αύξηση κατώτατου και κατάργηση υποκατώτατου μισθού, 120 δόσεις, κ.λπ..

Αν δείτε και τον διεθνή Τύπο, θα δείτε θετικά σχόλια για την Ελλάδα. Τα δε επιτόκια στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων είχαν ήδη πέσει από χθες και το Reuters είπε ότι αυτό είναι ένα θετικό σήμα για την Ελλάδα, που προεξοφλεί ότι ο Τσίπρας θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Δ/Φ: Μόνο αυτό; Γιατί εγώ το συνδυάζω και με τη χθεσινή έλευση στην Αθήνα του Μοσκοβισί. Εδώ έχουν γίνει τρομερά πράγματα πίσω από τη συζήτηση στη Βουλή. Οι δηλώσεις Μοσκοβισί-Γιούνκερ δεν είναι το πρόκριμα για να βγούμε στις αγορές;

Δ.Π.: Αυτή η επίσκεψη ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη από καιρό, αλλά οπωσδήποτε όσα είπε χθες ο Μοσκοβισί στην Αθήνα «κουμπώνουν» απόλυτα με όσα είπε προχθές ο Γιούνκερ στο Στρασβούργο. Αυτή είναι μια επιπλέον ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, που, αρέσει δεν αρέσει, πιστώνεται στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Αυτές οι δηλώσεις βοηθούν, όπως και η αντίστοιχη της Μέρκελ πριν μια βδομάδα. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να συνεχίζουμε όσα έχουμε δρομολογήσει, για να διατηρούμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά και να έχουμε το περίσσευμα που απαιτείται, προκειμένου να ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος.

Είναι κρίσιμο, όχι μόνο το θέμα της πρώτης εξόδου στις αγορές, που εκτιμώ ότι θα γίνει στο πρώτο μισό του 2019, αλλά και να πάρουμε την πρώτη επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που είναι πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι και λεφτά και ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία, που θα βοηθήσει τις επενδύσεις.

Δ/Φ: Η συμφωνία των Πρεσπών έφτασε στην Αθήνα και την επόμενη βδομάδα θα αρχίσει η συζήτηση. Τι περιμένετε από εκεί; Μπορεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση τους 151;

Δ.Π.: Έτσι εκτιμώ. Ελπίζω ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ψηφίσει με βάση τη θέση που έχει το Ποτάμι, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο ίδιος. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Θεοδωράκης, ο Μαυρωτάς κι ο Λυκούδης είναι υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τη λογική ότι «επειδή μας την ‘έσπασε’ ο Δανέλλης, αλλάζουμε άποψη», δεν τη θεωρώ πειστική, αυτά τα κάνουν τα μικρά παιδιά.

Δ/Φ: Μα τέσσερις δεν του είχαν φύγει του Ποταμιού κι είχαν πάει στη ΝΔ;

Δ.Π.: Ναι, εκεί υπάρχει αυτό που λέμε «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Σημειώνω επίσης, ως μια αναγκαστική κίνηση από τη Φώφη Γεννηματά, ότι χθες είπε ότι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Νομίζω ότι η κα Γεννηματά κάνει την ανάγκη φιλότιμο, καθώς και εντός της κοινοβουλευτικής της ομάδας υπάρχουν άνθρωποι που φαίνεται ότι δεν καλύπτονται από τη γραμμή ευθυγράμμισης με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Θυμίζω ότι όταν έγινε το πολιτικό συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ, που το συγκρότησε η κα Γεννηματά, με αυτήν επικεφαλής κι όλοι οι άλλοι που ήταν υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, και ο Θεοχαρόπουλος, και ο Καμίνης, και ο Θεοδωράκης -που δεν είχε ακόμα φύγει από το ΚΙΝΑΛ- και ο Γιώργος Παπανδρέου, όλοι, ήταν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Και επέβαλε, εντελώς αντιδημοκρατικά, την πλειοψηφία της μιας στους έξι. Τι σχέση έχει αυτό με τη δημοκρατία;

