to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 28.05.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Διεκδικούμε ένα μεγάλο Ταμείο Ανασυγκρότησης που να στηρίζεται σε επιχορηγήσεις κι όχι σε δάνεια»

«Διεκδικούμε ένα μεγάλο Ταμείο Ανασυγκρότησης που να στηρίζεται σε επιχορηγήσεις κι όχι δάνεια, γιατί δάνεια σημαίνουν αύξηση του δημόσιου χρέους για χώρες όπως η Ελλάδα και ανοίγουν τον δρόμο για νέα μνημόνια, σενάριο καταστροφικό», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας


Σε συνέντευξή του στο Δελτίο Ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας (Λένα Παρασκευά), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

Δ/Φ: Υπήρξε μια τηλεοπτική συζήτηση για ζητήματα σχετικά με τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου αυτή την εποχή και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε επίπεδο ΕΕ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Δ.Π.: Η Φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει με αρκετή καθυστέρηση την πρόταση της Κομισιόν για το οικονομικό πακέτο της αντιμετώπισης της κρίσης και ύφεσης που προκαλεί ο κορονοϊός. Το ΕΚ διεκδικεί ένα μεγάλο Ταμείο Ανασυγκρότησης που να στηρίζεται σε επιχορηγήσεις κι όχι δάνεια, γιατί δάνεια σημαίνουν αύξηση του δημόσιου χρέους για χώρες όπως η Ελλάδα και ανοίγουν τον δρόμο για νέα μνημόνια, σενάριο καταστροφικό. Διεκδικούμε, επίσης, κι έναν ισχυρό πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε να μη χτυπήσει ο κορονοϊός τις πολιτικές συνοχής, το ΕΣΠΑ ή την κοινή αγροτική πολιτική.

Δυστυχώς τα έως τώρα ληφθέντα μέτρα από την ΕΕ είναι ανεπαρκή. Το πακέτο που ενέκρινε το Eurogroup είναι το μισό για όλη την ΕΕ από όσα δίνει η Μέρκελ για τις δικές της επιχειρήσεις.

Δ/Φ: Δεν θεωρείτε ότι έστω και καθυστερημένα η δημιουργία αυτού του Ταμείου είναι θετική;

Δ.Π.: Είναι θετική η δημιουργία του και η πίεση που ασκείται από το ΕΚ. Το αρνητικό στη γαλλογερμανική πρόταση είναι το μέγεθος αυτού του ταμείου, ύψους 500 δισ. ευρώ για την Ευρώπη των 27.Κι επειδή υπάρχει πίεση από τις κυβερνήσεις της Αυστρίας, Γερμανίας κ.λπ. να μειωθεί κι άλλο και να αποτελείται κυρίως από δάνεια, πιστεύω ότι θα πρέπει ο Ευρωπαϊκός Νότος να διεκδικήσει περισσότερα για να αντιρροπήσει αυτή την πίεση. Φοβάμαι ότι με τις καθυστερήσεις θα οδηγηθούμε στη γερμανική Προεδρία που ξεκινά τον Ιούλιο και το τελικό αποτέλεσμα πίσω από τις ανάγκες.

Για την Ελλάδα δυστυχώς όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση και την αύξηση της ανεργίας, εξαιτίας της υψηλής μας εξάρτησης από τον τουρισμό, του επίσης υψηλού δημόσιου χρέους μας και των πολλών μας μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κυρίως, όμως, εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται, με τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχει πάρει, στον πάτο του πίνακα της Κομισιόν σε όλη την Ευρώπη. Κι όσο λιγότερα μέτρα παίρνει κανείς για να τονώσει την οικονομία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ύφεση.

Δ/Φ: Υπάρχει ανησυχία, αλλά υπάρχει και η πλευρά της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι με τα μέτρα αυτά η ύφεση θα περιοριστεί αρκετά και ότι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, καθώς και ότι τα νούμερα δεν θα είναι διψήφια, όπως υποστηρίζουν  ΣΥΡΙΖΑ κι αντιπολίτευση.

Δ.Π.:  Αρχικά, το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για προπαγάνδα, πρέπει να λέμε την αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την Κομισιόν κι όλους τους διεθνείς αναλυτές η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση, αλλά και ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή.

Ο δε κ. Σταϊκούρας στις προβλέψεις του για το μέγεθος της ύφεσης κάθε βδομάδα αλλάζει και πρόβλεψη. Στην αρχή έλεγαν ότι η ύφεση θα είναι στο 0%, το πολύ 1%. Μετά, πριν από μερικές εβδομάδες, έστειλαν ένα χαρτί στην Κομισιόν όπου έλεγαν ότι η ύφεση θα είναι 4,7%. Κι ήρθε η ίδια η Κομισιόν και είπε ότι η ύφεση θα είναι 9,7% για το 2020, η μεγαλύτερη σε όλη την ΕΕ.

Και την ώρα που Σταϊκούρας και κυβέρνηση ΝΔ έστελναν αυτό το χαρτί στην Κομισιόν, έβγαινε στο CNN ο πρωθυπουργός και μιλούσε για ύφεση 10%, ενώ και τις προάλλες που βγήκε στο STARκαι την κα Ζαχαρέαμίλησε πάλι για ύφεση 10%.

Ενώ τα πήγαμε καλά στον υγειονομικό τομέα, όσο περνούν οι μέρες αυξάνεται η ανασφάλεια μήπως τυχόν μέσα σε μερικούς μήνες χάσαμε αυτό που κερδίσαμε τα τελευταία 5 χρόνια, μια μείωση δηλαδή της ανεργίας κατά 10 μονάδες, από το 27% στο 17%.Τώρα βρισκόμαστε ήδη στο 20% κι αν δεν ακούσει επιτέλους η κυβέρνηση τη φωνή της κοινωνίας και την αξιωματική αντιπολίτευση θα οδηγηθούμε σε ακόμα χειρότερες μέρες.

Γι’ αυτό θα πρότεινα ο κ. Σταϊκούρας να κάνει έναν ζωντανό διάλογο με τον κ. Τσακαλώτο κι ο κ. Μητσοτάκης έναν διάλογο με τον κ. Τσίπρα, διότι σε αυτά τα θέματα χρειάζεται η αντιπαράθεση απόψεων, γιατί το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για κοκορομαχίες.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Παντού θα υπάρξει ύφεση. Ο στόχος, όμως, είναι να μην βρεθεί η Ελλάδα στην κορυφή της ανεργίας. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και επόμενο γύρο πανδημίας, γι’ αυτό η επανεκκίνηση της λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας πρέπει να συνοδεύεται από προσοχή στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων από όλους.

Έχει μεγάλη σημασία τώρα που είμαστε αντιμέτωποι με αυτή τη μεγάλη δυσκολία να αποφύγουμε τους εξωραϊσμούς, την προπαγάνδα και την αλαζονεία. Διότι δεν μπορείς να κρύψεις κάτω από το χαλί την ανεργία, τη φτώχεια και τα λουκέτα. Και δυστυχώς στην Ελλάδα το 85% των ανέργων δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ επίδομα.

Κι όταν χρειάζεται να δώσουμε χρήματα να μην τα δίνουμε μόνο στους λίγους και ισχυρούς. Η μεγαλύτερη δύναμη στην ελληνική οικονομία είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι αυτές μέχρι τώρα είναι ριγμένες, σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες.

Κι όταν είναι να δοθούν λεφτά σε μια μεγάλη εταιρεία, όπως π.χ στην Aegean, να βλέπουμε τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Lufthansaπαίρνει από τη Μέρκελ, αλλά της δίνει το 25% των μετοχών της και δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Στην Ελλάδα ο μεγαλομέτοχος της Aegean κ. Βασιλάκης ζητά λεφτά, χωρίς να δώσει μερίδιο στις μετοχές. Δεν γίνεται έτσι.

Πρέπει να στηρίξουμε και τις μεγάλες μας επιχειρήσεις και τις αερομεταφορές όλων των ειδών. Ωστόσο, όπου στηρίζεται μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία με χρήματα των φορολογουμένων, το κράτος παίρνει το αντίστοιχο μερίδιο σε μετοχές και στο διοικητικό συμβούλιο. Και στη Γερμανία και στην Πορτογαλία και παντού. Θα ήταν τεράστιο λάθος της κυβέρνησης να δεχθεί να δώσει χρήματα χωρίς να πάρει αντίστοιχο μερίδιο μετοχών και συμμετοχή στη διοίκηση.

Κατά τα άλλα, επειδή είμαστε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, νομίζω ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις με ένα γενναίο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει ανακοινωθεί.Τα 35 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για όλη την Ελλάδα ως πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι πολύ λίγα και χρειάζεται να κρατήσουμε τον τουρισμό, που φέτος θα υποστεί μεγάλο χτύπημα, όσο το δυνατόν πιο ζωντανό, γιατί είναι ένας μεγάλος πυλώνας για την ελληνική οικονομία.

Αλλά να αναπτύξουμε με ένα σχέδιο και τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα και τις μεταφορές. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού είναι λάθος, πρέπει να αναπτύξουμε κι άλλους κλάδους της οικονομίας μας και να βγάλουμε διδάγματα από τη χρεοκοπία της χώρας. Που σημαίνει όχι σπατάλες δημόσιου χρήματος, όχι διαφθορά, όχι πάρτι με αναθέσεις σε κολλητούς. Γιατί την ώρα της πανδημίας, που οι πολίτες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, διάφοροι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν πάρτι χωρίς δημόσιο έλεγχο. Αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα, το περίφημο σκάνδαλο με τα vouchers.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)