Περιμένω, επίσης, οι σιωπούντες πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλής, που έχουν πιει το αμίλητο νερό, να πάρουν καθαρή θέση. Κι ο κ. Αβραμόπουλος, που ξέρει ότι είναι ομόφωνη η Κομισιόν για τη συμφωνία των Πρεσπών και είναι και ο ίδιος υπέρ της, γιατί δεν βγαίνει να μιλήσει; Πότε επιτέλους θα τελειώσουμε με αυτήν τη μικροπολιτική προσέγγιση, που όταν ο Τσίπρας κάνει κάτι καλό, δεν βγαίνουν να το παραδεχθούν;

Δ/Φ: Κάποιοι λένε ότι πώς είναι δυνατόν η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη να παραιτείται γιατί φοβάται; Αν φοβάται η κα Παπακώστα, τότε ο απλός πολίτης τι θα κάνει; Ή τελικά ήταν κάτι ‘σικέ’ αυτό;

Δ.Π.: Όποιοι τα λένε αυτά, λένε συνειδητά ψέματα ή απλώς δεν έχουν διαβάσει την επιστολή της κας Παπακώστα. Η ίδια, λοιπόν, είπε στον Τσίπρα ότι για να μη λένε ότι το κάνω για την υπουργική καρέκλα, παραιτούμαι. Αυτό είπε και ο Τσίπρας δεν έκανε δεκτή την παραίτησή της. Ήταν μια κίνηση ευθιξίας από την πλευρά της, τα άλλα είναι ένα ακόμη πετραδάκι στον χαλικότοπο των fake news.

Δ/Φ: Την ιστορία με τις αφίσες, πώς την κρίνετε;

Δ.Π.: Άθλια και θυμίζει σχολή Βορίδη. Ο Βορίδης, όταν ήταν επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, πατεντάτος ακροδεξιός κι εναντίον του ευρώ, γιατί τώρα το παίζει εκσυγχρονιστής και φιλοευρωπαίος, είχε βγάλει το 2007 μια αφίσα που έλεγε «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους». Και ως προσκυνημένους εννοούσε τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Κώστα Καραμανλή κ.λπ..

Και λυπάμαι, γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν βρήκε το θάρρος να βγει και να τα αποδοκιμάσει αυτά τα πράγματα, ως ακραία. Λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί όταν κανείς καλλιεργεί τέτοιο κλίμα, αντί για αντιπαράθεση πολιτικών επιχειρημάτων, μπορεί να οπλίσει το χέρι ενός φανατικού και να έχουμε άγρια πράγματα.

Τις προάλλες μαχαίρωσαν και σκότωσαν τον δήμαρχο του Γκντανσκ, μέσα σε ένα κλίμα πολιτικού μίσους. Για τέτοια είμαστε τώρα ή για να ενισχυθεί η οικονομία, να πάμε για ρεκόρ στον τουρισμό και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση;

Πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα, προκειμένου να μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας, δεδομένης και της αστάθειας στη γειτονιά μας.

Δ/Φ: Ο Ερντογάν έχει λυσσάξει με τη συμφωνία των Πρεσπών...

Δ.Π.: Μόνο τρεις άνθρωποι, από διεθνείς ηγέτες, σε όλο τον πλανήτη διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ερντογάν, γιατί του εμποδίζει την τουρκική διείσδυση, ο Πούτιν για τους προφανείς λόγους επιρροής στο σλαβικό στοιχείο -αν και φαίνεται ότι μετά τη χθεσινή δήλωση Λαβρόφ κατεβάζει πλέον τους τόνους- και ο πατεντάτος ακροδεξιός Όρμπαν. Και οι τρεις, όμως, στηρίζουν τον Γκρούεφσκι, που καταγγέλλει ότι ο Ζάεφ τα έδωσε όλα στον Τσίπρα.

Δεν έχω βρει έναν σε όλο τον πλανήτη, που να στηρίζει τη θέση της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη, και να λέει ότι η Ελλάδα έκανε μεγάλες υποχωρήσεις και τα έδωσε όλα στους Βορειομακεδόνες. Ίσα ίσα, ενώ μέχρι πρότινος όλοι τους αποκαλούσαν «Μακεδονία» σκέτο, ακόμα και ο κολλητός του Μητσοτάκη, Βέμπερ, από χθες άρχισαν, και ο Τύπος, και οι πολιτικοί, και οι διπλωμάτες να τη λένε «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό δεν είναι μια θετική αλλαγή;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)